Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Πάνω από 20 δισ. δανείων τέθηκαν σε μορατόριουμ από τις τράπεζες

Τα 20 δισ. ευρώ φαίνεται να έχουν ξεπεράσει τα μορατόριουμ δανείων στις τράπεζες και όλοι πια συζητούν επισήμως πως η κατάσταση αυτή θα τραβήξει και το 2021.



Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για το 2020 ήταν ο βασικός λόγος που πίεσε εξαιρετικά έντονα τις τιμές των μετοχών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Και ενώ μέχρι στιγμής αυτό που είχε αποφασιστεί και μάλιστα από κάποιες τράπεζες ήταν το 2020 να καταλήξουν χωρίς πληρωμές τα δάνεια που αφορούσαν κυρίως τον τουρισμό, τώρα τα πράγματα αντιμετωπίζονται διαφορετικά μετά τις πρώτες ενδείξεις για μια βαθιά ύφεση μέσα στο τρέχον έτος, η οποία δεν θα πέσει κάτω από το 8%.

Με ανοχή από τις ΕΚΤ και EBA

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένοι τραπεζικοί παράγοντες, το φαινόμενο αυτό δεν αφορά την Ελλάδα αλλά το σύνολο της Ε.Ε. με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (European Banking Authority - EBA). Απλώς σε επίπεδο Ευρώπης τα κόκκινα δάνεια κινούνται περί το 5%, ενώ σε επίπεδο Ελλάδος στο 37%. Αυτό σημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες κινούνται σε τεντωμένο σχοινί που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει. Ωστόσο, δεν υπάρχουν περιθώρια και για κάτι το διαφορετικό στην παρούσα φάση, διότι και να διακοπούν τα μορατόριουμ, με την προαναφερόμενη ύφεση δεν πρόκειται να αποπληρωθούν τα δάνεια, λένε οι ίδιες, πάντα καλά ενημερωμένες, πηγές.

Απλώς, οι υπολογισμοί και γι' αυτήν και για την ερχόμενη χρονιά θα πρέπει να γίνονται με μερικώς ή ολικώς ενεργά τα μορατόριουμ. Μπορεί, όπως παρατηρούν κάποιες πηγές, οι συμβάσεις, τις οποίες θα υπογράψουν επιχειρήσεις και τράπεζες για το «πάγωμα» των δόσεων, να διαθέτουν ρήτρα ανάκαμψης της οικονομίας για το 2021, που σημαίνει πως κάτω από κάποιες παραδοχές τα μορατόριουμ μπορεί να διακοπούν εφόσον η ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας ακολουθήσει μια πιο «βίαιη» τάση. Τα δάνεια που έχουν εισέλθει στα μορατόριουμ ήταν ενήμερα τη στιγμή της εισαγωγής τους. Ωστόσο μετά από μήνες μη πληρωμής οι κίνδυνοι είναι αρκετοί. Κυριότερος εξ αυτών αποτελεί να υπάρξει πρόβλημα εκ νέου με την κουλτούρα πληρωμών των δανείων ή η επιχείρηση-δανειολήπτης λόγω Covid-19 πράγματι να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com