Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Αναδρομικά για 11 μήνες αποφάσισε το ΣτΕ για τους συνταξιούχους

Δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.



Σύμφωνα με τις εν λόγω αποφάσεις, οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά για το χρονικό διάστημα των 11 μηνών, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016.

Επίσης, και όπως προβλέπεται χαρακτηριστικά, δικαιωμένοι βγαίνουν οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί, για το παραπάνω χρονικό διάστημα.

Διευκρινίζεται ωστόσο πως όσοι δεν έχουν προσφύγει ακόμη, συνεχίζουν να διατηρούν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον.

Σύμφωνα εξάλλου με ανώτατη δικαστική πηγή, το Ανώτατο Δικαστήριο επέλυσε νομικά ζητήματα και επομένως δεν περιλαμβάνει καμία ρητή αναφορά για τη δυνατότητα που έχουν όσοι συνταξιούχοι το αποφασίσουν τώρα, να προσφύγουν στο μέλλον.

Επίσης, και σε σχέση με τις αξιώσεις μετά το 2016 (όταν δηλαδή ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου), το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά.

Παράλληλα, για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015, όταν και εκδόθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές μόνον μετά το 2012, με τις σημερινές αποφάσεις του Δικαστηρίου, επαναλαμβάνει πως αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Τέλος, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για την εξεταζόμενη περίοδο των 11 μηνών, και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

Το κόστος των αναδρομικών
Το κόστος της καταβολής των αναδρομικών μόνο για τους 250.000 συνταξιούχους οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εκτιμάται, σύμφωνα με τις πρώτες άτυπες προβλέψεις, γύρω στα 400 εκατ. ευρώ. Εάν ωστόσο η κυβέρνηση αποφασίσει στη βάση της απόφασης του ΣτΕ να δικαιώσει και τους άλλους 2,250 εκατ. συνταξιούχους -οι οποίοι δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη-, τότε το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 4 δισ. ευρώ.  Σενάρια, πριν την εκδήλωση της κρίσης του κορονοϊού, τα οποία επεξεργάζονταν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη προέβλεπαν την καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους (δηλαδή στα 2,5 εκατ. και όχι μόνο στους 250 χιλ.) σε τρεις μεγάλες δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος του 2020 ή αρχές του 2021. Ωστόσο, με το ξέσπασμα της κορονο-κρίσης οι δημοσιονομικές αντοχές τόσο των Ταμείων όσο και συνολικά του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με στελέχη των ασφαλιστικών φορέων, έχουν περιορίσει εξαιρετικά τις δυνατότητες μιας τέτοιας λύσης. Ενδεικτικά, η καταβολή των συντάξεων κάθε μήνα γίνεται πλέον με τη χρήση αποθεματικών. Υπό αυτές  τις συνθήκες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενδεχόμενη έστω και τμηματική-σταδιακή καταβολή των αναδρομικών είτε στους 250 χιλ. συνταξιούχους είτε στα 2,5 εκατ. συνταξιούχους ενδεχομένως να μπορεί να γίνει δυνατή, είτε με τη χρήση αποθεματικών είτε με την άντληση έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης. Τα σενάρια αυτά μεταξύ άλλων εξετάζουν αρμόδιοι κύκλοι στο πλαίσιο της διευθέτησης του ζητήματος.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com