Νέο πρόσωπο θα αποκτήσει ο δρόμος που οδηγεί στον ναό του 8ου αιώνα, που αποτέλεσε την μητρόπολή της για Βυζαντινούς και Σταυροφόρους, ενώ μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς.
Η Αγίας Σοφίας, που περνά μπροστά από την είσοδο του ναού, θα πεζοδρομηθεί από την οδό Τσιμισκή μέχρι και την Μακένζι Κινγκ, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης Ανδρέας Κουράκης.
Η οριστική μελέτη πρόκειται να τεθεί προς έγκριση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που αναμένεται να συνεδριάσει στα τέλη του μήνα. Οι πιστώσεις για την εκτέλεση του έργου σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος έχουν εξασφαλιστεί και τα έργα θα ξεκινήσουν μέσα στο 2014.
Ο ναός της του Θεού Σοφίας της Θεσσαλονίκης:
χτίστηκε τον 8ο αιώνα στη θέση μεγάλης παλαιοχριστιανικής βασιλικής που καταστράφηκε πιθανόν από σεισμό, στις αρχές του 7ου αιώνα
μετατράπηκε το 1204 στον καθολικό καθεδρικό ναό της Θεσσαλονίκης όταν με την Δ' Σταυροφορία κυριεύτηκε η πόλη από τους σταυροφόρους
ήταν από το 1246 που η Θεσσαλονίκη επέστρεψε στα χέρια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ο μητροπολιτικός ναός της
το 1523/24 μετατράπηκε σε τζαμί από τους Τούρκους κατακτητές
το 1890 o ναός έπαθε σημαντικές ζημιές από πυρκαγιά όσο ήταν ακόμη τζαμί
το 1978 πολύ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν από το σεισμό, η αποκατάσταση των οποίων διήρκεσε περίπου είκοσι χρόνια, ενώ ο τρούλος αποκαταστάθηκε το 1980
Οπως αναφέρει το wikileaks h Αγία Σοφία είναι χτισμένη στον αρχιτεκτονικό τύπο της βασιλικής με θολωτό. Οι κίονες του κεντρικού κλίτους είναι τραβηγμένοι προς τα πλάγια, ώστε ο κεντρικός χώρος του ναού να έχει σχήμα ισοσκελούς σταυρού.
Μπορεί έτσι να θεωρηθεί μια μεταβατική μορφή μεταξύ της βασιλικής με τρούλο και του εγγεγραμμένου σταυροειδούς, που κυριαρχεί στη βυζαντινή ναοδομία από το 10ο αιώνα και μετά.
Μαζί με το Ναό της Αγίας Θεοδοσίας, τη Μονή του Ουάλεντος στην Κωνσταντινούπολη και την κατεστραμμένη Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νίκαια,
Η Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης αντιπροσωπεύει ένα από τα κύρια αρχιτεκτονικά παραδείγματα αυτού του τύπου, αρχιτεκτονικής αρκέτα διάσημης τη βυζαντινή περίοδο.
Ο ναός διακοσμήθηκε την περίοδο της Εικονομαχίας, με ανεικονικά ψηφιδωτά, παρόμοια με τον Ναό της Αγία Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη και στην Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νίκαια, που σώζονται μέχρι σήμερα στην καμάρα του ιερού.
Ο μεγάλος χρυσός σταυρός στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης αντικαταστάθηκε με το ψηφιδωτό της Θεοτόκου το 787-797 μετά την νίκη των Εικονολατρών.