Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ Εμπλοκή στην υπογραφή των συμβάσεων

Είκοσι μήνες μετά την προκήρυξη των διαγωνισμών για την έρευνα πετρελαίου και αερίου σε Ιωάννινα, Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο οι συμβάσεις με τους πλειοδότες δεν έχουν υπογραφεί και από ότι φαίνετα θα πρέπει να περιμένουμε πολύ ακόμα για τις πρώτες γεωτρήσεις....





Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συμβάσεις με τα επιχειρηματικά σχήματα που έχουν πλειοδοτήσει στα Ιωάννινα και τον Δ. Πατραικό μπορεί ως προς το νομικό τους σκέλος να είναι έτοιμες ή σχεδόν έτοιμες -η προετοιμασία έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο και συνεχίζεται με αλλεπάλληλα ταξίδια στο Λονδίνο, όπου διαπραγματεύονται οι νομικοί εκπρόσωποι όλων των πλευρών- φαίνεται όμως ότι σκαλώνουν σε δύο σοβαρά εμπορικά ζητήματα, που έχουν θέσει οι εταιρείες. Το πρώτο αφορά στην εκχώρηση σε τρίτους μέρους ή του συνόλου της εκμετάλλευσης, το λεγόμενο farm out, όταν μία εταιρεία αποφασίζει μετά από κάποια χρόνια (και πριν τελειώσει η διάρκεια της παραχώρησης) να πουλήσει το δικαίωμα σε άλλο operator.

Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ότι για να γίνει μεταβίβαση θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο(!). Οι εταιρείες αντιδρούν και ζητούν πιο ευέλικτη προσέγγιση, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως π.χ. την έγκριση από τον αρμόδιο υπουργό ή άλλη ταχύτερη διαδικασία. Το άλλο ζήτημα αφορά στον «όρο σταθεροποίησης», το stabili­zation clause, για την προστασία του επενδυτή από αιφνίδιες μεταβολές των θεμελιωδών δεδομένων στο μέλλον, όπως π.χ. αλλαγή φορολογικού συντελεστή, δεδομένου ότι οι συμβάσεις αυτές έχουν 25ετή διάρκεια.

Ανάλογες διεθνείς συμβάσεις για παραχωρήσεις κοιτασμάτων προβλέπουν συνήθως όρους αντιστάθμισης, όπως π.χ. μία μείωση στα royalties, τα τέλη που πληρώνουν οι εταιρείες προς το εκάστοτε κράτος κ.λπ., εκτός και αν η ίδια η σύμβαση προβλέπει σταθερότητα του πλαισίου, ανεξαρτήτως των γενικότερων αλλαγών στη νομοθεσία. Εξάλλου ερωτήματα προκαλεί και η απουσία καταληκτικής ημερομηνίας στις διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις μεταξύ εταιρειών και Δημοσίου. Oταν υπογραφούν οι συμβάσεις θα πρέπει να περάσουν για κύρωση από τη Βουλή.

Οσον αφορά στο Κατάκολο, η τελική συμφωνία καθυστερεί περισσότερο, όπως έχει προαναγγελθεί. Οι δύο εταιρείες, η Energan και η Grekoil, που υποχρεώθηκαν σε «αναγκαστικό γάμο», βάσει του σχήματος που επέλεξε το υπουργείο Περιβάλλοντος, φέρονται να έχουν καταθέσει κοινή πρόταση προς το υπουργείο και αναμένουν...

Δύο νέοι διαγωνισμοί
Σε διαγωνισμό για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Θερμαϊκό και στον Κόλπο του Ορφανού προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς ο υπουργός με απόφασή του έκανε δεκτή την κοινή αίτηση των εταιρειών Εnergean Oil &Gas και της ισραηλινής Ratio Oil Exloration για έρευνα στις δύο περιοχές.

Με υπουργική απόφαση θα προσδιοριστούν οι γεωγραφικές συντεταγμένες για την οριοθέτηση των περιοχών και θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com