«Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, για πρώτη φορά υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα», δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τονίζει ότι «η τρόικα δεν είναι πάνω από όλα» και ότι «είναι λάθος να εστιάζουμε μόνο στις περικοπές».
Σχετικά με την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλώνει «Γερμανός και ευρωπαϊστής».
Σε συνέντευξη που παραχωρεί στη γερμανική εφημερίδα «Bild», ο κ. Σουλτς, αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, απορρίπτει την επισήμανση του δημοσιογράφου ότι αυτό επιτεύχθηκε επειδή η κυβέρνηση δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις της: «Αυτό είναι μόνο εν μέρει σωστό. Η Ελλάδα πέτυχε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων. Η κυβέρνηση προτιμά να προωθήσει μέρος των χρημάτων σε επενδύσεις, παρά να εξυπηρετήσει παλιά χρέη. Το κατανοώ αυτό» σημειώνει και, ερωτώμενος για τις προστριβές της Αθήνας με την τρόικα, αναφέρει ότι «η τρόικα δεν είναι πάνω από όλα». Προσθέτει δε, ότι «θα πρέπει, όπως συμβαίνει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, να συζητά. Θα πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα να ανορθωθεί και να δημιουργηθεί χώρος για επενδύσεις. Το να εστιάζουμε μόνον στις περικοπές είναι λάθος».
Ο κ. Σουλτς αρνείται πάντως ότι η Γερμανία λέει συχνά όχι στα αιτήματα των εταίρων της, όπως το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Δεν λέμε συχνά όχι. Από τα 700 δισεκατομμύρια των εγγυήσεων που προορίζονται για κράτη και τράπεζες, τα 400 προέρχονται από τη Γερμανία. Το γεγονός ότι οι Γερμανοί επιμένουν να γίνεται προσεκτική διαχείριση των χρημάτων, είναι εντελώς φυσιολογικό».
Ερωτώμενος σχετικά με την υποψηφιότητά του και το εάν ανησυχεί ότι θα συναντήσει την αντίδραση των χωρών του Νότου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαντά ότι έχει προταθεί από 22 σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ως πανευρωπαϊκός υποψήφιος και διευκρινίζει ότι ισχυρός υποψήφιος θα είναι εκείνος του οποίου η ευρωπαϊκή ομάδα θα έχει την πλειοψηφία στο νέο Κοινοβούλιο. «Οι ευρωβουλευτές γνωρίζουν ότι είμαι Γερμανός και ευρωπαϊστής», δηλώνει, αλλά αποφεύγει να απαντήσει εάν το SPD θα λάβει πάνω από 30% στις εκλογές του Μαΐου και περιορίζεται να τονίσει ότι τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν εάν η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να είναι ηγετική δύναμη παγκοσμίως- τόσο στην οικονομία όσο και στα θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων.