Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

«Ευνοϊκοί όροι για την περαίωση 1.000.000 υποθέσεων ακινήτων»

ην ευκαιρία για τη ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους περίπου 1.000.000 εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας ακινήτων, που βρίσκονται εντός ή εκτός αντικειμενικού συστήματος, έχουν οι ενδιαφερόμενοι, υποβάλλοντας δηλώσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009.
Με δεδομένα τα κίνητρα που προσφέρονται, στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προσδοκούν ότι θα εκμεταλλευτούν τις διατάξεις του νόμου οι περισσότεροι των ιδιοκτητών ακινήτων και θα κλείσουν οι εκκρεμότητες τόσο για τους ίδιους όσο και για τις ΔΟΥ που κρατούν φακέλους με περίπου 1.000.000 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων.
Η σχετική διάταξη του Νόμου 3763/2009 παρέχει τη δυνατότητα


περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων, καθώς επίσης και της εκ νέου οριστικοποίησης παλαιών προσυμφώνων μεταβίβασης ακινήτων με το δικαίωμα της αυτοσύμβασης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
Σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός ή εκτός σχεδίου, στις οποίες κατά την έναρξη ισχύος του νόμου (27 Μαΐου 2009) εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας τους, οι υπόχρεοι μπορούν να αποδεχθούν ως φορολογητέα αξία την αντικειμενική αξία που ίσχυε κατά την πρώτη εφαρμογή τού αντικειμενικού συστήματος στην περιοχή, εφόσον η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε πριν από την ημερομηνία της πρώτης εφαρμογής.
Ως εκκρεμείς θεωρούνται οι ακόλουθες υποθέσεις:
- Υποθέσεις για τις οποίες μέχρι την 27η Μαΐου 2009 έχει υποβληθεί δήλωση (εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη, αρχική ή συμπληρωματική) και δεν έχει εκδοθεί η οικεία καταλογιστική πράξη ή έχει κοινοποιηθεί πράξη, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ή έχει μεν καταστεί οριστική η πράξη αλλά κατά την 27.5.2009 είχε ασκηθεί εκπρόθεσμη προσφυγή για την αξία του ακινήτου. Ειδικά, όσον αφορά τις υποθέσεις (φόρου δωρεών, γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων) για τις οποίες έχει προσδιοριστεί προσωρινή αξία, εκκρεμείς θεωρούνται εκείνες για τις οποίες έχει καταχωριστεί η οικεία δήλωση και δεν έχει γίνει αποδεκτή η προσωρινή αξία ή δεν έχει παρέλθει το δίμηνο για την αποδοχή της.
- Υποθέσεις για τις οποίες έχει ασκηθεί εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη προσφυγή για την αξία των ακινήτων και εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στην ουσία τους στο βαθμό που εκκρεμούν, έστω και αν γι’ αυτές έχουν εκδοθεί προδικαστικές αποφάσεις. Αν έχουν συζητηθεί στην ουσία τους δεν θεωρούνται εκκρεμείς, έστω και αν δεν έχουν εκδοθεί οι οικείες αποφάσεις.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

1) Δήλωση ΦΜΑ και συμβόλαιο το 2004 με προσωρινή αξία που δεν έγινε αποδεκτή από το φορολογούμενο. Ένταξη της περιοχής στο αντικειμενικό σύστημα το 2006. Περαίωση της υπόθεσης με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2006.
2) Θάνατος το 1996. Δεν υποβλήθηκε δήλωση, αλλά κοινοποιήθηκε πράξη της ΔΟΥ το 2006. Άσκηση προσφυγής κατά της πράξης στο διοικητικό πρωτοδικείο, η οποία εκκρεμεί. Ένταξη της περιοχής στο αντικειμενικό σύστημα το 2006. Η περαίωση της υπόθεσης με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2006 και χρόνο φορολογίας το 1996.
Για την περαίωση των ανωτέρω υποθέσεων οι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι 31-12-2009 συμπληρωματική δήλωση με αίτημα υπαγωγής στη ρύθμιση.
Με την υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης περαίωσης, οι υπόχρεοι απαλλάσσονται από την καταβολή οποιουδήποτε πρόσθετου φόρου, προστίμου ή άλλης κύρωσης (με την επιφύλαξη της επιβολής προσθέτων φόρων και προστίμων στην περίπτωση διαπίστωσης ανακρίβειας των προσδιοριστικών στοιχείων που αναγράφονται στα φύλλα υπολογισμού).

Τι θα ισχύσει για τα εκτός αντικειμενικού συστήματος

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές, στις οποίες δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας τους, παρέχεται η δυνατότητα περαίωσης εκκρεμών –μέχρι την 27.5.2009– υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων, με την ακόλουθη διαδικασία:
1. Σε υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, δωρεών, γονικών παροχών και προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων, για τις οποίες η οικεία δήλωση έχει υποβληθεί μέχρι και την 27.5.2009, οι υπόχρεοι μπορούν να αποδεχθούν ως φορολογητέα αξία την προεκτίμηση που προσδιόρισε ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔΟΥ στην αρχική δήλωση μειωμένη κατά 20%.
2. Σε υποθέσεις φόρου κληρονομιών, εφόσον για αυτές έχουν κοινοποιηθεί πράξεις μέχρι την 27.5.2009, οι υπόχρεοι μπορούν να αποδεχθούν ως φορολογητέα αξία την αξία της πράξης, την οποία προσδιόρισε ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔΟΥ μειωμένη κατά 20%.
3. Σε υποθέσεις φόρου κληρονομιών, εφόσον για αυτές δεν έχουν κοινοποιηθεί πράξεις μέχρι την 27.5.2009, έστω και αν αυτές έχουν εκδοθεί και έχουν καταχωριστεί στο οικείο βιβλίο, οι υπόχρεοι μπορούν να αποδεχθούν ως φορολογητέα αξία τη δηλωθείσα αξία κάθε ακινήτου προσαυξημένη κατά 20%.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
1. Δήλωση ΦΜΑ την 20.5.2009. Προσδιορισμός της προσωρινής αξίας από τη ΔΟΥ. Σύνταξη του συμβολαίου την 1.6.2009 με βάση τη δηλωθείσα αξία. Περαίωση της υπόθεσης με βάση την αξία της προεκτίμησης μειωμένη κατά 20%.
2. Θάνατος το 2000. Δήλωση φόρου κληρονομιάς το 2001, η οποία εκκρεμεί για έλεγχο. Περαίωση της υπόθεσης με βάση τη δηλωθείσα αξία προσαυξημένη κατά 20%.
3. Διαδικασία και αποτελέσματα της περαίωσης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com