Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Airbnb και ακίνητα στη μάχη για τη διεύρυνση της φορολογική βάσης

Σε τρεις κινήσεις διεύρυνσης της φορολογικής βάση προχωρά το υπουργείο Οικονομικών το 2020. Πρόκειται για τους βασικούς μοχλούς επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προϋπολογισμού του νέου έτους και χρηματοδότησης των μειώσεων φόρων που προβλέπονται για το 2020. 



Ουσιαστικά περισσότεροι θα πληρώσουν φόρους μέσω, κυρίως, του περιορισμού της φοροδιαφυγής και της φορο-αποφυγής.

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις κινήσεις διεύρυνσης της φορολογικής βάσης είναι οι εξής:

-Περισσότεροι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να δαπανούν μέρος του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ενώ και όσοι ήταν ήδη υποχρεωμένοι θα πρέπει να δαπανούν περισσότερα μέσω του τραπεζικού συστήματος.Ενώ φέτος είναι υποχρεωμένοι μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι να δαπανούν έως το 20% του εισοδήματός τους με κάρτα, από το 2020 θα πρέπει και επαγγελματίες και εισοδηματίες να δαπανούν το 30%. Από την αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος στην αγορά αναμένεται ο περιορισμός της παραοικονομίας μέσω της αύξησης της έκδοσης αποδείξεις για συναλλαγές. Το αποτέλεσμα θα είναι, όπως προσδοκούν στο ΥΠΟΙΚ, η αύξηση των φορολογικών εσόδων, αμέσως από τον ΦΠΑ και δευτερογενώς από τον φόρο εισοδήματος.

-Το στενό μαρκάρισμα των ιδιοκτητών που έχουν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών μέσων ιντερνετικών πλατφορμών τύπου Airbnb. Εντός του 2020 η φορολογική διοίκηση, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος, θα ζητήσει από τις ιντερνετικές πλατφόρμες τα στοιχεία των πελατών τους που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, καθώς και τα ποσά που τους έχουν καταβάλλει. Εφόσον δεν συμμορφωθούν τότε οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου της Ελλάδα θα λάβουν εντολή από το υπουργείο Οικονομικών να "ρίξουν μαύρο" στους σχετικούς δικτυακούς τόπους. Από αυτήν την κίνηση οι επιτελείς του ΥΠΟΙΚ προσδοκούν σημαντική αύξηση του δηλούμενου εισοδήματος από βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών.

-Η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε άλλες 3.000 περιοχές. Πρόκειται κυρίως για περιοχές εκτός σχεδίου και οικισμού οι οποίες όμως εμφανίζουν υψηλή οικιστική και παραθεριστική ανάπτυξη. Με την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα θα αυξηθεί σημαντικά ο ΕΝΦΙΑ και άλλοι φόροι ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές, δημιουργώντας σημαντικό δημοσιονομικό χώρο
 
website counter
friend finderplentyoffish.com