Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Το «κρυφό» παιχνίδι για τρεις

Με διαφορετικές στρατηγικές φαίνεται ότι οδεύουν προς τη δεύτερη ψηφοφορία της Τρίτης, πιθανότατα και έως αυτή της 29ης Δεκεμβρίου, οι Αντ. Σαμαράς και Ευαγ. Βενιζέλος, με το πρωθυπουργό να επιζητεί «καθαρές επιλογές» σε αντίθεση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που εμφανίζεται έτοιμος να αποδεχθεί προτάσεις που θα κατατείνουν σε μια ευρύτερη συνεννόηση τόσο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και για το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.




Ο Αντ. Σαμαράς, παρά τις πιέσεις που δέχεται ακόμη και από βουλευτές της ΝΔ για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα διευκολύνουν όχι μόνο κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και τις ηγεσίες των κομμάτων να μεταβάλλουν τη στάση τους, εμφανίζεται να επιμένει σε μία «καθαρή λύση» χωρίς προαπαιτούμενα ή εκλογές, αφού όπως τονίζουν συνεργάτες του δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με την αντιπολίτευση και προσδιορίζουν μάλιστα την 25η Ιανουαρίου ως πιθανότερη ημερομηνία για την προσφυγή στις κάλπες.

«Καθαρή λύση», επισημαίνουν κύκλοι του Μαξίμου «δεν μπορεί να είναι ούτε η επιλογή άλλου υποψηφίου, ούτε ο προσδιορισμός του χρόνου των εκλογών για τον Οκτώβριο του 2015», αφού όπως τονίζουν μια τέτοια εξέλιξη δεν θα αποκαταστήσει το κλίμα της πολιτικής σταθερότητας καθώς η χώρα θα μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ενώ πολύ περισσότερο απορρίπτουν κάθε ιδέα για τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με δεδομένη την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσει μια τέτοια εξέλιξη.
Το «κρυφό» παιχνίδι για τρεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και αντιλαμβάνονται ότι κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις η επίτευξη προεδρικής πλειοψηφίας καθίσταται πολύ δύσκολη, ελπίζουν ότι οι πιέσεις που θα δεχθούν τις επόμενες ημέρες οι βουλευτές, αλλά και οι ηγεσίες των κομμάτων, από την κοινωνία για την αποφυγή των πρόωρων εκλογών θα είναι πολύ ισχυρές και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα αποκτήσει άλλη δυναμική η υποψηφιότητα του Στ. Δήμα.

Με βάση τους υπολογισμούς που κάνουν εκτιμούν ότι στη δεύτερη ψηφοφορία της Τρίτης οι θετικές ψήφοι στην υποψηφιότητα Δήμα μπορούν να προσεγγίζουν τις 170, αφού στους 160 της Τετάρτης μπορούν να προστεθούν οι τέσσερις απόντες Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Κασαπίδης, Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος, όπως και οι ανεξάρτητοι Π. Μελάς, Β. Οικονόμου, Γ. Κουράκος, Β. Πολύδωρας, Β. Καπερνάρος, Μ. Ιατρίδη και Π. Μουτσινάς, ενώ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι έως τις 29 Δεκεμβρίου η πίεση των πολιτών, που εκφράζεται και μέσα από τις δημοσκοπήσεις, θα προκαλέσει ρήγματα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, εξέλιξη που μπορεί οδηγήσει σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΑΜΑΡΑ
Αντίθετα πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων η Ντ. Μπακογιάννη, ο Β. Μεϊμαράκης, ο Π. Παναγιωτόπουλος και άλλοι, εκτιμούν ότι ακόμη κι αν οι θετικές ψήφοι προσεγγίσουν τις 170 στη δεύτερη ψηφοφορία, η επίτευξη προεδρικής πλειοψηφίας μπορεί να υπάρξει μόνο αν ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς αναλάβει πρωτοβουλίες συνεννόησης για την εξεύρεση συναινετικής λύσης, σημειώνοντας με νόημα ότι σε διαφορετική περίπτωση «η στρατηγική του πρωθυπουργού για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, ήταν και είναι στρατηγική εκλογών».

