Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

ο ιός των εκλογών

Με ρουσφέτια, χιλιάδες προσλήψεις από το παράθυρο, αντίδωρα στην «αφαίμαξη» των φορολογουμένων, και... εμβόλια για τη νέα γρίπη η κυβέρνηση στρώνει τον δρόμο που θα την πάει μέχρι τις εκλογές και ξεδιπλώνει εν μέσω θέρους τη στρατηγική με την οποία ελπίζει ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα αντιστρέψει το αρνητικό γι’ αυτήν πολιτικό κλίμα.


Πολλοί παρατηρούν ότι το φετινό καλοκαίρι, όσον αφορά την κυβερνητική δραστηριότητα, θυμίζει εκείνο του 2007.

Τότε η κυβέρνηση ύστερα από μια μακρά περίοδο απραξίας έφτασε σε παραγωγικό οργασμό. Κατέθεσε και ψήφισε τα σημαντικότερα ίσως και τα πλέον φιλολαϊκά νομοσχέδια στα θερινά τμήματα της Βουλής. Υστερα προσέφυγε σε πρόωρες εκλογές.

Αυτήν τη φορά οι πρόωρες έχουν προαναγγελθεί. Για τον Μάρτιο του 2010, οπότε και αναμένεται να τις προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την προεδρική εκλογή. Υπάρχει και η πιθανότητα να γίνουν τον Οκτώβριο, αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να αιφνιδιάσει.

Οπως και να έχει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης βολεύει και στις δύο περιπτώσεις. Οι μηχανές δουλεύουν από τώρα στο φουλ και όλοι βρίσκονται στον αστερισμό των εκλογών.

Μονοπώλιο η γρίπη
Ολα τα μεγάλα θέματα πρόκειται να κλείσουν πριν από τον Σεπτέμβριο. Αυτό επιβάλλεται ούτως ή άλλως και για έναν πρόσθετο λόγο: όταν η Βουλή επανέλθει στην κανονική της σύνθεση με τους 300, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ, έστω και αυτή των 151 βουλευτών, δεν θα είναι πια δεδομένη λόγω της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με τον Αριστοτέλη Παυλίδη και κάποιους από τους λεγόμενους Βατοπεδινούς.

Πώς λοιπόν θα γεμίσει το κενό μέχρι τις εκλογές; Ας είναι καλά η νέα γρίπη. Σε πολιτικά γραφεία έχει κυκλοφορήσει εδώ και καιρό η πληροφορία ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε το θέμα του νέου ιού να μονοπωλήσει την επικαιρότητα μετά το φθινόπωρο. Κινήσεις εντυπωσιασμού όπως το κλείσιμο των σχολείων ενδέχεται να συμβάλουν σε αυτό το κλίμα.

Στόχος είναι επίσης ο χειρισμός του κρίσιμου αυτού ζητήματος να λειτουργήσει θετικά για την εικόνα της.

Μπαράζ τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια

Παράλληλα, ρουσφετολογικές τροπολογίες κατατίθενται σωρηδόν σε άσχετα νομοσχέδια το τελευταίο διάστημα, ενώ η μηχανή των προσλήψεων στο Δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ έχει πάρει πάλι μπροστά.

Στο νομοσχέδιο για τη φορολογία στα σκάφη αναψυχής πέρασε τελικά η ρύθμιση που δίνει στο Δημόσιο τη δυνατότητα να προσλάβει ανέργους μέσω του ΟΑΕΔ. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτόν τον τρόπο θα προσληφθούν χιλιάδες «ημέτεροι» στο Δημόσιο χωρίς διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί νέα γενιά ομήρων που θα ελπίζουν σε κάποια μονιμοποίηση.

Στον χορό των μονιμοποιήσεων μπήκε για τα καλά και το υπουργείο Εσωτερικών με το νομοσχέδιο για την ένταξη στη διοικητική ιεραρχία του Δημοσίου των συμβασιούχων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Αρνητικά σχόλια προκάλεσε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας, επίσης στο νομοσχέδιο για τη φορολογία σκαφών αναψυχής, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός έχει τη δυνατότητα με δικές του αποφάσεις να δίνει επιχορηγήσεις κατά το δοκούν και χωρίς περιορισμό σε φορείς δημόσιους και ιδιωτικούς που εξυπηρετούν σκοπούς πολιτιστικούς, αθλητικούς, περιβαλλοντικούς, καθώς και σε εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα.

«ΣΚΟΥΠΑ» ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ
Επενδύει σε νόμο και... τάξη

Το άλλο μεγάλο θέμα στο οποίο επενδύει επικοινωνιακά η κυβέρνηση είναι αυτό της δημόσιας τάξης. Μέχρι το φθινόπωρο ο αναπληρωτής υπουργός σε θέματα Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, έχει υποσχεθεί να «αποκατασταθεί» η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στο υπουργείο ελπίζουν και σε κάποια επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. στα θέματα της τρομοκρατίας.

Κάποιοι βέβαια φοβούνται μήπως και αυτές οι υποτιθέμενες επιτυχίες γυρίσουν μπούμερανγκ, όπως έγινε με τη σύλληψη της συμμορίας των απαγωγέων, ενώ η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει λάβει υπόψη το ενδεχόμενο να υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις για τις επιχειρήσεις «σκούπα».

Προς το παρόν πάντως, ύστερα από μια μακρά περίοδο με καθαρά εισπρακτικά μέτρα, έμφαση δίνεται στη στροφή σε μέτρα που θα εγγυώνται μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος, ενώ ταυτόχρονα θα ικανοποιούν ένα δημοφιλές αίτημα των πολιτών. Η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και η απόσυρση των αυτοκινήτων με τη σφραγίδα Σουφλιά έχουν αυτήν τη φιλοσοφία.

«ΥΠΟΠΤΕΣ» ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Εκατοντάδες είναι και οι «ύποπτες» προσλήψεις και διευθετήσεις σε φορείς που ελέγχονται από το Δημόσιο.

ΟΣΚ
39 άτομα με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου διετούς διάρκειας προσέλαβε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων εκτός ΑΣΕΠ.

Υπουργείο πολιτισμού
Περισσότερες από 100 προσλήψεις έγιναν αθόρυβα στο υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Υδάτινες Πολιτιστικές Διαδρομές».

Υπ. Απασχόλησης
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν αδιαφανείς διαδικασίες στη διεξαγωγή διαγωνισμού πρόσληψης εργατικών ακολούθων του υπουργείου Απασχόλησης σε προξενεία του εξωτερικού, με προσυμφωνημένη κάλυψη των κενών θέσεων από γαλάζια στελέχη που ανακοίνωναν την επιτυχή κατάταξή τους πριν καν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

ΟΑΕΔ
Την ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης προκάλεσαν επίσης η μονιμοποίηση 890 εργασιακών συμβούλων στον ΟΑΕΔ και η μονιμοποίηση ωρομίσθιων εκπαιδευτικών των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com