Κύματα αντιδράσεων προκάλεσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, όταν δημοσίευσαν ένα έγγραφο υποστηρίζοντας ότι το Facebook θα χάσει το 80% των χρηστών του μεταξύ 2015- 2017.
Αναλυτής δεδομένων του Facebook, χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους με αυτές των ερευνητών του Πρίνστον απέδειξε πως μέχρι το 2021 το Πανεπιστήμιο δε θα έχει καθόλου φοιτητές.
Ένας αναλυτής δεδομένων του κοινωνικού δικτύου αποφάσισε να απαντήσει, δημοσιεύοντας μια διάψευση, χρησιμοποιώντας, όπως λέει, την ίδια «εύρωστη μεθοδολογία» όπως αυτή των ερευνητών. Το συμπέρασμά του;
Χρησιμοποιώντας τις ίδιες ερευνητικές μεθόδους του Πρίνστον, ο Μάικ Ντεβελίν, χρησιμοποίησε τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία για την παρακολούθηση της μείωσης της «επιρροής» του Princeton. Τα like στο Facebook, οι αναφορές στο Google Scholar και οι αναζητήσεις στο Google όσον αφορά στο Πρίνστον, «έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια», δηλώνει ο Ντεβελίν.
«Η τάση αυτή υποδηλώνει πως το Πρίνστον θα έχει τις μισές από τις σημερινές εγγραφές του μέχρι το 2018 και μέχρι το 2021 δε θα έχει καθόλου φοιτητές».
Ωστόσο, η έρευνα του Ντεβελίν, προχώρησε ακόμη πιο πέρα ανασκευάζοντας τις μεθόδους τις έρευνας του Πρίνστον. Για να γίνει ακόμη πιο «καυστικός» και να επικρίνει τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες του Πρίνστον, επισημαίνει μια ακόμη ανησυχητική τάση.
«Ενώ εμείς ανησυχούμε για το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ανησυχούμε ακόμη περισσότερο για την τύχη του πλανήτη – σύμφωνα με το Google Trends σχετικά με τον «αέρα», δείχνει πως έχει μειωθεί σταθερά και οι προβλέψεις μας δείχνουν πως μέχρι το 2060 δεν θα έχει απομείνει καθόλου αέρας».
Κλείνοντας το άρθρο του ο Ντέβελιν, σημειώνει: «Δεν νομίζω ότι θα χαθεί το Πρίνστον ή ο αέρας» προσθέτοντας ένα τελευταίο υπόμνημα πως «όλες οι έρευνες δεν είναι ίσες – και κάποιες μέθοδοι ανάλυσης οδηγούν σε πολύ τρελά συμπεράσματα».