Αντίθετα τακτική συναίνεσης, καθ' οδόν προς την τρίτη ψηφοφορία, επιλέγει ο Ευάγγ. Βενιζέλος θέτοντας ως πλαίσιο συνεννόησης την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, επαναφέροντας στο προσκήνιο την πρότασή του για τη δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, επιδιώκοντας να βάλει στο «παιχνίδι» τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΔΗΜΑΡ.

Δύναμη σταθερότητας
Ταυτόχρονα, ενόψει και του ισχυρού ενδεχομένου προσφυγής στις κάλπες, θέλει να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη σταθερότητας και ως τον μοναδικό συγκροτημένο πολιτικό φορέα που επιδιώκει συναινετικές διεξόδους, ενώ με αυτή τη τακτική του δίνεται η ευκαιρία να διαχωρίσει τη θέση του από αυτή του Αντ. Σαμαρά και να υπερβεί τις ενστάσεις περί πολιτικής ταύτισης και στρατηγικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Βενιζέλος όταν την Τετάρτη έθεσε το πλαίσιο μιας συμφωνίας και δήλωσε «ανοικτός να τα συζητήσουμε όλα», προφανώς γνώριζε τη διαφορετική προσέγγιση του κ. Σαμαρά, καθώς λίγο πριν από την ομιλία του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και είχε συζητήσει μαζί του το ενδεχόμενο αποδοχής μιας πρότασης (που θα προέλθει από τους ανεξάρτητους) για μια συμφωνία που θα περιείχε τον καθορισμό της ημερομηνίας των εκλογών για τον Οκτώβριο του 2015, ώστε να ολοκληρωθεί και η πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης.

ΕΥΑΓΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Σε άλλη γραμμή

Παρά την άρνηση του πρωθυπουργού να αποδεχθεί μια πρόταση για εκλογές τον Οκτώβριο του 2015 ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε και εμφανίζεται έτοιμος να συζητήσει κάθε πρόταση, όπως αυτή που αναμένεται να επαναδιατυπώσουν ανεξάρτητοι βουλευτές της Κεντροαριστεράς, αποκλείοντας για ευνόητους λόγους τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού, αλλά και την αντικατάσταση της υποψηφιότητας του κ. Δήμα.

Κύκλοι από το στενό περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τονίζουν πως ο κ. Βενιζέλος είναι πρόθυμος να συζητήσει και να συμφωνήσει με μια πρόταση που θα προέρχεται από τους ανεξάρτητους Κεντροαριστερούς βουλευτές και θα συνθέτει τόσο τη δική τους πρόταση για προσδιορισμό του χρόνου των εκλογών εντός του 2015 με την προοπτική της συμμετοχής τους -όπως και των κομμάτων του συνταγματικού τόξου- στην «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης». Η κίνηση αυτή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης είναι προφανές ότι έχει μια διπλή στόχευση. Πρώτον να καταδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται τους κινδύνους για την οικονομία από μια ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες και πως πραγματικά δεν επιθυμεί τις πρόωρες εκλογές σε αντιδιαστολή με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη ΝΔ, αφού τονίζουν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου «με τη στάση τους δείχνουν ότι επιλέγουν τις εκλογές και ή τη συνεννόηση».

Ο δεύτερος προφανής στόχος είναι η προσέγγιση κάποιων από τους βουλευτές που κινούν την πρωτοβουλία αυτή, καθώς στη Χαρ. Τρικούπη δεν κρύβουν ότι στο πλαίσιο της συγκρότησης των ψηφοδελτίων της Δημοκρατικής Παράταξης θα ήθελαν να συνεργαστούν με τους Σπ. Λυκούδη, Βασ. Οικονόμου και Χρ. Αηδόνη, καθώς και με άλλα στελέχη των «Μεταρρυθμιστών» που έχει συγκροτήσει ο πρώτος. Τέλος και καθώς ακούγεται ότι τη νέα πρόταση των ανεξάρτητων κεντροαριστερών βουλευτών ενδέχεται να συνυπογράψουν και βουλευτές του περιβάλλοντος του Γ. Παπανδρέου, στην Χαρ. Τρικούπη θέλουν να υπερκεράσουν την όποια προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού είτε να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της συνεννόησης, είτε να προσεγγίσει... εκ της πλαγίας κάποιους από τους ανεξάρτητους.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com