Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Σε χαμηλό 5ετίας η τιμή του Brent

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 5ετίας, επηρεαζόμενες αρνητικά από την επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Κίνα και την Ευρώπη, και πλήττουν τα χρηματιστήρια αναδυόμενων αγορών καθώς και τα νομίσματα που συνδέονται με τις κινήσεις εμπορευμάτων.




Η υποχώρηση της τιμής του «μαύρου χρυσού» συνεχίζεται επί πέντε μήνες, καθώς η προσφορά του υπερκαλύπτει τη ζήτηση. Ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών) απέρριψε την περασμένη εβδομάδα το αίτημα για μείωση της παραγωγής του, ώστε να αυξηθούν οι τιμές. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχώρησε σήμερα κατά 2,4% στα 68,54 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη συνέχεια αυξήθηκε στα 69,63 δολάρια το βαρέλι.

Η διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων ενίσχυσε τους φόβους για το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία, ενώ η προοπτική χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής ώθησε την ισοτιμία του γεν έναντι του δολαρίου σε χαμηλό 7ετίας. Επιπλέον, ο οίκος Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ιαπωνίας κατά μία βαθμίδα σε A1 με σταθερή προοπτική.

Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε περισσότερο από 4% έναντι του δολαρίου, ενώ το επίσης εξαρτώμενο από το πετρέλαιο νόμισμα της Μαλαισίας διαγράφει τη μεγαλύτερη διήμερη μείωσή του από την εποχή της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης του 1997-8. Τα στοιχεία του δείκτη υπεύθυνων αγορών για την κινεζική μεταποίηση έδειξαν ότι ο τομέας επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου χάνει δυναμική, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε και στη Γαλλία και τη Γερμανία τον ίδιο μήνα.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε περισσότερο από 2% σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης, φθάνοντας στα 1.124,90 δολάρια ανά ουγγιά, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο για πάνω από τρεις εβδομάδες, μετά την απόφαση των Ελβετών στο χθεσινό δημοσίευμα, με την οποία απέρριψαν την πρόταση να αγοράζει η κεντρική τράπεζα της χώρας μεγαλύτερες ποσότητες χρυσού. Η τιμή του χρυσού ανέκαμψε στη συνέχεια και κινείται στα 1.173,70 δολάρια ανά ουγγιά. Εάν οι Ελβετοί είχαν ψηφίσει υπέρ της πρότασης, η κεντρική τράπεζα της χώρας θα ήταν υποχρεωμένη να υπερδιπλασιάσει τα αποθέματα χρυσού της και θα απειλούνταν το πλαφόν που έχει θέσει στην ισοτιμία του φράγκου έναντι του ευρώ (1,20 φράγκα ανά ευρώ).


 
website counter
friend finderplentyoffish.com