Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Η διπλή αγωνία της κυβέρνησης για τα 32 δισ. ευρώ και την υγειονομική κρίση

Η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων με κορονοϊό σε συνδυασμό με το πώς θα πορευτεί ο τουρισμός το καλοκαίρι, αλλά και τα "αγκάθια" στη διαπραγμάτευση για το νέο πακέτο ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ (μετά τη συμβιβαστική πρόταση Μισέλ, αλλά και τις πρόσθετες διεκδικήσεις του "βορρά"), είναι οι μεγάλοι "πονοκέφαλοι" της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο αυτή την εβδομάδα.



Η κυβέρνηση προσπαθεί να οργανώσει την αντίδρασή της και παράλληλα προετοιμάζει το αναπτυξιακό της σχέδιο με αρχή τον 10ετή σχεδιασμό της ομάδας Πισσαρίδη ενόψει 2 γεγονότων: των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την 7η αξιολόγηση που κορυφώνονται σήμερα και αύριο με κύριο θέμα το πτωχευτικό αλλά και με πλούσια "ατζέντα" νέων προαπαιτούμενων, καθώς και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που ξεκινά την Παρασκευή.

Η κατάσταση δυσκολεύει μετά τη νέα γεωπολιτική κρίση που προκαλεί η Τουρκική προκλητικότητα στο θέμα της Αγίας Σοφίας. Ένα θέμα το οποίο πλέον εντάσσεται στις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς στη Σύνοδο Κορυφής.

Πιέσεις από την υγειονομική κρίση
Στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης, η αύξηση των κρουσμάτων και οι περιορισμοί στις αφίξεις μέσω Προμαχώνα μαζί με την αναστολή πρόσβασης Σέρβων τουριστών αποτελούν δύο ακόμα σημάδια της μεγάλης αβεβαιότητας που συνδέεται με την τουριστική κίνηση. Και τούτο τη στιγμή που διαψεύδονται οι προσδοκίες για αύξηση των κρατήσεων.

Η πορεία του τουρισμού το καλοκαίρι αποτελεί το "κλειδί" ωστόσο για το πώς θα κινηθεί το σύνολο της οικονομίας, με τα σενάρια "αντοχής" του οικονομικού επιτελείου να έχουν διαμορφωθεί με βάση μία εκτίμηση για μείωση της τουριστικής κίνησης σε σχέση με πέρυσι τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο το πολύ κατά 60% και των εσόδων συνολικά κατά 40%. Νέα στοιχεία αναμένονται για την πορεία του Προϋπολογισμού μέσα στην εβδομάδα.

Από την άλλη, η επανεξέταση των υγειονομικών δεδομένων, δημιουργεί την ανάγκη επανεξέτασης και των μέτρων στήριξης. Ωστόσο αυτά υπόκεινται σε περιορισμούς. Πρέπει να φανεί πόσο μεγάλη θα είναι η πτώση στον τζίρο (και άρα στα κρατικά έσοδα το καλοκαίρι), αλλά ποιες είναι οι δημοσιονομικές και ταμειακές δυνατότητες.

Και στην Ελλάδα ισχύει η ρήτρα διαφυγής (όπως και για όλα τα κράτη-μέλη). Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα μπορεί να προχωρά "ελεύθερα" σε μέτρα στήριξης που να είναι μεγαλύτερα από  αυτά τα οποία υλοποιούν κράτη-μέλη με πιο χαμηλό χρέος και έτσι μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία. Και τούτο καθώς, όπως εξηγούν αρμόδιες πήγες δεν δίδεται σημασία μόνο στους θεσμούς αλλά και στις αγορές που παρακολουθούν τους χειρισμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης (σ.σ. τα μέτρα στήριξης θα συζητηθούν και σήμερα στις επαφές με τους επικεφαλής των κλιμακίων).

Έτσι ουσιαστικά από το πότε θα υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ αλλά και από το περιεχόμενό της θα φανεί το πόσα χρήματα υπάρχουν για να στηριχθεί η ανάκαμψη και να καλυφθούν οι ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Η Σύνοδος
Το επόμενο μεγάλο πολιτικό ραντεβού είναι η Σύνοδος Κορυφής της προσεχούς Παρασκευής, με χαμηλές  -προς το παρόν - προσδοκίες εύρεσης συμβιβαστικής  λύσης,  παρά την πρόταση Μισέλ. Η πρόταση αφορά και στο ΕΣΠΑ (Πολυετής προϋπολογισμός) στο οποίο δεν αλλάζουν οι ελληνικές επιδιώξεις, αντιθέτως δίδεται μεγαλύτερη ευελιξία στους κανόνες.

Αντιθέτως, στο πεδίο του σχεδίου ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ από το οποίο η Ελλάδα διεκδικεί έως 32 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και δανείων, πιο μεγάλο αγκάθι στην αντιπρόταση Μισέλ θεωρείται το δεδομένο πλέον περιθώριο ολοκλήρωσης των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων σε 3 + 3 χρόνια αλλά και ο κυρίαρχος ρόλος του Συμβουλίου.

Μένει να φανεί η αντίδραση άλλων κρατών και θεσμών στην αντιπρόταση αλλά και αν τελικά θα επαληθευτούν οι δηλώσεις Λαγκάρντ για δεύτερη Σύνοδο Κορυφής πριν το τέλος Ιουλίου. Στόχος είναι να υπάρξει συμβιβαστική λύση η οποία θα μπορέσει να οδηγήσει σε νέο χρήμα νωρίς μέσα στο 2021. 

Η αξιολόγηση
Εν τω μεταξύ σήμερα και αύριο λαμβάνουν χώρα διαβουλεύσεις για την έβδομη αξιολόγηση σε επίπεδο επικεφαλής των κλιμακίων με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Η αξιολόγηση έχει ως μεγάλο μέτωπο το νέο πτωχευτικό νόμο (τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να φέρει σε διαβούλευση τον Ιούλιο για να ισχύσει από το 2021), αλλά και το μεταβατικό σχέδιο-γέφυρα για τους "πληττόμενους". Διαμορφώνεται όμως και ο οδικός χάρτης υλοποίησης μιας σειράς από άλλα προαπαιτούμενα που μένει να φανεί πώς και αν θα συνδεθούν με το νέο "πακέτο".

Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και τον Αύγουστο με την κυβέρνηση να καλείται να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις και να εκδοθεί έκθεση συμμόρφωσης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com