Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Τελευταία ευκαιρία για ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία, πριν από την έναρξη του Συνεδρίου την ερχόμενη Παρασκευή, εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ με τους εν δυνάμει υποψήφιους για την ηγεσία του κόμματος να μετρούν τις δυνάμεις τους και να διαμορφώνουν συμμαχίες, ενώ το ζήτημα της μετεξέλιξης του Κινήματος παραμένει θολό, καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξουν οι πραγματικές συνθήκες (από την άποψη της διαθεσιμότητας κινήσεων και προσώπων) που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός νέου ευρύτερου πολιτικού φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.




Η συμμετοχή στη διαδικασία της εκλογής των συνέδρων, σύμφωνα με στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, ήταν το πρώτο αισιόδοξο μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει «ζωντανό», καθώς τελικά προσήλθαν στις κάλπες περίπου 35.000 χιλιάδες μέλη και στελέχη του Κινήματος και εκτιμάται ότι στις 14 Ιουνίου, στην ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου, η συμμετοχή μπορεί να προσεγγίσει και στις 50.000, αριθμός που υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται ιδιαιτέρως ενθαρρυντικός.

Ταυτόχρονα η εκλογή των 2.000 συνέδρων (μαζί με τους εξ οφίτσιο θα φτάσουν περίπου τα 2.500 άτομα) δίνει τη δυνατότητα στους εν δυνάμει υποψήφιους να μετρήσουν τις κατ΄ αρχήν δυνάμεις τους και να διαμορφώσουν τις συμμαχίες τους, αφού ένας σημαντικός αριθμός συνέδρων (περί τους 500 με 600) ελέγχονται από βουλευτές, πρώην βουλευτές και κομματικά στελέχη. Μια πρώτη άτυπη, ωστόσο, καταμέτρηση της επιρροής των υποψηφίων προέδρων στο σώμα των συνέδρων φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Φώφη Γεννηματά και τον γραμματέα του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη να προηγούνται (με μικρή διαφορά μεταξύ τους) στις «προτιμήσεις» των συνέδρων, ενώ πιο πίσω βρίσκονται οι Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Η μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων, πάντως, με εξαίρεση αυτούς που πρόσκεινται στη κ. Γεννηματά, θεωρούνται της επιρροής του Ευάγγ. Βενιζέλου, ο οποίος, όμως, όπως τουλάχιστον λένε στελέχη του άμεσου περιβάλλοντός του, δεν θα στηρίξει (εμφανώς τουλάχιστον) κάποιον από τους διαδόχους του. Με βάση την πρώτη αυτή καταμέτρηση το ενδιαφέρον εστιάζεται στη στάση που θα κρατήσει ο Ν. Ανδρουλάκης, καθώς ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν έχει εκδηλώσει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- πρόθεση να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν αποκλείουν να είναι τελικά υποψήφιος και εκείνος.

ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ»
Στην περίπτωση πάντως που ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποφασίσει να εκτεθεί ο ίδιος, εκτιμάται ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Ανδρ. Λοβέρδου, αφού η εκλογή τώρα ενός στελέχους της «παλιάς φρουράς» θα καταστήσει στον 36χρονο γραμματέα του κόμματος το απόλυτο φαβορί της... μεθεπόμενης μέρας του ΠΑΣΟΚ ή της Δημοκρατικής Παράταξης.

Πέραν τούτου, ανοικτό παραμένει και το μέγα ζήτημα της μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ, αφού το Συνέδριο αναμένεται (με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ηγετικών στελεχών) να καταλήξει σε μια τέτοια απόφαση, αν και, όπως όλοι παραδέχονται, το ζήτημα δεν είναι τι θα αποφασίσει το Συνέδριο, αλλά αν θα υπάρξουν οι δυνάμεις -κόμματα, κινήσεις και προσωπικότητες- που θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα.

Στο Συνέδριο, πάντως, αναμένεται να συζητηθεί και να υπάρξει απόφαση για τη διαδικασία μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι Γ. Φλωρίδης, Ν. Αλευράς και Κ. Καρτάλης θα προσέλθουν με κοινή «πλατφόρμα», προτείνοντας την εκλογή από το Συνέδριο μιας μεταβατικής ηγετικής ομάδας, αλλά και προέδρου, έως τη σύγκληση του Ιδρυτικού Συνεδρίου για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα. Τα τρία στελέχη υποστηρίζουν ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πρωτοστατήσει στην ενοποίηση της παράταξης» και στη μεταβατική φάση, έως το ιδρυτικό της Συνέδριο, να αναδειχθεί μια συλλογική ηγεσία, η Κεντρική Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της να εκλέξει το Εκτελεστικό Γραφείο και αυτό να εκλέξει τον πρόεδρό του, ο οποίος θα έχει συντονιστικό ρόλο. Η πρόταση των τριών αναμένεται να τεθεί στο Συνέδριο, αν και κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη σημειώνουν ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει τις αποφάσεις του για τη διεξαγωγή ενός προγραμματικού Συνεδρίου, το οποίο θα εκλέξει τα όργανα και στις 14 Ιουνίου θα αναδείξει το νέο πρόεδρό του, με εκλογή από τη βάση και αυτά δεν αλλάζουν».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com