Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Ελλάδα-Αίγυπτος: Πολύ κοντά η συμφωνία για τις ΑΟΖ

Την ελπίδα ότι θα δει στη διάρκεια της θητείας του την ολοκλήρωση της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ εξέφρασε ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο, Νίκος Γαριλίδης.



"Είμαι κοντά, πολύ κοντά" σε μια συμφωνία, δήλωσε ο κ. Γαριλίδης σε συνέντευξή του στο Al-Ahram Weekly.

Η διαδικασία διαπραγμάτευσης για τις ΑΟΖ Αιγύπτου και Ελλάδας ξεκίνησε πριν από πάνω από τρία χρόνια στο πλαίσιο μιας επίσκεψης του Προέδρου Αλ Σίσι στην Αθήνα, στη διάρκεια της οποίας ο ίδιος και ο τέως Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν ότι για να μπορέσουν οι δύο χώρες να επωφεληθούν από τους πιθανούς πόρους που υπάρχουν στα χωρικά ύδατά τους χρειάζεται να συναφθεί μια συμφωνία.

Μια κανονική διαδικασία διαπραγμάτευσης με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων ανάμεσα στο Κάιρο και την Αθήνα δεν είχε ξεκινήσει ουσιαστικά ποτέ, καθώς το Κάιρο επιθυμούσε να εμπλέξει την Άγκυρα. Η διαφωνία της Άγκυρας με την Αθήνα και τη Λευκωσία για την Κύπρο έχει αποτρέψει την οριοθέτηση ΑΟΖ τόσο ανάμεσα στη Τουρκία και την Αθήνα όσο και μεταξύ Τουρκίας-Κύπρου.

Δεδομένης της απόφασης της Αιγύπτου το 2016 να παρακάμψει αυτό το ζήτημα, εκδόθηκαν πολιτικές ντιρεκτίβες για να ξεκινήσει η διαδικασία ανάμεσα στις ομάδες διαπραγμάτευσης.

13 γύροι διαπραγμάτευσης
Σύμφωνα με τον πρέσβη, στη διάρκεια των τελευταίων τουλάχιστον τριών ετών, πραγματοποιήθηκαν 13 γύροι διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Κάιρο και την Αθήνα. "Ο τελευταίος γύρος ολοκληρώθηκε στην Αθήνα την Τρίτη", πρόσθεσε.

Ο κ. Γαριλίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει άλλος ένας γύρος συνομιλιών ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια, ωστόσο στο τέλος της ημέρας "οι δύο πλευρές θα πρέπει να στηριχθούν στη σοφία των πολιτικών ηγεσιών τους για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία".

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε το Κάιρο για διαπραγματεύσεις σχετικά με το ζήτημα αλλά και για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Με τον ομόλογό του, Sameh Shoukri συμμετείχαν στον 12ο γύρο συζητήσεων.

Ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο εκτιμά πως η ΑΟΖ είναι ένα ζήτημα που "πρέπει να λυθεί αυτό το καλοκαίρι". Όπως είπε, θα μπορούσε να υπογραφεί ηλεκτρονικά ή να δοθεί εξουσιοδότηση σε ΥΠΕΞ ή πρέσβεις να υπογράψουν.

Μόλις συμφωνηθεί το κείμενο, θα αποφασιστούν τα πρωτόκολλα με τις λεπτομέρειες, είπε. Ο ίδιος εκτιμά ότι ια τέτοια συμφωνία θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν ευρύτερα ζητήματα ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com