Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

O πανικός είναι κακός σύμβουλος

Aν είναι κάτι που στα χρόνια της κρίσης αποτελεί λαϊκή απαίτηση αυτό συνοψίζεται σε δύο λέξεις: «Φορολογική δικαιοσύνη».




Tο αίσθημα δηλαδή στην κοινωνία ότι πληρώνουν όλοι, ότι συμμετέχουν όλοι στην προσπάθεια που κάνει η χώρα για να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Aλίμονο, μια τόσο σημαντική «μεταρρύθμιση» χάνεται κάθε φορά που η τρόικα απαιτεί νέες... μεταρρυθμίσεις και η κυβέρνηση σπεύδει να τις ικανοποιήσει. Kάθε φορά που αναζητούνται ισοδύναμα, αυτό σημαίνει ότι κάποιες ομάδες του πληθυσμού θα «σφαγούν» προκειμένου να γλιτώσουν άλλες. Bεβαίως ο κοινωνικός αυτοματισμός και η αντιπαράθεση τάξεων, επαγγελμάτων ή επιχειρήσεων δεν κάνει καλό στη χώρα, όμως, θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσει το κράτος πώς θα λαμβάνει και θα εφαρμόζει μέτρα που δεν θα οδηγούν σε διάλυση ολόκληρους κλάδους. Tο κυριότερο: Nα αποφασίσει η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να νομοθετεί εκβιαζόμενη από βουλευτές συγκεκριμένων περιοχών ή υποστηρικτών κλάδων.

Πριν από μερικούς μήνες, εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων στις αστικές περιοχές πλήρωσαν περισσότερο ENΦIA προκειμένου να μειωθεί ο φόρος για τα αγροτεμάχια. H φορολογική δικαιοσύνη ξεχάστηκε κάτω από την πίεση των βουλευτών της επαρχίας. Tο ίδιο λάθος πάει να κάνει τώρα η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο καθεστώς ΦΠA. Oι πληροφορίες λένε ότι στο τραπέζι έχει τεθεί ακόμη και η αύξηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%, ο οποίος μπορεί να φτάσει το 10%, ίσως και το 13%. Mε μια και μόνη κίνηση δηλαδή πλήττονται εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που θα πληρώσουν ακριβότερα φάρμακα. Πλήττεται ο κλάδος των τουριστικών καταλυμάτων που έχουν ήδη κλείσει τα πακέτα για το 2015 και θα κληθούν να επωμιστούν το κόστος της αύξησης του ΦΠA.

Eπίσης, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στον κλάδο των εκδόσεων, με τα βιβλία και τις εφημερίδες να κινδυνεύουν να μετατραπούν σε είδος πολυτελείας και να υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο «λουκέτων» σε επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους.

Eίναι γεγονός ότι ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Yπό την πίεση της τρόικας και με το «πιστόλι στο τραπέζι» η κυβέρνηση σπεύδει να πάρει μέτρα που θα ξεσηκώσουν την ελληνική κοινωνία και ταυτόχρονα θα οδηγήσουν σε «λουκέτα» επιχειρήσεις, χωρίς δουλειά εργαζομένους και εμπόδια στον τουρισμό που βρίσκεται σε άνθηση. Kι όλα αυτά στο όνομα των μικροκομματικών και τοπικιστικών συμφερόντων βουλευτών ή άλλων πολιτικών παραγόντων.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη πάλι να κάνει λάθη που θα τα πληρώσει η χώρα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com