Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Τι περιλαμβάνει το «καυτό» e-mail που έστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα

Τις τελικές προτάσεις της προς την τρόικα για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό 2,5 δις ευρώ, έστειλε τα ξημερώματα της Κυριακής η κυβέρνηση.




Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών η συμφωνία με την τρόικα αναμένεται να κλείσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, εφόσον δεν προκύψουν νέες απαιτήσεις. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θεωρείται δεδομένο ότι κατατέθηκαν και εναλλακτικά μέτρα σε ότι αφορά τις αλλαγές στον ΦΠΑ και το Ασφαλιστικό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση περιμένει ίσως και εντός της ημέρας ή το αργότερο τη Δευτέρα τις απαντήσεις της τρόικας ώστε –εφόσον είναι θετικές- να κλείσει η ημερομηνία επιστροφής της στην Αθήνα.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν αναφέρουν μεταξύ άλλων:

Αύξηση ΦΠΑ στον Τουρισμό και συγκεκριμένα στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων. Ο συντελεστής σήμερα είναι 6,5% και είναι πολύ πιθανόν να φτάσει στο 10%. Η Τρόικα ζητούσε αύξηση συντελεστή στο 13%. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να γλιτώσουν την αύξηση βιβλία και φάρμακα.
Θα εφαρμοστουν οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο για τους νεοπροσλαμβανόμενους οι οποίοι θα αμοίβονται όπως στον ιδιωτικό τομέα. Ο μισθός θα πέσει στα 680 ευρώ ενώ θα ισχύσει και η διετής δοκιμαστική περίοδος.
Θα καταργηθεί σταδιακά η αποκαλούμενη προσωπική διαφορά από 1/7/2015. Μειώνονται οδοιπορικά, εκτός έδρας, υπερωρίες.
«Παγώνουν» οι συντάξεις και τη διετία 2016- 2017..
Αύξηση στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης αλλά μόνο για τους γεννηθέντες από το 1975 και μετά
Κατάργηση των συντάξεων πριν από τα 62 αλλά με εφαρμογή του μέτρου από το 2019 με 3ετή μεταβατική περίοδο.

Πιο αυστηρά κριτήρια στο ΕΚΑΣ. Το κονδύλι θα μειωθεί κατά 80 εκατ. ευρώ και το πώς ακριβώς θα περιοριστούν οι δικαιούχοι θα αποφασιστεί έως το Μάρτιο, με εφαρμογή από το 2016 και κριτήριο τα εισοδήματα του 2014 που θα δηλωθούν το 2015.

«Στρατηγική της κυβέρνησης είναι ο διάλογος μέχρι τελικής συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα Αγορά εκτιμά πως η ελληνική πλευρά και η τρόικα βρίσκονται πολύ κοντά στο να καταλήξουν, ωστόσο επισημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

«Η χώρα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επιστρέψει στις πρακτικές του παρελθόντος και να ξανακυλήσει σε νέα αβεβαιότητα. Δουλεύουμε σε μια σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση για να αποφύγουμε ακριβώς μια τέτοια, αρνητική εξέλιξη. Έχουμε επαρκώς στοιχειοθετημένα επιχειρήματα και υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας σε όλα τα θέματα» υπογραμμίζει ο κ. Χαρδούβελης και προσθέτει:

«Έχει σημειωθεί πρόοδος, υπάρχει συμφωνία στα περισσότερα θέματα και επιδιώκουμε να επιλύσουμε και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες. Στρατηγική της κυβέρνησης είναι διάλογος μέχρι τελικής συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές το συντομότερο δυνατό. Μόνο μέσα από συμφωνία θα καταφέρουμε να χαράξουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, με λιγότερα βάρη και περισσότερες προοπτικές για όλους. Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com