Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Εκρηκτικά «δίδυμα» - στο βάθος ανασχηματισμός

Η κυβέρνηση βαδίζει πάνω σε «κινούμενη άμμο», καθώς είναι πλέον περισσότερο από προφανής η αδυναμία της να προχωρήσει με εντατικό ρυθμό τις μεταρρυθμίσεις αφαιρώντας έτσι από το σκληρό πυρήνα της γραφειοκρατίας των δανειστών το επιχείρημα ότι «η Ελλάδα καθυστερεί, ενώ οι υπόλοιπες χώρες με πρόγραμμα βγαίνουν ή βγήκαν από το τούνελ».




Το κραυγαλέο παράδειγμα της εφαρμογής των προβλέψεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ καθίσταται εμβληματικό για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα .

Η Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει να υποχωρεί από την αρχική συμφωνία, π.χ. επιμένει ως φρέσκο να εμφανίζεται το γάλα διάρκειας μέχρι πέντε ημερών, δεν φαίνεται να προχωρεί στη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων, ενώ η τρόικα διευρύνει τις απαιτήσεις της για την εφαρμογή του συνόλου των οδηγιών του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση της αγοράς.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, αλλά απαιτείται η συμφωνία της τρόικας. Παράλληλα με ευθύνη της Αθήνας επιβαρύνθηκε η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης για το δημοσιονομικό κενό του 2014, μετά την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους. Τελευταία, αλλά σημαντικότατη παράμετρος, είναι η αίσθηση της πολιτικής αβεβαιότητας που τροφοδοτεί τη συζήτηση για τη δυνατότητα ή όχι της χώρας να κάνει μια συμβολική έξοδο στις αγορές, ακόμη και πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Κρίσιμη καμπή
Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται μπροστά στην πιο κρίσιμη στιγμή της διακυβέρνησης καθώς εάν προχωρήσει μαζί με τους Ευρωπαίους στην ελάφρυνση της εξυπηρέτησης του χρέους, με την ταυτόχρονη αναδιανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα έχει τη δυνατότητα να μιλήσει ακόμη και για απεμπλοκή από το Μνημόνιο. Για να συμβεί το «καλό σενάριο» για την κυβέρνηση, θα πρέπει να κλείσει όσο το δυνατόν νωρίτερα η αξιολόγηση της τρόικας, καθώς το κλίμα επιβαρύνεται στις Βρυξέλλες από την εκκρεμότητα. Η πρόβλεψη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί έως το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου αρχίζει πλέον να θαμπώνει...

Ηδη ο Αντώνης Σαμαράς έχει επιλέξει ότι προχωρεί με βάση την ευρωπαϊκή δέσμευση και οδό για τη διευθέτηση του χρέους, που προβλέπει μείωση επιτοκίων και παράταση του χρόνου αποπληρωμής. Μάλιστα η επιλογή έρχεται σε αντιδιαστολή με την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συνταχθεί με την άποψη του ΔΝΤ που επιμένει στο «κούρεμα του χρέους», κίνηση που απορρίπτεται συλλήβδην από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ο πρωθυπουργός παράλληλα με τους δανειστές έχει να αντιμετωπίσει και το εσωτερικό μέτωπο, καθώς η κυβέρνησή του παρουσιάζει συμπτώματα απορρύθμισης με ορισμένους υπουργούς να συγκρούονται δημόσια με συναδέλφους τους, ενώ λόγω της εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας οι υποχωρήσεις γύρω από ζητήματα που θα ελάφρυναν την καθημερινότητα των πολλών εξελίσσονται σε συνήθη πρακτική.

Τα μέτωπα μεταξύ υπουργών στην κυβέρνηση είναι πολλά και είναι όλα θερμά. Το πρώτο σοβεί εδώ και καιρό στο οικονομικό επιτελείο, με τον Γ. Στουρνάρα να έχει αντιδιαμετρική άποψη για τους χειρισμούς σε μια σειρά ευαίσθητα θέματα από τον Χρήστο Σταϊκούρα. Από τη μείωση ή όχι του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, μέχρι το κόστος για την καταβολή των αναδρομικών και των αυξήσεων στους ένστολους, ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής αποδεικνύουν καθημερινά πως η συμβίωσή τους, αν και υποχρεωτική, καθίσταται πλέον ανυπόφορη.

Τελευταίο μέτωπο η συζήτηση που άνοιξε μετά από δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα στους FT για το κόστος των αυξήσεων στους ένστολους και σε όσους άλλους δημοσίους υπαλλήλους ενδεχομένως δικαιωθούν. Ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε τη δαπάνη στο ένα δισ. για να τη μειώσει μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο στα 500 εκατ. Ακόμη και από το Μαξίμου του χρεώνουν πλέον ότι η σπουδή του επιβάρυνε τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και κόστισε χρόνο.

Μέτωπο έχουν επίσης ο Αδωνις Γεωργιάδης με τον Κωστή Χατζηδάκη, με τον πρώτο να απορρίπτει απερίφραστα στην «ΗτΣ» το ενδεχόμενο να διατεθούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς την ευθύνη των φαρμακοποιών. Στα ενδοκυβερνητικά μέτωπα εντάσσεται και η προφανής διαφωνία για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος ανάμεσα στον Κωστή Χατζηδάκη και τους Αθανάσιο Τσαυτάρη και Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Σε διαρκή σύγκρουση είναι οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, με το Χαράλαμπο Αθανασίου να τροφοδοτεί την κόντρα για το ποιος έχει την ευθύνη για την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού και ενώ έχει προηγηθεί παρέμβαση του πρωθυπουργού για να πέσουν οι τόνοι. Η εικόνα της κυβέρνησης ευνοεί τα σενάρια που θέλουν τον ανασχηματισμό να επισπεύδεται και μάλιστα ακόμη να γίνεται νωρίτερα και από τον Απρίλιο.

Επιχείρηση κατευνασμού
Αναταραχή επικρατεί και στην ΚΟ της ΝΔ, με τον Αντώνη Σαμαρά να επιλέγει να κάνει και εκεί επιχείρηση κατευνασμού στη συνεδρίαση που έχει προγραμματίσει για την Πέμπτη. Στο Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζονται ιδιαίτερα με την ομαδοποίηση μερίδας βουλευτών της περιφέρειας, συνήθως υπό το Δάνη Τζαμτζή, που εμφανίζονται ως προστάτες συμφερόντων των αγροτών, αλλά στην ουσία με τις παρεμβάσεις τους αλλοιώνουν ακόμα και τα ψήγματα κοινωνικής δικαιοσύνης στη φορολογική πολιτική και στη μεταρρύθμιση της αγοράς.

Ακόμη πιο ρευστή είναι η εικόνα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ λόγω της δημοσκοπικής πίεσης που δέχεται. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν πλέον αποφασίσει να γενικεύσουν την τακτική που ακολούθησαν για τα 25 ευρώ στα νοσοκομεία, μπλοκάροντας αποφάσεις υπουργών με τις οποίες διαφωνούν.

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος δέχεται εσωκομματική κριτική όχι μόνο για τη σύμπλευσή του με τον Αντ. Σαμαρά αλλά και για τη στάση του έναντι των πενήντα οκτώ. Κόντρα σε αυτά τα δεδομένα, στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα υπάρξει ανάταξη του οικονομικού και πολιτικού κλίματος, λόγω της διευθέτησης του χρέους, της διανομής μέρους του πλεονάσματος και της αρχής του τέλους του Μνημονίου. Μόνο που στο μεσοδιάστημα κινδυνεύουν να πέσουν στην... τρύπα των ευρωεκλογών.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com