Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Κινητοποιήσεις ροδακινοπαραγωγών για μέτρα στήριξης του κλάδου

Σε επ΄αόριστον αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού στο ύψος του κόμβου Κουλούρας, αλλά και σε «κλείσιμο» της σιδηροδρομικής γραμμής στην ίδια περιοχή, σκοπεύουν να προχωρήσουν από τις 9-10 το πρωί, την Πέμπτη οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας, προκειμένου να πιέσουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την άμεση ανακοίνωση μέτρων στήριξης της φετινής παραγωγής συμπύρηνου ροδακίνου. Η παραγωγή υπολογίζεται σε 400.000 τόνους, εκ των οποίων οι κονσερβοποιίες δηλώνουν ότι μπορούν να απορροφήσουν μόνο 170.000-200.000, εξαιτίας της δυσμενούς κατάστασης στη διεθνή αγορά.

Οι παραγωγοί είναι αποφασισμένοι


να παραμείνουν στην περιοχή μέχρις ότου λάβουν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις όχι μόνο για την επιδότηση του κόστους παραγωγής, αλλά και για την αποζημίωσή τους σε ό,τι αφορά την απώλεια των 200.000 τόνων ροδακίνου, που «θα μείνουν πάνω στα δέντρα», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ομάδων Παραγωγών Αγίου Παύλου Ημαθίας, Αντώνης Νεστορόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι οι αγρότες θεωρούν ως λογική τιμή τα 0,25 ευρώ/κιλό. Ηδη, τα τρακτέρ παρατάσσονται στην περιοχή του κόμβου της Κουλούρας.

"Στην Ημαθία και τη Νάουσα οι παραγωγοί ανέρχονται σε περίπου 30.000. Αν δεν γίνει κάτι, η οικονομία των δύο νομών θα καταρρεύσει», σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα εμπορικά καταστήματα στη Βέροια ενδέχεται να παραμείνουν αύριο κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αν και δεν έχουν προς το παρόν ληφθεί σχετικές αποφάσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, επεσήμανε ότι αν δεν τεθούν εκτός εμπορίας τα μισά ροδάκινα, δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση για την τιμή. Στην περίπτωση όμως, που οι 200.000 τόνοι «βγουν» από την αγορά, τότε η τιμή που θα διαμορφωθεί από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ επιμέρους βιομηχανιών και ομάδων παραγωγών «θα είναι λογική και για τις δύο πλευρές με τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες». Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΕ δεν μπορεί να διαπραγματευτεί ως Ενωση την τιμή της πρώτης ύλης, καθώς αυτό απαγορεύεται ρητά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι βιομήχανοι επισημαίνουν ότι είχαν προειδοποιήσει για την κατάσταση από τον Νοέμβριο του 2008, αλλά -αν και η συγκομιδή έχει ξεκινήσει εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα- δεν υπήρξαν θετικές εξελίξεις.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com