Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Πέφτει ο πήχης των τιμημάτων για τα εξασφαλισμένα NPLs των τραπεζών

Μάχη για τον τρίτο νεοεισερχόμενο στην ελληνική αγορά εξασφαλισμένων NPLs, δίνουν Fortress και Elliott σε κοινοπραξία με την Centerbridge, για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου Symbol της Εθνικής Τράπεζας.



Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αυτοί ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΤΕ. Οι πληροφορίες φέρουν την Fortress να διεκδικεί επίσης και το χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών NPLs της Τράπεζας Πειραιώς, Nemo, μικτής λογιστικής αξίας 600 εκατ. ευρώ. Για το ίδιο χαρτοφυλάκιο ενδιαφέρονται η Davidson Kempner και το Farallon, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονταν επίσης χθες.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ύψος του τιμήματος για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου Symbol, καθώς θα διαμορφώσει τον νέο πήχη για τις πωλήσεις εξασφαλισμένων NPLs που θα ακολουθήσουν. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι το τίμημα αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή των 17 – 20 σεντς/ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, παρά το ισχυρό ενδιαφέρον και την πολύ καλή δομή του χαρτοφυλακίου, το τίμημα αναμένεται αρκετά χαμηλότερο από αυτό των δύο προηγούμενων πωλήσεων εξασφαλισμένων NPLs. Και αυτό διότι, όπως είχε γράψει το Capital.gr, η εμπειρία των funds από τις δύο πρώτες εξαγορές μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις δείχνει ότι δεν επαληθεύονται οι εκτιμήσεις των αγοραστών για τις αποδόσεις τους σε ορίζοντα τριετίας ή και πενταετίας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις σε ακίνητα που πωλήθηκε στην ελληνική αγορά ήταν το Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς. Το χαρτοφυλάκιο περιελάμβανε δάνεια μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ήταν λογιστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ. Πωλήθηκε τον Μάιο του 2018 στην Bain Capital και το τίμημα ανήλθε στο 30% της λογιστικής αξίας (για την ακρίβεια, η Τράπεζα εισέπραξε 432 εκατ. ευρώ). Σύμβουλος της πώλησης ήταν η UBS.

Ακολούθησε το δεύτερο χαρτοφυλάκιο, το Jupiter από την Alpha Bank, με δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις, λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Η συμφωνία εξαγοράς έκλεισε με Apollo & IFC τον Νοέμβριο 2018 και το τίμημα ανήλθε σε 337,1 εκατ. ευρώ (33,6% του GBV). Σύμβουλος της πώλησης ήταν η Citigroup.

Το χαρτοφυλάκιο Symbol της Εθνικής Τράπεζας περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατά βάση μικρών ατομικών και είναι πολύ καλά δομημένο, αλλά και δουλεμένο ως προς τον βαθμό των νομικών ενεργειών της Τράπεζας, δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα δάνεια έχουν καταγγελθεί. Το χαρτοφυλάκιο είναι συνολικής απαίτησης 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οφειλόμενο κεφάλαιο αποτελούν περίπου τα 950 εκατ. ευρώ. Απαρτίζεται από 13.000 δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις σε περίπου 7.900 ακίνητα.Η συνολική αξία των εξασφαλίσεων αποτιμάται από την Εθνική στο 1,1 δισ. ευρώ, με τα 650 εκατ. ευρώ να αφορούν σε εμπορικά ακίνητα και τα υπόλοιπα σε οικιστικά και οικόπεδα.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα ξεκίνησε και τις διαδικασίες για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξασφαλισμένων δανείων (κάρτες, καταναλωτικά, μικρά επαγγελματικά δάνεια), ύψους 1,1 δις ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει στις 28 Μαρτίου στους αναλυτές των ξένων οίκων κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2018. Παράλληλα, είχε ανακοινώσει και την πώληση ενός ακόμα εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου, μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 800 εκατ. ευρώ, στο β΄ εξάμηνο του έτους. Θα πρόκειται για χαρτοφυλάκιο καταγγελμένων δανείων επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com