Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ «Μαχαίρι» στην ισχύ των προσωρινών διαταγών για συμβασιούχους

Πολύ σύντομα θα είναι έτοιμη η νέα νομοθετική ρύθμιση που θα συρρικνώσει τον χρόνο ισχύος των προσωρινών δικαστικών διαταγών, προκειμένου να εξετάζεται το ταχύτερο δυνατό η ουσία της υπόθεσης από τα δικαστήρια ώστε μέσα σε λίγους μήνες να ξεκαθαρίζεται η παραμονή στην εργασία των συμβασιούχων κ.λπ.




Το ζήτημα αποτέλεσε πριν από λίγες εβδομάδες σημείο τριβής ανάμεσα στους υπουργούς Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, καθώς ο τελευταίος προσπάθησε να προωθήσει σημαντικές μεταβολές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας περιορίζοντας σημαντικά την προσωρινή δικαστική προστασία και φθάνοντας μέχρι το σημείο να οδηγεί σε κατάργηση δικαστικών κρίσεων.

Χθες ο Αντ. Ρουπακιώτης γνωστοποίησε ότι η νέα διάταξη θα προβλέπει την επίσπευση των διαδικασιών για την έκδοση αποφάσεων από τα δικαστήρια εντός 2 – 3 μηνών και μιλώντας στη ΝΕΤ τόνισε ότι σχετική ρύθμιση για τις προσωρινές διαταγές θα προωθηθεί σύντομα. Η νέα ρύθμιση αναμένεται να θέτει αυτό το χρονικό «πλαφόν» διάρκειας της προσωρινής διαταγής, ώστε στο μεταξύ να εκδικάζεται η υπόθεση και να υπάρχει απόφαση δικαστηρίου γρήγορα. Ανάλογη ρύθμιση αναμένεται και για τις αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να εκδικάζονται γρήγορα οι κύριες αγωγές και να μη μένει μόνο η κρίση με βάση την πιθανολόγηση που κάνουν οι δικαστές.

Το θέμα απασχολεί έντονα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης γιατί πολλοί συμβασιούχοι παραμένουν στη θέση τους με προσωρινές διαταγές για μεγάλο διάστημα (και πάνω από ένα χρόνο) αμειβόμενοι κανονικά, καθώς καθυστερεί πολύ η εκδίκαση της υπόθεσης. Στη νέα ρύθμιση δεν θα καταργούνται δικαστικές διαταγές ούτε η πρόσφατη διάταξη που πρόβλεψε μισθούς υπερημερίας για τους δικαστικά προστατευόμενους στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com