Προειδοποίηση στις ελληνικές τράπεζες για μελλοντικές υποβαθμίσεις, απευθύνει η Fitch επισημαίνοντας ότι αν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες τότε θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες.
Με δεδομένη την ήδη πολύ χαμηλή αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών στο ΄B-΄, τονίζει ο διεθνής οίκος, «δεν περιμένουμε κάποια εξέλιξη στην πιστοληπτική αξιολόγηση μετά τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης. Ωστόσο, σε περίπτωση που προκύψουν σημαντικές κεφαλαιακές ελλείψεις από την αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) οι οποίες θα θεωρούμε ότι δεν μπορούν ρεαλιστικά να αντιμετωπιστούν βραχυπρόθεσμα μέσω μέτρων αναδιάρθρωσης, μπορεί να υπάρξουν αρνητικές ενέργειες».
Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανάλυση, «οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να επιβαρύνονται από μεγάλα προβληματικά δανειακά χαρτοφυλάκια, παρά την ενίσχυση των κεφαλαίων τους και την πρόοδο που έχουν σημειώσει στην ενοποίηση τους και στα σχέδια αναδιάρθρωσης. Αυτό σημαίνει ότι τα πανευρωπαϊκά stress tests θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ελλείψεις, ιδίως εάν τα εν εξελίξει μέτρα αναδιάρθρωσης δεν ενσωματωθούν πλήρως, αναφέρει ο οίκος.
Η Fitch σημειώνει ότι το βασικό της σενάριο είναι πως οι τράπεζες θα καλύψουν τυχόν κενά από τον ιδιωτικό τομέα, όπως ήταν η περίπτωση το πρώτο εξάμηνο του 2014 μετά την άσκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, αντί να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το οποίο συνεχίζει να διαθέτει πάνω από 11 δισ. ευρώ.
Το καμπανάκι που χτυπά ο διεθνής οίκος αφορά στα «κόκκινα« δάνεια επισημαίνοντας: «Τα μεγάλα χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων καθιστούν τους τραπεζικούς ισολογισμούς ευάλωτες στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην βελτιούμενη, αλλά ακόμη πολύ ισχνή, ελληνική οικονομία. Τα προβληματικά δάνεια κυμαίνονται μεταξύ 29,7% του συνόλου στην Εθνική έως 45,6% του συνολικού χαρτοφυλακίου στην περίπτωση της Alpha Bank». Την ίδια στιγμή, η κάλυψη των δανείων παραμένει χαμηλή, κάτω του 47%, σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας πως η τάση στην αγορά ακινήτων παραμένει πτωτική, πιέζοντας περαιτέρω τις αποτιμήσεις των εχεγγύων.
Ο οίκος προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η μείωση της πιστωτικής επέκτασης, αλλά με βραδύτερο ρυθμό καθώς η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά. Η Fitch προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ 0,5% φέτος και 2,5% το 2015.