«Εγκλήματα» φοροδιαφυγής με αδήλωτα εισοδήματα 300 εκατ. ευρώ αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε αγρότες, δικηγόρους, καλλιτέχνες, επιχειρήσεις σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Στ. Στασινόπουλος, στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Τα στοιχεία δείχνουν μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, παράνομες κοινοτικές επιδοτήσεις, μη έκδοση αποδείξεων, πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ψευδή «πόθεν έσχες», αδήλωτες αμοιβές. Παράλληλα, στα χρόνια της κρίσης (2008-2011) βρέθηκαν 54.000 Έλληνες που έβγαλαν στο εξωτερικό καταθέσεις ύψους 54 δισ. ευρώ. Από τα 54 δισ. ευρώ που έφυγαν σε τράπεζες του εξωτερικού περισσότερα από 20 δισ. ευρώ είναι «μαύρες» καταθέσεις, δηλαδή τα εμβάσματα δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα των καταθετών. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο κ. Στασινόπουλος για τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΔΟΕ. Ειδικότερα εντοπίστηκαν:
52 αγρότες που εισέπραξαν παράνομα 52 εκατ. ευρώ από παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και κοινοτικές επιδοτήσεις.
18 δικηγόροι που είχαν αποκρύψει από την εφορία εισοδήματα συνολικού ύψους 23 εκατ. .
Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με αδήλωτα έσοδα 29 εκατ. ευρώ.
7 φορολογούμενοι που είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες» με απόκρυψη εισοδημάτων συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ.
2 καλλιτέχνες που δεν εμφάνισαν στην εφορία εισοδήματα 4,2 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Στασινόπουλος είπε πως συνολικά το ποσό των αδήλωτων εισοδημάτων που έχει εντοπιστεί φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ συνεχίζονται σε:
150 φορολογούμενους οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις με μηδενικά εισοδήματα βρέθηκαν με εμβάσματα στο εξωτερικό άνω του 1 εκατ. ευρώ.
180 φορολογούμενοι οι οποίοι αγόρασαν ακίνητα στο εξωτερικό και ελέγχονται ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή.
380 υποθέσεις σκαφών αναψυχής τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο ολλανδικό νηολόγιο.
54.000 αιρετοί στην τοπική αυτοδιοίκηση, με δεκάδες δημάρχους να έχουν εντοπιστεί με μαύρο χρήμα σε τραπεζικούς λογαριασμούς και παράνομο πλουτισμό.
Στις δημοτικές επιχειρήσεις όπου τα ευρήματα παραπέμπουν σε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή με απευθείας αναθέσεις έργων, εικονικές εργολαβίες, υπερτιμολογήσεις για έργα, κάλυψη υποθέσεων φοροκλοπής από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, πλασματικά τιμήματα από μεταβιβάσεις ακινήτων σε ιδιώτες και παράνομη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.
Λίστα Λαγκάρντ
Εν τω μεταξύ, τα πρώτα 266 πορίσματα ελέγχου φορολογουμένων, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη «λίστα Λαγκάρντ», ολοκληρώνει μέχρι το τέλος του μήνα το ΣΔΟΕ, ενώ όπως αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο επικεφαλής του Σώματος Στ. Στασινόπουλος για έξι άτομα προέκυψε απόκρυψη εισοδημάτων που φθάνει τα 10 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους πρώτους 266 φορολογούμενους της «λίστας Λαγκάρντ» ο έλεγχος έδειξε ότι για καθέναν από αυτούς τα αδικαιολόγητα εισοδήματα υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ύψος των «κρυφών» εισοδημάτων να ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που προσκόμισε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κατά την ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, από τα 1.700 ονόματα της «λίστας Λαγκάρντ» (συνολικά περιέχει 2.062 ονόματα) που έχουν ταυτοποιηθεί, οι 266 περιπτώσεις βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου, οι 155 εκ των οποίων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Εξηγώντας τους λόγους της καθυστέρησης στον έλεγχο, ο κ. Στασινόπουλος είπε πως αυτό συμβαίνει εξαιτίας του ότι τα στοιχεία που δόθηκαν από τις τράπεζες ήταν μαζικά και όχι κατά φορολογούμενο και κατά συνέπεια ήταν αδύνατη η επεξεργασία τους από τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ. Όπως είπε ο κ. Στασινόπουλος έπρεπε να προηγηθούν άλλες διαδικασίες που δεν ανήκαν μέχρι τώρα στην αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ. «Έπρεπε να μπορέσουμε όλα αυτά τα στοιχεία να τα κάνουμε κατά φορολογούμενο να είναι επεξεργάσιμα», ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος. Ετσι δημιουργήθηκε ειδικό λογισμικό πρόγραμμα μέσω του οποίου γίνεται η διασταύρωση για κάθε πρόσωπο της λίστας στα εισοδήματα της τελευταίας δεκαετίας, στην ακίνητη περιουσία και τις τραπεζικές καταθέσεις.
Τα οικονομικά στοιχεία της... μισής Ελλάδας σε 65 CD
Σε εξήντα πέντε CD που βρίσκονται στα? χέρια του ΣΔΟΕ καταγράφονται οικονομικά στοιχεία των μισών Ελλήνων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, τα στοιχεία που περιέχονται στα CD είναι διαχωρισμένα με διάφορες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα, αν έχουν πάρει δάνεια άνω των 100.000 ευρώ. «Τα CD τα ζήτησε η υπηρεσία πριν εγώ αναλάβω τη διοίκηση. Στα CD αυτά είναι η μισή Ελλάδα. Δεν μπορεί να ελεγχθεί η μισή Ελλάδα. Πιστεύω ότι ο τότε διευθυντής και γραμματέας που ζήτησαν τα CD αυτά τα ζήτησαν για να βοηθήσουν σε άλλους ελέγχους που έκαναν και όχι για να ελεγχθούν αυτοτελώς», τόνισε ο κ. Στασινόπουλος. Τα πρώτα 17,4 εκατ. ευρώ που προέρχονται από «μαύρο» χρήμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων μπήκαν στον «κουμπαρά» του Δημοσίου. Το ποσό αυτό επέστρεψαν μέχρι και χθες τρία άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση των εξοπλιστικών. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοιχθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, για τη συγκέντρωση ποσών που αποτελούν προϊόντα εγκληματικών ενεργειών κατά του ελληνικού Δημοσίου, έχουν κατατεθεί 17.392.524,53 εκατ. ευρώ. Με απόφαση της κυβέρνησης, το ποσό αυτό θα διατεθεί, άμεσα για τις ανάγκες του χώρου της Υγείας και της Παιδείας.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου χρήματά επέστρεψαν τρία φυσικά πρόσωπα χωρίς αυτά να κατονομάζονται. Κατά πληροφορίες ο Αντ. Κάντας έχει επιστρέψει 9,81 δισ. ευρώ με την τελευταία «κατάθεση» περίπου 2 εκατ. ευρώ να γίνεται χθες. Ο Γ. Καμάρης ο οποίος φέρεται ως διαχειριστής της offshore εταιρείας GLAVIS, μέσω της οποίας έχει διακινηθεί «μαύρο» χρήμα επέστρεψε προχθές το ποσό των 7,35 εκατ. ευρώ.. Κατά την απολογία του (με την ολοκλήρωση της είχε αφεθεί ελεύθερος) είχε υποστηρίξει ότι τα χρήματα και την εταιρεία τα διαχειριζόταν κατ' εντολή τού πρώην γενικού διευθυντή εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Ιω. Σμπώκου. Τρίτο πρόσωπο επέστρεψε από τις 9 Ιανουαρίου μέχρι και χθες 219.000 ευρώ.