Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Χ.Αράπογλου: Ελλειμμα ασφάλειας στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Θέμα ασφαλούς λειτουργίας των παιδικών σταθμών του δήμου Θεσσαλονίκης βάζει η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια» Χρύσα Αράπογλου, με αφορμή την κατάρρευση ενός τοίχου σ έναν απ αυτούς. «Μόνο τέσσερις απ τους 21 διαθέτουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας», καταγγέλλει επικαλούμενη επίσημα έγγραφα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.


"Εδώ και δυο μήνες καταθέσαμε γραπτή ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο και δημοσιοποιήσαμε το θέμα της έλλειψης επαρκούς ασφάλειας στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, που λειτουργούν στο σύνολο τους χωρίς πιστοποιητικά πυρασφάλειας και χωρίς νόμιμες άδειες λειτουργίας", τονίζει η κ.Αράπογλου αναφερόμενη στο θέμα της κατάρρευσης τοίχου, στον παιδικό σταθμό Ξηροκρήνης.
Από έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προς το δήμο Θεσσαλονίκης, τον Αύγουστο του 2008, που παρουσιάζει η κ.Αράπογλου, προκύπτει ότι από τους 21 παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου:
* Μόνο τέσσερις έχουν σε ισχύ πιστοποιητικό πυροπροστασίας.
* Ένας διαθέτει πιστοποιητικό που έχει λήξει.
* Έξι διαθέτουν μόνο μελέτη και όχι το αναγκαίο πιστοποιητικό.
* Δέκα δε διαθέτουν φάκελο στην Πυροσβεστική.
Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την κ.Αράπογλου, εγείρουν ένα συνολικότερο ζήτημα όσον αφορά την ασφάλεια των μικρών παιδιών και των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, αν συνυπολογίσει κανείς ότι:
* Τα περισσότερα κτίρια στα οποία φιλοξενούνται οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι ιδιόκτητα αλλά ενοικιαζόμενα και είναι άγνωστο αν τηρούν τις προδιαγραφές της παθητικής και ενεργητικής πυρασφάλειας που προβλέπει το προεδρικό διάταγμα του 1989.
* Τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια δεν τηρούν στο ελάχιστο τις προδιαγραφές λειτουργίας παιδικών σταθμών που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο.
"Έχω απαντήσει στην κ.Αράπογλου, όταν κατέθεσε την ερώτηση πριν δυο μήνες", ανέφερε στην "Ε" ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής - καθηγητής Αστέριος Δεληγιάννης κι εξήγησε:
"Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Αυτούς που ανήκουν στο δήμο και τους κρατικούς που έχουν μας έχουν εκχωρηθεί αλλά διαθέτουν δική τους διοίκηση. Αυτός ο σταθμός όπου σημειώθηκε η κατάρρευση είναι κρατικός. Όσον αφορά τις άδειες λειτουργίας, κανένας δημοτικός παιδικός σταθμός στην Ελλάδα δεν έχει εξασφαλίσει αδειοδότηση, αφού το θέμα εκκρεμεί στο Υπουργείο Εσωτερικών. Εν τω μεταξύ έχουμε κάνει αιτήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και φυσίκά οι παιδικοί σταθμοί του δήμου διαθέτουν τα απαιτούμενα μέσα πυρόσβεσης".

 
website counter
friend finderplentyoffish.com