Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΕΦΤΑΣΕ ΤΑ 371,3 ΔΙΣ. ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013 Στο 172% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος

Στα 317,3 δισ. ευρώ ή περίπου 172% του ΑΕΠ ανήλθε το χρέος της γενικής κυβέρνησης στο τρίτο τρίμηνο του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 17 δισ. ευρώ ή 5,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, αμέσως δηλαδή μετά το PSI και οριακή άνοδο 0,1% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013.




Πρακτικά, δηλαδή, σημαντικό μέρος του οφέλους που προέκυψε από το «κούρεμα» στα ομόλογα των ιδιωτών (PSI) «εξανεμίστηκε» με τη λήψη πρόσθετων δανείων από τον Μηχανισμό Στήριξης, αυξάνοντας το χρέος σε απόλυτα νούμερα. Ταυτόχρονα η συνέχιση της ύφεσης αύξησε τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρωζώνη, διατηρώντας ανοικτό το θέμα της βιωσιμότητάς του.

Την ίδια ώρα, τα τριμηνιαία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς καταδεικνύουν το διαρκώς μειούμενο μισθολογικό κόστος για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, υπό το βάρος των περικοπών σε μισθούς - επιδόματα και αποχωρήσεων λόγω διαθεσιμότητας, καθώς και τη συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών. Ανοδικά κινούνται οι φόροι στο εισόδημα, ενώ πτώση καταγράφεται στις κοινωνικές εισφορές.
Στο 172% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος

Στο τρίτο τρίμηνο του 2013 καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 631 εκατ. ευρώ στη γενική κυβέρνηση, από έλλειμμα 4,4 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2012, ενώ το έλλειμμα περιορίστηκε στο 1,1 δισ. ευρώ από 6,3 δισ.

Ειδικότερα:

1 Χρέος Γενικής Κυβέρνησης
Στο 172% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος
Αποτυπώνοντας την αύξηση του δανεισμού από τον Μηχανισμό Στήριξης το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, το μέγεθος δηλαδή που βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της τρόικας και των αγορών διογκώθηκε περίπου στο 172% του ΑΕΠ ή 317,3 δισ. ευρώ. Στο τρίτο τρίμηνο του 2012, αμέσως δηλαδή μετά τη διενέργεια του PSI, ήταν 300,14 δισ. (158% του ΑΕΠ). Έκτοτε κινήθηκε ανοδικά και η αύξησή του οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση του μακροπρόθεσμου δανεισμού από τους εταίρους μας από τα 173 δισ. ευρώ στα 236,9 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο τα δάνεια προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 64 δισ. ευρώ. Τα χρεόγραφα, πλην μετοχών και χρηματοοικονομικών παραγώγων, περιορίστηκαν σε 79,2 δισ. ευρώ από 126 δισ. Από αυτά, οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι μειώθηκαν σε 11,8 δισ. από 16,5 δισ., ενώ οι μακροπρόθεσμοι τίτλοι, διάρκειας άνω του ενός έτους περιορίστηκαν σε 67,4 δισ. από 109,5 δισ.

2 Δαπάνες
Το σύνολο των δαπανών ανήλθε σε 24,9 δισ. ευρώ από 27,8 δισ. στο τρίτο τρίμηνο του 2012, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες περιορίστηκαν στα 23,2 δισ. από 25,8 δισ. Οι δαπάνες για αμοιβές εξαρτημένης εργασίας περιορίστηκαν στα 5,3 δισ. (21,2% των συνολικών δαπανών) από 5,9 δισ. (21,3% των συνολικών δαπανών), οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές στα 9,5 δισ. (38,1% των συνολικών δαπανών) από 10,4 δισ. ευρώ (37,6% των συνολικών δαπανών) ενώ οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν στο 1,8 δισ. από 1,9 δισ. ευρώ.

3 Έσοδα
Το σύνολο των εσόδων ανήλθε σε 23,8 δισ. ευρώ. Ελαφρώς δηλαδή υψηλότερα από τα 23,19 δισ. ευρώ των πρωτογενών δαπανών, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να επαρκούν για να καλύψουν το 1,8 δισ. των δαπανών για τόκους. Οι φόροι στο εισόδημα αυξήθηκαν σε 5,14 δισ. ευρώ (21,6% των συνολικών εσόδων) από 5,04 δισ. ευρώ (23,6% των συνολικών) το τρίτο τρίμηνο του 2012 και 4,5 δισ. στο τρίτο τρίμηνο του 2011. Οι κοινωνικές εισφορές μειώθηκαν στα 6,14 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2013 από 6,9 δισ. το 2012 και 6,6 δισ. το 2011.

Μείωση στις χώρες της Ευρωζώνης

Το δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά το γ' τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο, τόσο σε απόλυτους όρους, όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ, για πρώτη φορά εδώ και έξι σχεδόν χρόνια (από το δ' τρίμηνο του 2007). Σύμφωνα με την Eurostat, το δημόσιο χρέος των «17» (τα στοιχεία της νεοφερμένης στη ΟΝΕ Λετονίας δεν ελήφθησαν υπόψη) διαμορφώθηκε σε 8,84 τρισ. ευρώ (92,7% του ΑΕΠ) στο τέλος Σεπτεμβρίου, από 8,87 τρισ. ευρώ (93,4% του ΑΕΠ) την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο'Κόνορ δήλωσε ότι επιβεβαιώνεται το σενάριο των Βρυξελλών για σταθεροποίηση του χρέους, φέτος. Με δεδομένους όμως τους ισχνούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επιστρέψει το δημόσιο χρέος στα προ κρίσης επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι τα επίπεδα χρέους στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης είναι πολύ πιο πάνω από το επίσημο «πλαφόν» του 60% του ΑΕΠ, κάτω από το οποίο βρίσκονται μόνο η Εσθονία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβακία.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com