Σε συνάντηση την ερχόμενη Παρασκευή, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου θα εξεταστεί σχέδιο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς τα χρέη της ΔΕΗ προς τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ) φθάνουν τα 115,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ένα ντόμινο χρεών, που αγγίζει όλους τους παίκτες, τους ιδιώτες παραγωγούς ακόμα και τη ΔΕΠΑ.
Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο συμψηφισμός των χρεών των δήμων προς τη ΔΕΗ με τα τέλη που εισπράττει η ΔΕΗ για λογαριασμό των δήμων, ποσό που θα μπορούσε να αποδώσει γύρω στα 70 εκατ. ευρώ, η εξόφληση κάποιων οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, το ξεπάγωμα, ενός μέρους από τους μπλοκαρισμένους λογαριασμούς των εταιρειών Energa και Hellas Power (γύρω στα 30 εκατ. ευρώ) κ.λπ.
Το θεμα συζητήθηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπό τον υφυπουργό Ενέργειας με εκπροσώπους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ), του ΑΔΜΗΕ και του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ). Στη συνάντηση συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Κώστας Μαθιουδάκης και αντηλλάγησαν απόψεις αναφορικά με τα μέτρα, ενώ θα ακολουθήσουν και νέες, ανάλογες συναντήσεις.
Στο μεταξύ, σε διευκρινίσεις σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προχώρησε η ΔΕΗ, σε συνέχεια δημοσιεύματος, αναφέροντας πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΑΔΜΗΕ ανέρχονται σήμερα σε περίπου 115,5 εκατ. ευρώ, έναντι 200,8 εκατ. ευρώ την 30ή Σεπτεμβρίου 2013.
ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
Προς τον ΛΑΓΗΕ η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές σήμερα, αλλά ούτε και την 30/09/2013, παρότι έχουν ευρέως κυκλοφορήσει πληροφορίες για άνοιγμα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.
Το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ ξεκινά από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς πελατών, που τον Σεπτέμβριο προσέγγισαν το 1,3 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΓΗΕ υπάρχει διαφωνία ως προς την πιστοποίηση των χρεών, καθώς π.χ. η ΔΕΗ θεωρεί ότι δεν χρωστά στον ΛΑΓΗΕ έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) το οποίο όμως δεν έχει εισπράξει, καθώς ο λογαριασμός δεν έχει πληρωθεί κ.λπ.