Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ίσως δεν χρειαστεί νέα μείωση

Συμφωνία με την Ελλάδας για πρόωρη έξοδο από το ΔΝΤ αλλά με παράλληλη ύπαρξη προληπτική γραμμής στήριξης, αποκαλύπτει ο πικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ.




Σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ: «Υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για την ιδέα να λάβει η Ελλάδα προληπτική γραμμή πίστωσης που θα συνοδεύει τις μεταρρυθμίσεις. Μια γραμμή από τον ΕSM, θα είναι ένα χρήσιμο μαξιλάρι σε περίπτωση που χρειαστούν επιπρόσθετα χρήματα».
Στη συνέντευξή του στο πρακτορείο MNI επισημαίνει ότι το ελληνικό χρέος είναι «απολύτως βιώσιμο» «absolutely sustainable», εάν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία
Ερωτώμενος εάν η χώρα μας είναι έτοιμη να λάβει όλη τη χρηματοδότηση της από τις αγορές, απάντησε «κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά», καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση της τρόικας και τα αποτελέσματα των στρες τεστ των τραπεζών.
«Εχοντας αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούμε να πούμε πιο εύκολα τι έχει νόημα και τι όχι», προειδοποιώντας ωστόσο ότι εάν η Ελλάδα αποφασίσει να φύγει μονομερώς από το ΔΝΤ, δεν θα πρέπει να περιμένει μεγάλη βοήθεια για την μείωση του χρέους.
Για πρώτη φορά, υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος που μετέχει σε όλες τις συζητήσεις για την Ελλάδα αναφέρει ξεκάθαρα ότι η χώρα μας ίσως δεν χρειαστεί νέα μείωση του χρέους. «Θα το εξετάσουμε κι αυτό όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Όμως μια τέτοια απόφαση φαίνεται 'περιορισμένη'. Η ανάγκη για τέτοια απόφαση φαίνεται επίσης περιορισμένη», δήλωσε στο MNI.
«Δεν υπάρχει ξεχείλωμα του χρέους (debt overhang). Δίνουμε τέτοια χρηματοδότηση (μέσο όρο 32 χρόνια επιμήκυνσης) με χαμηλά επιτόκια ώστε οι πληρωμές του χρέους να μένουν εντός στόχου, παρά το γεγονός ότι τώρα το χρέος είναι σε υψηλά επίπεδα», είπε.
Ερωτώμενος εάν υπάρχει προοπτική τα 32 χρόνια να επιμηκυνθούν σε 50, ο κ. Ρεγκλινγκ είπε «Θεωρητικά ναι. Χρειάζεται όμως νέα μείωση του χρέους; Ηδη έχουν γίνει αρκετά».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com