Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

«Οι υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες έχουν την υποχρέωση να συνεργασθούν»

Το μήνυμα ότι το μέλλον της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με μία ισχυρή Ευρώπη δίνει, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές πλησιάζουν στην πιο κρίσιμη ίσως φάση τους, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας στη φετινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου, η οποία πραγματοποιείται τη Δευτέρα, 18 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.



Με προσκεκλημένους σημαντικούς εκπροσώπους της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής κοινότητας από την πρόεδρο του BusinesEurope, του συνδέσμου των εργοδοτικών οργανώσεων όλης της Ευρώπης, Emma Marcegaglia ως τον πρόεδρο του ΒDI, του αντίστοιχου ΣΕΒ της Γερμανίας, Ulrich Grillo, ο ΣΕΒ διοργανώνει στη συνέλευση συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Μία στρατηγική ανάπτυξης για την Ευρώπη» και παρουσιάζει την ολοκληρωμένη πρόταση «Μαζί για την Ανάπτυξη» με 82 δράσεις σε 11 τομείς πολιτικής.

Στην εκδήλωση της συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ κεντρικοί ομιλητές είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, η πρόεδρος του BusinessEurope κ. Marcegaglia και ο κ. Θεόδωρος Φέσσας.

«Κανείς δεν εξαιρείται»
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναμένεται να εστιάσει στην «επόμενη ημέρα» και στην επείγουσα ανάγκη αναπτυξιακών πολιτικών για την οικονομία της χώρας. «Ο κ. Φέσσας θα τονίσει στην ομιλία του ότι οι υπεύθυνες ηγεσίες του τόπου έχουν την υποχρέωση να συνεργαστούν και να τραβήξουν τη χώρα μπροστά, γιατί πρώτες αυτές ευθύνονται για το σημερινό πρόβλημα», αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση του Συνδέσμου, διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρος δεν εξαιρεί κανέναν από τις ευθύνες του, ούτε την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, την οποία εκπροσωπεί.

Αναμένεται, επίσης, να υπογραμμίσει την ανάγκη της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας όλων για την ανάπτυξη μέσα στην Ευρώπη, μεταφέροντας το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του και ότι η Ε.Ε. είναι το κοινό μας σπίτι. Ο κ. Φέσσας, στον ένα χρόνο από την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΕΒ, έχει αναπτύξει στενές επαφές με την ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα (και όχι μόνον), επικοινωνώντας τις θέσεις του Συνδέσμου με ευρωπαϊκούς όρους.

Την αντίληψη ότι η προσπάθεια είναι κοινή φαίνεται πως μοιράζονται και οι ευρωπαϊκοί σύνδεσμοι επιχειρήσεων, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της βαθύτερης ενοποίησης της Ευρώπης και στη συντριπτική τους πλειονότητα στηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, εκφράζοντας προωθημένες απόψεις ακόμα και για το θέμα του χρέους, για το οποίο υποστηρίζουν ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητηθεί.

Στην ανοικτή συζήτηση, που θα διεξαχθεί το πρωί της Δευτέρας με τίτλο «Μία στρατηγική ανάπτυξης για την Ευρώπη», με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών συνδέσμων, αναμένεται να τεθεί συνολικά το θέμα για το τι κάνει η Ε.Ε. για τα προβλήματά της και για το πώς η Ευρώπη θα ξαναγίνει ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, καθώς το μερίδιο της Ε.Ε. στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων μειώνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Οι ομιλητές αναμένεται να εστιάσουν και στις συνέργειες μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την κινητοποίηση των επενδύσεων στην Ευρώπη.

Υψηλή γερμανική εκπροσώπηση
Στο πάνελ συμμετέχουν ο πρόεδρος των Γερμανών Βιομηχάνων κ. Grillo, ο αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ισπανικών Επιχειρήσεων (CEOE) Jose Vicente Gonzales, o γενικός διευθυντής της BusinessEurope Μarkus Beyrer και ο κ. Φέσσας.

Aπό τα βασικά θέματα της ατζέντας είναι πώς η Ε.Ε. μπορεί να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ταυτόχρονα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και οι προϋποθέσεις και οι προτεραιότητες για μία συνεκτική ευρωπαϊκή στρατηγική ανάπτυξης. Ακόμα θα αναλυθούν παραδείγματα επιτυχημένων πρακτικών, η γερμανική και η ισπανική εμπειρία κ.λπ.

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ 31 ΣΕΛΙΔΩΝ ΤΟΥ ΣΕΒ ΜΕ 82 ΔΡΑΣΕΙΣ
«Μαζί για την Ανάπτυξη»

«Οραματιζόμαστε την Ελλάδα ως τη χώρα που κάθε πολίτης του κόσμου θα θέλει και θα μπορεί να επισκεφθεί, να ζήσει και να επενδύσει». Με τα λόγια αυτά ο κ. Θεόδωρος Φέσσας προλογίζει το 31σέλιδο κείμενο του ΣΕΒ «Μαζί για την Ανάπτυξη» με τις 82 δράσεις σε 11 τομείς πολιτικής, που προτείνει ο Σύνδεσμος για να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Οι 11 τομείς καλύπτουν όλο το φάσμα, τη φορολογική δικαιοσύνη, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, τη μείωση του ενεργειακού κόστους -για το οποίο ο ΣΕΒ θα παρουσιάσει σύντομα ξεχωριστή έρευνα- τη βιομηχανική πολιτική, το σύγχρονο σύστημα αδειοδότησης, το λειτουργικό χωροταξικό σχεδιασμό για τις επιχειρήσεις, την ποιοτική και ταχεία απονομή δικαιοσύνης, τις δομές ποιότητας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την εποπτεία της αγοράς και τους κανόνες στον ανταγωνισμό, την καλή νομοθέτηση και ρυθμιστική διοίκηση και τις περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Σύνδεσμος καταθέτει οκτώ δέσμες πολιτικών για τη φορολογική δικαιοσύνη, από την εθνική στρατηγική καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ και την καθιέρωση ηλεκτρονικής ροής εγγράφων και πληρωμών σε όλο το φάσμα των συναλλαγών ως τον συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών με τα κέρδη της εκάστοτε επόμενης δεκαετίας και την εξισορρόπηση του φορολογικού κόστους των επιχειρήσεων για τη μισθωτή εργασία. Εννέα δέσμες πολιτικών προτείνονται στο κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση, από τη θεσμοθέτηση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων εκτός τραπεζικού συστήματος, ως την πραγματική εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους στις επιχειρήσεις, τη σύσταση και λειτουργία Επενδυτικής Τράπεζας κ.λπ.

Στην Ενέργεια ο ΣΕΒ προτείνει τρεις δέσμες πολιτικών: Tη μείωση του επιπέδου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που προορίζεται για βιομηχανική χρήση και ηλεκτροπαραγωγή, τις «συμβάσεις παροχής υπηρεσιών διακοπτόμενου φορτίου» δηλαδή το μέτρο της δικοψιμότητας και την ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο των κατευθυντήριων γραμμών (ΕΕΑG) για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com