Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Μίνι αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Fitch

Σε μίνι «αναβάθμιση» των δεικτών βιωσιμότητας των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Fitch Ratings.





Σε ειδική της έκθεση για την προοπτική του χρηματοπιστωτικού συστήματος (Macro ? PrudentialRisk Monitor) δεν εντάσσει πλέον την Ελλάδα στη λίστα των 11 χωρών με την υψηλότερη δυναμική συστημικού ρίσκου.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αναβαθμίζεται σημαντικά, σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις, ο δείκτης βιωσιμότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σε «b» από «f» καθώς η τραπεζική κρίση ξεκίνησε να αντιμετωπίζεται. Μάλιστα οι ελληνικές τράπεζες, μαζί με τις τράπεζες της Ιαπωνίας και της Βολιβίας ανήκουν στην τριάδα που υπέστη «αναβάθμιση» ως προς τον δείκτη βιωσιμότητας (Viability Ratings) σε διαφορετικά επίπεδα η καθεμία.

Πρέπει να σημειωθεί πως στη λίστα των 11 χωρών που παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο, είναι σύμφωνα με τη Fitch, δέκα αναδυόμενες οικονομίες (Αργεντινή, Βολιβία, Κίνα, Λεσότο, Ινδονησία, Μακάο, Μογγολία, Παραγουάη, Περού, Σρι Λάνκα, Τουρκία και Χονγκ Κονγκ).

Ελεγχοι Black Rock
Μίνι αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Fitch
Εν τω μεταξύ «τρέχουν» οι έλεγχοι και οι αξιολογήσεις των συστημικών τραπεζών από την Black Rock και, ως γνωστόν, στο τέλος Νοεμβρίου αναμένεται η κατάθεση της έκθεσης ? συμπερασμάτων στην ΤτΕ. Οι εργασίες του διεθνούς οίκου περιλαμβάνουν τρεις φάσεις:

Η πρώτη φάση, με την ονομασία TAR (Trouble Asset Review) έχει ήδη ολοκληρωθεί. Περιελάμβανε όλες τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες οι τράπεζες καταγράφουν, αξιολογούν και διαχειρίζονται τα δάνειά τους. Οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν συστήματα και ανθρώπους, και αυτό που ο οίκος διερεύνησε για την κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες, είναι αν υπάρχει η επάρκεια στον τρόπο αξιολόγησης όλου του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων από την πλευρά των τραπεζών.

Με βάση αυτόν τον έλεγχο έχουν ήδη αξιολογηθεί τα μοντέλα των τραπεζών και έχουν εξαχθεί κρίσιμα συμπεράσματα που θα αξιοποιηθούν από τις αρμόδιες Αρχές στο πλαίσιο της ενιαίας αντιμετώπισης- των «κόκκινων» δανείων. Αυτό το στάδιο το οποίο δεν ήταν εύκολο είναι και το μόνο που ο διεθνής οίκος έχει ήδη ολοκληρώσει.

Η δεύτερη φάση, που βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της, υπό τα αρχικά CLP (Credit Loss Protection) αφορά την αξιολόγηση των δανείων σε επίπεδο πενταετίας, αλλά και σε επίπεδο ολόκληρης της διάρκειας του δανείου. Ο διεθνής οίκος κατέγραψε όλα τα δάνεια όλων των συστημικών τραπεζών σε συνεργασία με τις τράπεζες, οι οποίες του χορηγούσαν και τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Στη συνέχεια θα κάνει την προβολή πιθανών απωλειών όπως ήδη αναφέρθηκε σε επίπεδο πενταετίας αλλά και σε επίπεδο διάρκειας του δανείου με ένα βασικό σενάριο και με ένα προωθημένο σενάριο. Αυτό θα αποτελέσει και το αποτέλεσμα των stress tests των τραπεζών.

Η συγκεκριμένη διαδικασία βρίσκεται σε πολύ προχωρημένη φάση και αναμένεται τουλάχιστον σε επίπεδο καταγραφής να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα Οκτωβρίου οπότε και η Black Rock θα εφαρμόσει στη συνέχεια τα μοντέλα της, προκειμένου να βγάλει τα συμπεράσματά της για την πορεία των χορηγήσεων των τραπεζών με βάση τα δεδομένα και τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής της οικονομίας που θα παρουσιάσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι θυγατρικές στο εξωτερικό
Τρίτη και τελευταία φάση για την οποία οι εργασίες επίσης έχουν προχωρήσει, καθώς διεξάγεται παράλληλα με τη δεύτερη φάση, είναι η αξιολόγηση των δανείων στο εξωτερικό, δηλαδή στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών σε επίπεδο συστημάτων αλλά και σε επίπεδο εξέλιξης. Η τρίτη φάση για τις θυγατρικές του εξωτερικού περιλαμβάνει ότι η πρώτη και η δεύτερη φάση για το εσωτερικό σε ένα εύρος ελέγχου ωστόσο πολύ μικρότερο. Κατόπιν της τελικής επεξεργασίας και της εφαρμογής των μοντέλων της η Black Rock θα δώσει τα συμπεράσματά της στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα συμπεράσματα θα αποτελέσουν τη βάση της διαπραγμάτευσης για τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών αφού θα καταστούν σαφείς τις κεφαλαιακές τους ανάγκες σε ορίζοντα πενταετίας, το ίδιο δηλαδή χρονικό διάστημα για το οποίο οι τράπεζες καταστρώνουν και τα business plan.

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ FUNDS
Δύο νέα roadshow

Οι τράπεζες συνεχίζουν τις παρουσιάσεις στους ξένους θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι αυξάνουν όπως καταγράφει και το ταμπλό το ενδιαφέρον τους γι' αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία έχουν νέα roadshows που ετοιμάζονται τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, στα οποία οι ελληνικές τράπεζες θα είναι παρούσες.
EΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων

Για τον τελικό προσδιορισμό, των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από την ΤτΕ, την τρόικα και την EBA πέραν των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού χαρτοφυλακίου θα ληφθούν υπόψη, όπως συνέβη και πέρσι τον Δεκέμβριο, και τα business plans των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πρόκειται δηλαδή για μία αμφίδρομη διαδικασία αφού τα business plans των τραπεζών εμπεριέχουν τρόπους ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων. Τότε και μόνον τότε αφού δηλαδή σταθμιστούν και οι δύο διαδικασίες θα καταστούν γνωστές οι πρακτικές τις οποίες θα ακολουθήσουν οι τράπεζες ως προς την πώληση περιουσιακών τους στοιχείων τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό και κυρίως στο εξωτερικό καθώς λίγο πολύ για το εσωτερικό ορισμένες εκ των διαδικασιών έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Σε όσα θα συμβούν από εδώ και πέρα σχετικά με τα Business plans των τραπεζών θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές πως καμία κίνηση δεν είναι επιτρεπτή στα πιστωτικά ιδρύματα, η οποία τελικώς να οδηγήσει σε μείωση και όχι σε αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Υπ' αυτήν την έννοια και τα τιμήματα πώλησης για όλα τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών παίζουν σημαντικό ρόλο, αφού στο τέλος θα πρέπει να δίνουν ένα θετικό αποτέλεσμα σχετικά με την καταγραφή αυτών των περιουσιακών στοιχείων στα βιβλία των τραπεζών.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com