Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

MOODY'S Υψηλός παραμένει ο κίνδυνος για Grexit

Για τις άλλες χώρες παραμένει πολύ χαμηλό. Όχι όμως και για την Ελλάδα. Ο λόγος είναι για το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της Ευρωζώνης, κάτι που σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody's, παραμένει πολύ μικρό, εκτός εάν μιλάμε για την Ελλάδα. «Εκτός από την Ελλάδα, η Moody's πιστεύει ότι το ενδεχόμενο κάποια άλλη χώρα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη παραμένει πολύ χαμηλό», εκτιμά η Moody's, προειδοποιώντας όμως πως αυτή η πιθανότητα μπορεί να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, ανάλογα με το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών, στην Ευρωζώνη, στη σκιά της ενίσχυσης των κομμάτων με αντιευρωπαϊκό προφίλ.




Καθώς η Ευρωζώνη εισέρχεται στην πύρινη ζώνη των εκλογικών αναμετρήσεων σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, με αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό την ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών κομμάτων, η Μoody's σε έκθεσή της αναφέρεται στον κίνδυνο νέων διαλυτικών τάσεων στην Ευρωζώνη. Αν και θεωρεί πως τα αντιευρωπαϊκού χαρακτήρα κόμματα, είναι απίθανο να εξασφαλίσουν επαρκή στήριξη για να ζητήσουν εντολή για έξοδο από την Ευρωζώνη στο κοντινό μέλλον, ωστόσο μπορούν να επηρεάσουν τις εκλογικές ατζέντες, αποδυναμώνοντας δυνητικά τη στήριξη προς τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, η έξοδος οποιασδήποτε χώρας από τη νομισματική ένωση θα αποτελούσε μια «υπαρξιακή στιγμή για την Ευρωζώνη», αναφέρει η Moody's, και εκτιμά πως κάτι τέτοιο, αδιαμφισβήτητα, θα έδειχνε πως δεν είναι αδιαίρετη η νομισματική ένωση. Εκτιμά όμως πως η αποχώρηση μιας χώρας από την Ευρωζώνη και επαναφορά του νομίσματός της, όμως, δεν θα σήμαινε αυτόματα και χρεοκοπία της.

Σε αυτή την περίπτωση, η Moody’s θα έδινε ιδιαίτερη σημασία στην όποια αλλαγή της οικονομικής αξίας των χρεών της χώρας σε σχέση με τις αρχικές συμβατικές της υποχρεώσεις. Χρεοκοπία, κατά τον οίκο, θα επέρχονταν μόνο αν η μετατροπή του νομίσματος είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να πάρουν τίτλους μειωμένης αξίας σε σχέση με την αρχική υποχρέωση, που ήταν σε ευρώ.

«Σε τελική ανάλυση, το ενιαίο νόμισμα είναι πολιτικό δημιούργημα που βασίζεται στη συνεχή λαϊκή στήριξη από τα κράτη-μέλη», σύμφωνα με αναλυτή του οίκου. «Όποια απόδειξη πως αυτή η λαϊκή στήριξη φθίνει σε κράτη-μέλη ‘κλειδιά’ θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη λαϊκή στήριξη σε άλλες περιοχές της Ευρωζώνης, αυξάνοντας τα πιστωτικά ρίσκα», καταλήγει.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com