Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Ερχεται... πληθωρισμός

Ενα από τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι ο αποπληθωρισμός. Τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα έχει αρνητικό πληθωρισμό, κάτι που σημαίνει ότι υπό αυτές συνθήκες δεν είναι δυνατόν να υπάρξει... βιώσιμη ανάπτυξη.



Προφανώς η κυβέρνηση βρήκε τη λύση και αυτή ακούει στο όνομα αύξηση του ΦΠΑ. Αν, μάλιστα επικρατήσει η άποψη ότι ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα αυξηθεί από το 13% που είναι σήμερα στο 23%, τότε αυτομάτως θα υπάρχει θετική επίδραση, κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα στον πληθωρισμό. Αν συνυπολογιστούν και οι αυξήσεις που θα έρθουν εξαιτίας μόνο του ρεύματος σε μία σειρά προϊόντα, τότε είναι σίγουρο ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα περάσει σε θετικό έδαφος.

Στάση πληρωμών από ΕΟΠΠΥ
Οι κλινικές εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια

Η ουσιαστική παύση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές έχει φέρει τα οικονομικά τους, σε τρομακτική πίεση, κάτι που φαίνεται και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων των κλινικών προς τρίτους, αλλά και το προσωπικό τους. Μάλιστα υπάρχουν σκέψεις αντίδρασης, μερικές εκ των οποίων φτάνουν ακόμη και στη μη ανανέωση των συμβάσεων που λήγουν. Βέβαια αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι, αλλά όπως σημειώνουν κάποιοι, είναι καλύτερο να πληγεί ο τζίρος από το να πληγεί η ρευστότητα που όλοι γνωρίζουν ότι σε περιόδους κρίσης είναι το μοναδικό «όπλο» ώστε να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις. Αν αυτό συμβεί, ακόμη μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα για τους ασφαλισμένους. Μήπως να το δουν καλύτερα το θέμα στο υπουργείο Υγείας;

Οι φόροι ισχύουν αμέσως και όχι ετεροχρονισμένα
Καταργούν τη λογική

Μερικά πράγματα σε αυτή την κυβέρνηση στερούνται ακόμη και της κοινής λογικής ή της πρακτικής που ακολουθείται ανά τον κόσμο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπόθεση του ΦΠΑ. Όλοι γνωρίζουν ότι οι φόροι όταν αποφασίζονται ισχύουν από την επόμενη ημέρα και όχι μερικούς μήνες μετά. Κάποιοι λοιπόν στην κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι οι όποιες αλλαγές, που συμφωνηθούν στον ΦΠΑ, θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο και βέβαια δεν αναφέρονται μόνο στα νησιά, αλλά γενικά. Πώς είναι δυνατό να ισχύσει κάτι τέτοιο; Δηλαδή, κάποιος που θέλει να αγοράσει ένα αυτοκίνητο θα το αγοράσει τώρα ή όταν θα μειωθεί (αν κάτι τέτοιο ισχύσει) τον Σεπτέμβριο; Και το αντίθετο βέβαια. Αν σε κάποιο προϊόν ευρείας κατανάλωσης αυξηθεί ο ΦΠΑ, δεν θα σπεύσουν όλοι να το αγοράσουν κάνοντας απόθεμα τώρα;

Αύξηση στο έλλειμμα του ισοζυγίου
Καμπανάκι κινδύνου

Το τελευταίο έτος υπάρχουν σαφή σημάδια αύξησης του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και αυτό μόνο θετική εξέλιξη δεν είναι. Να σημειωθεί ότι όταν η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο, τα βασικά της προβλήματα ιεραρχικά ήταν τα δίδυμα ελλείμματα (εμπορικό και δημοσιονομικό) και τρίτο στην κατάταξη ήταν το χρέος. Αιτία για το αρνητικό αυτό πισωγύρισμα, ήταν η επιστροφή στην... ανάπτυξη. Μπορεί να ακούγεται ειρωνικό, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια, η οποία και δείχνει την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Με κάποιο τρόπο, που αυτός δεν θα είναι η σκληρή λιτότητα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η αύξηση του συγκεκριμένου ελλείμματος, πριν βρεθεί εκ νέου σε υψηλά επίπεδα.

Μπορεί να μην έχουν να φάνε, αλλά...
...θα αλλάξουν τις μπαλκονόπορτες

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη για το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ' οίκον». Όταν ρωτήθηκε από βουλευτές στη Βουλή γιατί καθυστερούν οι πληρωμές, απάντησε ότι «το πρόγραμμα δεν το καταργούμε. Θα αναθερμανθεί και θα προσανατολιστεί προς τα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας». Με δυσκολία αντιλαμβάνεται κάποιος, αν ερμηνεύεται ορθά, η δήλωση του υπουργού, πώς είναι δυνατόν κάποιος που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας να έχει ως προτεραιότητα να αλλάξει τις μπαλκονόπορτες ή τον λέβητα. Όχι πως το θέμα δεν είναι σοβαρό, γιατί συνήθως αυτές οι οικογένειες έχουν ανάγκη υπό δύσκολες συνθήκες, αλλά πώς θα μπορέσουν να πληρώσουν το 30% του κόστους που απαιτείται;

Ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός φόρος
«Λευκός καπνός» στα έσοδα

Από τους αμέτρητους φόρους που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες στην Ελλάδα, ένας έχει «βγάλει ασπροπρόσωπους» τους ανθρώπους που τον εμπνεύστηκαν! Πρόκειται για τον φόρο στα καπνικά, ο οποίος παρά τις ομολογουμένως οδυνηρές συνέπειες στην τσέπη των καπνιστών εντούτοις αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικός ως προς τα έσοδα που φέρνει στα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο τετράμηνο του 2015, τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ ανήλθαν στα 906 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 98 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς παρά τις αντίξοες συνθήκες, τα έσοδα από τα καπνικά εμφανίζονται ενισχυμένα για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία, και αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στη φορολογική μεταρρύθμιση που έγινε το 2012.

Διγλωσσία για την πώληση του ΟΛΠ
Λαφαζάνης κατά ΤΑΙΠΕΔ

Την ώρα που η διορισμένη διοίκηση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέστελλε επιστολή προς τους ενδιαφερομένους για το λιμάνι του Πειραιά, με την οποία τους ενημέρωνε πως θα συνεχιστεί ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% (σε δύο φάσεις), ο Π. Λαφαζάνης και άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος συμμετείχαν σε εκδήλωση στον Πειραιά, στην οποία τόνιζαν τα οφέλη που θα υπάρξουν από την ανάπτυξη του λιμανιού, υπό δημόσιο έλεγχο. Δύο τινά πρέπει να συμβαίνουν ή ότι στην κυβέρνηση οι μισοί υπουργοί δεν μιλιούνται με τους άλλους μισούς ή ότι κάποιοι πιστεύουν ότι στο τέλος της ημέρας θα επικρατήσει η δική τους άποψη και καμία αποκρατικοποίηση δεν θα γίνει.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com