Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ηλεκτρονικά τα παράβολα στο Δημόσιο

Την παραπάνω ρήση αποφάσισαν να κάνουν πράξη τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών δίνοντας, μέσα στις επόμενες ημέρες και πάντως εντός του Φεβρουαρίου, τη δυνατότητα στους πολίτες να πληρώνουν ηλεκτρονικά τα παράβολα γάμου, ΚΤΕΟ, διαβατηρίων και ταυτότητας.




Επίσης μέσα σε χρονικό διάστημα που θα κυμαίνεται από μία εβδομάδα έως και 50 ημέρες θα δίδεται αυτόματα αδειοδότηση για την έναρξη επαγγέλματος παροχής υπηρεσιών σε 272 επαγγέλματα, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να έχει καταθέσει τα δικαιολογητικά του ηλεκτρονικά ή μέσω ΚΕΠ. Μέχρι σήμερα η διαδικασία αυτή απαιτούσε αναμονή αρκετών μηνών.

Πρόκειται για αργά, αλλά σταθερά βήματα προς την ψηφιακή δημόσια διοίκηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που ανέλυσε χθες ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά την πιεστική πλέον ανάγκη να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κράτους και να περιοριστεί η γραφειοκρατία.

Αναλυτικά, όσοι χρειάζεται να κάνουν έναρξη επαγγέλματος μπορούν πλέον να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους μαζί με τα δικαιολογητικά και αν ο αρμόδιος φορέας δεν την απορρίψει εντός ορισμένης χρονικής προθεσμίας, που είναι διαφορετική για κάθε επάγγελμα και κυμαίνεται από 7 έως 50 ημέρες, τότε θεωρείται ότι η άδεια έχει παρασχεθεί σιωπηρά και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ξεκινήσει να εργάζεται νόμιμα. Μόνη προϋπόθεση να έχει υποβάλει τα δικαιολογητικά και την αίτησή του με απλή ηλεκτρονική υπογραφή, για την οποία θα χρειαστεί μια επίσκεψη σε οποιοδήποτε ΚΕΠ για τη φυσική του ταυτοποίηση. Στόχος, η διαδικασία να απλουστευτεί ακόμα περισσότερο με την κατάργηση ή ψηφιοποίηση δικαιολογητικών και με αναβάθμιση της Εθνικής Διαδικτυακής Πύλης μέσω της οποίας πραγματοποιείται η συγκεκριμένη δράση (www.ermis.gov.gr).

Δεύτερος στόχος είναι να ψηφιοποιηθούν ορισμένες από τις πιο πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες, που είναι οι αδειοδοτήσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, βιοτεχνικών και βιομηχανικών επενδύσεων καθώς και η παροχή προνοιακών επιδομάτων.

Και τα ληξιαρχεία

Μία ακόμα δράση που θα διευκολύνει την καταβολή των συντάξεων είναι η διασύνδεση των ληξιαρχείων με τα μητρώα των ασφαλιστικών ταμείων, που έχει πραγματοποιηθεί ήδη από 1ης Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος μπορεί να πιάσει στην απόχη του όσους προσπαθήσουν να κρατήσουν συντάξεις των γονιών τους που πέθαναν, ενώ οι πολίτες δεν χρειάζεται να ενημερώνουν για ληξιαρχικές μεταβολές επιβαρυνόμενοι σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Τέλος, ο κ. Βολουδάκης υποσχέθηκε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα καταργηθεί η «χαρτούρα» στην επικοινωνία μεταξύ των υπουργείων. Η διακίνηση των εγγράφων θα γίνεται ηλεκτρονικά, αποκλειστικά στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων (κάτι που ήδη ισχύει από τον Σεπτέμβριο για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στο τέλος Σεπτεμβρίου θα ισχύσει για το Εμπορικής Ναυτιλίας). Θ' ακολουθήσουν σύντομα τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος,Υγείας και Δικαιοσύνης.

Ιδιαίτερα για τις αυτοματοποιημένες ηλεκτρονικές πληρωμές προς το Δημόσιο, αυτό είναι ήδη δυνατόν για τα τέλη κυκλοφορίας και για τους φόρους, και μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμα στους πολίτες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα παράβολα γάμου, διαβατηρίων και ΚΤΕΟ, ενώ στο μέλλον προτεραιότητα θα δοθεί σε παράβολα που έχουν μεγάλη ζήτηση από τους πολίτες.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com