Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Σε ομηρεία χιλιάδες φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ

Συνεχίζεται, για τέταρτη εβδομάδα, η αναταραχή στα πανεπιστήμια λόγω των κινητοποιήσεων ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης που θέτει σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους από οκτώ ΑΕΙ της χώρας.






Η πρόταση που κατέθεσε η σύνοδος των πρυτάνεων για αναστολή της εφαρμογής της απόφασης πέφτει στο «κενό», καθώς πηγές από το υπουργείο Παιδείας τονίζουν ότι προσκρούει στην ευρύτερη κυβερνητική δέσμευση για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα πανεπιστήμια οφείλουν έως τις 9 Οκτωβρίου να αποστείλουν στο ΑΣΕΠ τα στοιχεία των διοικητικών υπαλλήλων ώστε να εκδοθούν οι λίστες των διαθεσίμων ανά ΑΕΙ. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι πρυτάνεις ζητούν να «παγώσει» η απόφαση και, αμφισβητώντας την αξιολόγηση των διοικητικών δομών των ΑΕΙ στην οποία προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, προτείνουν να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και των πανεπιστημίων για το θέμα. Παράλληλα, οι σύγκλητοι δίνουν παρατάσεις στις προθεσμίες για τις εγγραφές των πρωτοετών, ενώ διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την εξεταστική ή το εξάμηνο.

«Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων προσπαθούν να κρατήσουν τα ιδρύματα ανοιχτά. Οι συμβολικές αναστολές λειτουργίας που αποφάσισαν πολλές σύγκλητοι έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα» δήλωσε ο προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων, Γιάννης Μυλόπουλος στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας παράλληλα ότι «τα προβλήματα της παιδείας δεν λύνονται στα δικαστήρια».

Υπενθυμίζεται ότι τα πανεπιστήμια έχουν αποφασίσει να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτοντας αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής της κοινής υπουργικής απόφασης περί διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων τους.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας έχει καταθέσει έγγραφο αίτημα προς τον Άρειο Πάγο για τα κλειστά ΑΕΙ, ζητώντας να διερευνηθεί εάν τελούνται αξιόποινες πράξεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου έχει ήδη διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com