Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Όλα τα σενάρια για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Ζήτημα λίγων ημερών είναι η ανακοίνωση των κυβερνητικών αποφάσεων σε σχέση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.



Ο λόγος για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες, όσοι συνταξιούχοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας την επιστροφή των περικοπών στις συντάξεις τους το 2011-2012, δικαιούνται αναδρομικά για το 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015 -Μαΐου 2016.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως "εντός της εβδομάδας ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των αναδρομικών των συνταξιούχων".

Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση "σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων" και "μελετά το συνολικό κόστος" και ότι  "δεν υπάρχει λόγος να κάνουν προσφυγές" οι συνταξιούχοι καθώς θα ακούσουν από τον πρωθυπουργό μια "οριζόντια λύση".

Πληροφορίες του Capital.gr από στελέχη που έχουν εμπλακεί στις διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων αναφέρουν πως το βασικό σενάριο το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει τρία βασικά σημεία:

- Την καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν τις μειώσεις του 2011-2012 και όχι μόνο σε εκείνους που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

- Η εξόφληση θα γίνει σταδιακά και συγκεκριμένα, σε εξαμηνιαίες δόσεις.

- Οι δόσεις αυτές θα ξεκινήσουν είτε στο β’ εξάμηνο του 2021 είτε στο α΄ εξάμηνο του 2022 και θα ολοκληρωθούν σε 5 έτη.

Έτσι, εφόσον "κλειδώσει" το παραπάνω σενάριο, οι δικαιούχοι των αναδρομικών του 11μήνου (Ιούνιος 2015 -Μάιος 2016) θα ανέλθουν στα 2,5 εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή το δημοσιονομικό κόστος των επιστροφών των περικοπών αυτών θα αγγίξει τα 4 δισ. ευρώ και όχι τα 400 εκατ. ευρώ, στα οποία ανέρχεται το κόστος των επιστροφών μόνο στους 250.000 συνταξιούχους που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

Τα αναδρομικά αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα μπορούσαν να καταβληθούν σε 10 εξαμηνιαίες δόσεις στο διάστημα, δηλαδή, μίας 5ετίας, είτε μεταξύ 2021-2025, είτε 2022-2026.

Σε αυτήν την περίπτωση, καθεμία εξαμηνιαία δόση θα ανέλθει στα  400 εκατ. ευρώ. Συνεπώς θα καταβάλλονται  800 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Ωστόσο, δεν λείπουν εισηγήσεις για εξόφληση σε περισσότερες -πχ σε 8 έτη  και άρα σε περισσότερες πχ 16 εξαμηνιαίες- δόσεις, λόγω της δυσμενούς κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων και του κράτους.

Η επίσπευση (σ.σ. η καταβολή  τους σε λιγότερα από 5 έτη) ή επιβράδυνση (σ.σ. η εξόφληση τους σε περισσότερα από 5 έτη) της καταβολής των αναδρομικών θα εξαρτηθεί από την πορεία των δημοσιονομικών.

Πάντως αν και τον περασμένο μήνα βελτιώθηκε ελαφρώς η εξέλιξη των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, το δημοσιονομικό έλλειμμα των Ταμείων "τρέχει" με 1,1 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα αυτό καλύπτεται με άντληση ρευστών διαθεσίμων και ρευστοποίηση αποθεματικών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com