Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

ΥΠΕΕ: Στο στόχαστρο τα ακίνητα των offshore

Εντατικούς ελέγχους σε ακίνητα που ανήκουν σε offshore εταιρείες με έδρα «φορολογικούς παραδείσους» ξεκινά η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στα Νέα, το σχέδιο της ΥΠΕΕ προβλέπει:

-Τον εντοπισμό και την καταγραφή όλων των ακινήτων που ανήκουν σε αλλοδαπές εταιρείες.

-Ο εντοπισμός όσων χρησιμοποιούν τα ακίνητα. Θα αναζητηθούν από την ΥΠΕΕ οι διαχειριστές των offshore, στις οποίες εμφανίζονται να ανήκουν τα ακίνητα και θα τους ζητηθεί να δώσουν στοιχεία για τη χρήση αυτών. Δηλαδή, θα ζητηθούν πληροφορίες για το αν αυτά τα ακίνητα είναι εκμισθωμένα και σε ποιους.

-Στην ΥΠΕΕ


τονίζουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των offshore, και κατ' επέκταση των ακινήτων, διαμένουν σε αυτά με εικονικά μισθωτήρια. Όπου εντοπίζεται μισθωτήριο συμβόλαιο (η θεώρηση και κατάθεσή του στην αρμόδια Εφορία είναι υποχρεωτική), θα ελέγχεται αν έχει αναγραφεί το ελάχιστο μίσθωμα που προβλέπεται από τη φορολογική νομοθεσία (3% της αντικειμενικής αξίας ετησίως).

- Τον έλεγχο για το αν υποβάλλεται κάθε χρόνο η δήλωση του ειδικού φόρου επί των ακινήτων που ανήκουν σε αλλοδαπές εταιρείες και ανέρχεται σε 3% επί της αντικειμενικής αξίας.

- Τον έλεγχο για το αν υποβάλλεται από την offshore εταιρεία η ετήσια δήλωση Ενιαίου Τέλους Ακινήτων. Τα ακίνητα που ανήκουν σε επιχειρήσεις επιβαρύνονται κάθε χρόνο με ΕΤΑΚ, το οποίο υπολογίζεται με συντελεστή 0,6% επί της αντικειμενικής αξίας.

- Τον έλεγχο για το αν οι ενοικιαστές, πραγματικοί ή εικονικοί, έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση το τεκμαρτό μίσθωμα από τη χρήση των πολυτελών ακινήτων. Σημειώνεται ότι η χρήση ιδιόκτητης ή ενοικιαζόμενης, κύριας κατοικίας επιφάνειας άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων, ή δευτερευουσών κατοικιών που το άθροισμα της επιφάνειάς τους ξεπερνά τα 150 τ.μ., αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης.

Δηλαδή, προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα και στην περίπτωση που ο φορολογούμενους έχει δηλώσει μικρότερο εισόδημα από αυτό, θα φορολογηθεί τεκμαρτά
 
website counter
friend finderplentyoffish.com