Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Με διαδικασίες-εξπρές οι απολύσεις επίορκων

Στο φουλ έχουν μπει οι «μηχανές», προκειμένου να εντοπισθούν και να απομακρυνθούν οριστικά από το Δημόσιο οι επίορκοι υπάλληλοι, με δεδομένο μάλιστα ότι αποτελούν μία από τις βασικές «δεξαμενές» των απαιτούμενων 4.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους.





Ήδη όπως προκύπτει και από την την ολοκλήρωση της καταγραφής του συνόλου των εκκρεμών ποινικών και πειθαρχικών υποθέσεων, οι περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που τελούν υπό πειθαρχικό έλεγχο ανέρχονται σε 2.113, από τους οποίους 960 έχουν απομακρυνθεί προσωρινά, καθώς η φύση των παραπτωμάτων τους εμπίπτει στο καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας και εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσή τους από τη Δικαιοσύνη ή τα Πειθαρχικά Συμβούλια. Η μερίδα του λέοντος των εκκρεμών υποθέσεων (67,7%) αφορά απασχολούμενους σε υπουργεία. Υπενθυμίζεται πως οι ποινικές υποθέσεις εξετάζονται από την τακτική δικαιοσύνη, ενώ οι πειθαρχικές από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του Δημοσίου.

Ειδικότερα, από τις αρχές του έτους εκδόθηκαν συνολικά 1.015 Πειθαρχικές Αποφάσεις (794 από τα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια και 221 από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο). Τα πειθαρχικά παραπτώματα των υπαλλήλων αφορούσαν κατά βάση παράβαση καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα ή παράβαση του υπαλληλικού καθήκοντος, αδικαιολόγητη απουσία και αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων, αμέλεια, ατελή ή μη έγκαιρη εκπλήρωση καθήκοντος καθώς και αναξιοπρεπή διαγωγή και ανάρμοστη συμπεριφορά.

226 έφυγαν
Συνολικά το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2013 απολύθηκαν οριστικά για σοβαρούς ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους 226 δημόσιοι υπάλληλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται αναλυτική χαρτογράφηση όλων των εκκρεμών υποθέσεων, είτε σε ποινικό, είτε σε πειθαρχικό επίπεδο, ενώ καθίσταται πλέον εφικτή η παρακολούθηση της εξέλιξής τους. Και αυτό γιατί, μετά από διασταύρωση στοιχείων τόσο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης όσο και του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο και ολοκλήρωσε τις σχετικές εκθέσεις, η Δημόσια Διοίκηση έχει πλέον στη διάθεσή της έναν ισχυρό μηχανισμό εποπτείας και επιτάχυνσης των πειθαρχικών διαδικασιών.

Τα στοιχεία των εκθέσεων, με εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, θα αποσταλούν άμεσα στους κατά περίπτωση αρμόδιους επικεφαλής των δημόσιων φορέων (Υπουργεία, ΟΤΑ κ.λπ.) ώστε να λάβουν γνώση για τις πειθαρχικές υποθέσεις που εκκρεμούν και να προχωρήσουν άμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες. Παράλληλα, ζητήθηκε από το ΣΕΕΔΔ και η περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων εκείνων όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

Αποφασισμένος να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απόδοσης ποινών στους επίορκους, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.




 
website counter
friend finderplentyoffish.com