Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Καμπάνα έως 200% για όσους δεν πληρώσουν την έκτακτη εισφορά

Χαμένοι από χέρι είναι οι πολίτες που προσφεύγουν στην δικαιοσύνη προκειμένου να μην πληρώσουν το έκτακτο χαράτσι που επιβλήθηκε σε όσους είχαν εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ το 2007, σύμφωνα τουλάχιστον με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Μάλιστα, τα πρόστιμα για την μη έγκαιρη πληρωμή


της εισφοράς, που ξεκινά από τα 1.000 ευρώ, μπορούν να φτάσουν και το 200% της οφειλής, ενώ στους …ανυπάκουους δεν θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα.

Σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η άσκηση προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών δικαστηρίων ή η υποβολή αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς, δεν αναστέλλουν τη βεβαίωση και την είσπραξη της οφειλής που προκύπτει από την έκτακτη εισφορά, η οποία επιβλήθηκε με το ν.3758/2009 στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ των φυσικών προσώπων που δηλώθηκαν το 2008.

Κατά συνέπεια, σε περίπτωση που η εισφορά δεν καταβληθεί στις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες, ισχύουν οι οριζόμενες από τη φορολογική νομοθεσία συνέπειες, δηλαδή η επιβολή μηνιαίας προσαύξησης εκπρόθεσμης καταβολής 1% - και μέχρι ποσοστού 200% - της κύριας οφειλής και η μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η έκτακτη εισφορά αποτελεί ένα εφάπαξ μέτρο για την ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου, τα οποία έχουν επηρεασθεί αρνητικά από την πρωτόγνωρη διεθνή οικονομική κρίση.

«Το μέτρο αυτό είναι σύμφωνο με τις φορολογικές αρχές του Συντάγματος και με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι σαφές ότι αφορά τους οικονομικά ευπορότερους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν στην έκτακτη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης», υποστηρίζεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Οικονομικών για το μέτρο το οποίο αφορά περίπου 130.000 πολίτες…
 
website counter
friend finderplentyoffish.com