Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Ιδιωτικός ο φορέας που θα αποκτά τα ακίνητα όσων πτωχεύουν

Ιδιωτικός θα είναι ο φορέας που θα αποκτά τα ακίνητα των οφειλετών που θα πτωχεύουν, διαβεβαίωσε χθες τους Θεσμούς η κυβέρνηση, απομένει, όμως, να τους πείσει για το πώς το σχήμα  θα λειτουργήσει δίκαια και χωρίς περιθώρια εκμετάλλευσης από επιτήδειους.



 Την ίδια διασφάλιση, υπό την έννοια ότι δεν θα επιβραβεύονται οι κακοπληρωτές με κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης κατά 70%, θέλουν οι Θεσμοί και από το πρόγραμμα – γέφυρα που προωθεί η κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Η λειτουργία του φορέα απόκτησης ακινήτων
Tο θέμα του φορέα που θα αποκτά την πρώτη κατοικία όσων πτωχεύουν, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παραμένουν σε αυτό έναντι καταβολής ενοικίου, θα ήταν το μείζον στη διαπραγμάτευση επικεφαλής κυβέρνησης – Θεσμών. Αυτό επιβεβαιώθηκε στις χθεσινές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι Θεσμοί περιμένουν πλέον την εξειδίκευση του ενός και μόνον άρθρου στον πτωχευτικό νόμο που αναφέρεται στην απόκτηση της πρώτης κατοικίας των αδύναμων οφειλετών που θα πτωχεύουν.

Οι Θεσμοί ζήτησαν από την κυβέρνηση να τους παρουσιάσει ακριβή περιγραφή του πώς θα λειτουργήσει ο φορέας απόκτησης ακινήτων, με ποια εισοδηματικά κριτήρια θα οριστεί η περίμετρος των οφειλετών που θα προστατεύονται και πώς θα λειτουργεί η σύμβαση 12ετούς μίσθωσης που θα υπογράφει ο πτωχεύσας, δεδομένου ότι η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει πως μετά τη λήξη της 12ετίας, ο πτωχεύσας θα μπορεί να αγοράζει το ακίνητο. Πρόκειται για σύμβαση sale & lease back για την οποία οι Θεσμοί εξέφρασαν την απορία πώς ο οφειλέτης που πτώχευσε θα μπορεί να αποπληρώσει την ανάκτηση του ακινήτου του (θα του δώσει δάνειο η τράπεζα που τον είχε βάλει στον Τειρεσία;).

Επιμένοντας στην ανάγκη να μην γίνει κατάχρηση της παρεχόμενης προστασίας,  όπως συνέβη με τον νόμο Κατσέλη, και να κλείσει κάθε χαραμάδα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι Θεσμοί ζητούν επιπλέον σαφή και αυστηρά κριτήρια και για την επιδότηση στέγης που θα παρέχει το κράτος στον οφειλέτη, προκειμένου αυτός να διατηρήσει την πρώτη κατοικία του, αφού προηγουμένως έχει ρευστοποιήσει την περιουσία του για τη ρύθμιση του χρέους του.

Όλα όσα σχετίζονται με την προστασία στο δικαίωμα της κατοικίας που θα προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος, αναμένεται να αποσαφηνιστούν από την κυβέρνηση μέσα στο προσεχές δεκαήμερο, οπότε στους Θεσμούς αναμένεται να αποσταλεί το τελικό σχέδιο νόμου για τον νέο Πτωχευτικό. Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως αναφέρθηκε χθες στους Θεσμούς, είναι το νομοσχέδιο να δοθεί προς διαβούλευση στα τέλη Ιουλίου και να ψηφιστεί στα τέλη Αυγούστου.

Και τα φυσικά πρόσωπα στην προπτωχευτική διαδικασία
Σημειώνεται ότι στα λοιπά ανοιχτά μέτωπα του νέου πτωχευτικού νόμου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επήλθε συμφωνία με τους Θεσμούς. Ειδικότερα, οι Θεσμοί πείστηκαν για την ερμηνεία που δίνει η κοινοτική οδηγία 1023 αναφορικά με τη δυνατότητα προπτωχευτικής διαδικασίας (μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας) τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τα φυσικά πρόσωπα.

Επίσης, υπάρχει συμφωνία για το ότι ο οφειλέτης που πτωχεύει, προχωρώντας σε ρευστοποίηση της περιουσίας του για να αποπληρώσει το χρέος του, αλλά καταφέρνει να διατηρήσει την πρώτη κατοικία του, θα μπορεί να επιστρέψει στην οικονομική δραστηριότητα απαλλαγμένος από το χρέος, τρία χρόνια μετά την κήρυξη της πτώχευσης. Στο διάστημα αυτό, εφόσον έχει εισόδημα, θα πρέπει να καταβάλλει στους πιστωτές του το ποσό που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, για την κάλυψη του υπολειπόμενου χρέους.

Σημειώνεται ότι ο οφειλέτης που θα πτωχεύει, χάνοντας και την πρώτη κατοικία του, θα μπορεί να επιστρέψει στην οικονομική δραστηριότητα ένα χρόνο μετά την κήρυξη της πτώχευσης.

Το πρόγραμμα - γέφυρα
Αναφορικά με το πρόγραμμα – γέφυρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών που πλήττονται από τον κορονοϊό, οι Θεσμοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί στην κλιμάκωση της μηνιαίας κρατικής επιδότησης για δανειολήπτες που είχαν δάνεια σε μεγάλη καθυστέρηση και προ της πανδημικής κρίσης. Για την κατηγορία των δανειοληπτών με δάνεια σε μεγαλύτερη καθυστέρηση, τα οποία έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, το πρόγραμμα – γέφυρα προβλέπει μηνιαία κρατική επιδότηση που ξεκινά από 70% για το πρώτο τρίμηνο, μειώνεται σε 50% για το δεύτερο και 30% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 300 ευρώ.

Οι Θεσμοί κρίνουν ότι η κρατική επιδότηση στα δάνεια που δεν εξυπηρετούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να καλύπτει το 70% της μηνιαίας δόσης, καθώς φαίνεται σαν να επιβραβεύει τους μακροχρόνια ασυνεπείς δανειολήπτες.
Οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για το πρόγραμμα – γέφυρα θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα προκειμένου το πλαίσιο να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, δίνοντας έτσι μία τρόπον τινά παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας που λήγει με την παύση της ισχύος του νόμου 4605/2019 στις 31 Ιουλίου. 

 
website counter
friend finderplentyoffish.com