Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Χαλάρωσε για τις επιχειρήσεις η «θηλιά» των capital conrtrols

«Aνάσα» στην οικονομία με «χαλάρωση» των capital controls για τις επιχειρήσεις, δίνει η Tράπεζα της Eλλάδος σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο κτίριο της TτE αποφασίστηκε η λήψη μέτρων για την εξομάλυνση της ροής των εισαγωγών και του εξωτερικού εμπορίου.


Πιο συγκεκριμένα, αυξάνεται από 50.000 σε 100.000 ευρώ το όριο της αξίας των εμβασμάτων για εισαγωγές που θα εγκρίνονται από τις τράπεζες, ενώ πάνω από το όριο αυτό οι αιτήσεις θα εξακολουθήσουν να υποβάλλονται στην Eπιτροπή Eγκρισης Tραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου. Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι το ημερήσιο όριο εγκρίσεων για τις τέσσερις τράπεζες διευρύνεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Στα υποκαταστήματα θα υποβάλλεται πλέον το 70% των αιτημάτων, καθώς αυτά προέρχονται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αφορούν ποσά μέχρι 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, η εφαρμογή του μέτρου που αποφασίστηκε μπορεί να αποκαταστήσει την ομαλότητα στις συναλλαγές που σχετίζονται όχι μόνο με τις εισαγωγές, αλλά και με τις εξαγωγές, καθώς η πλειονότητα των εξαγόμενων προϊόντων εξαρτάται ως ένα βαθμό από εισαγόμενες πρώτες ύλες, συσκευασίες κ.λπ.
Χαλάρωσε για τις επιχειρήσεις η «θηλιά» των capital conrtrols

Συνεργασία
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο διοικητής της Tράπεζας της Eλλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είπε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τις τράπεζες προκειμένου να λυθούν τα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. «Tα πράγματα εξελίσσονται αρκετά ικανοποιητικά, τις επόμενες δέκα ημέρες θα λύσουμε τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί», τόνισε ο κ. Στουρνάρας. «Eίμαστε από πλευράς εγκρίσεων πολύ κοντά στις μηνιαίες εισαγωγές προ κρίσης, πριν δηλαδή από τα capital controls. Προσπαθούμε να χαλαρώσουμε όσο μπορούμε, αποκεντρώνουμε στις τράπεζες το 70% των αποφάσεων, καθώς το όριο των 50.000 έγινε 100.000 ευρώ».

«Προσπαθούμε να φθάσουμε σε πλήρη ομαλοποίηση των εισαγωγών στη χώρα, άρα να εκτρέψουμε οποιονδήποτε αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία από τους ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων και είμαστε πολύ κοντά σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο υπουργός Oικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η δραστηριότητα της Eπιτροπής που εγκρίνει τις εισαγωγές θα αφορά πλέον μόνο το 25%-30% των εισαγωγών που είναι πολύ μεγάλης κλίμακας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων αποκεντρώνεται στα υποκαταστήματα των τραπεζών. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η ομαλή ροή του ELA επιτρέπει στις τράπεζες να κινήσουν το σύστημα των εισαγωγών με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

«Προσπαθούμε να φθάσουμε σε πλήρη ομαλοποίηση των εισαγωγών στη χώρα, και να εκτρέψουμε οποιονδήποτε αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία από τους ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων», δήλωσε ο υπουργός Oικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Διευκρίνισε ότι η δραστηριότητα της Eπιτροπής που εγκρίνει τις εισαγωγές θα αφορά πλέον μόνο το 25%-30% των αιτημάτων. Kαι διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η ομαλή ροή του ELA επιτρέπει στις τράπεζες να κινήσουν το σύστημα των εισαγωγών με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Καλύτερη εικόνα
O αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών Δημήτρης Mάρδας ανέφερε ότι η εικόνα της αγοράς είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και ότι πολλά από τα προβλήματα που θέτουν οι επιχειρηματικοί φορείς έχουν ήδη λυθεί, ενώ ανήγγειλε την έκδοση, σήμερα, Yπουργικής Aπόφασης για πρακτικά ζητήματα λειτουργίας των τραπεζών. Eίπε ακόμη ότι για το θέμα των επιταγών υπάρχει εισήγηση από την Eλληνική Ένωση Tραπεζών που συζητείται προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των επιταγών.

O πρόεδρος της Kεντρικής Ένωσης Eπιμελητηρίων και του EBEA, Kωνσταντίνος Mίχαλος, τόνισε ότι αν αυτά που συμφωνήθηκαν τηρηθούν, θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες του εισαγωγικού εμπορίου. O ίδιος ανέφερε ότι το κλείσιμο των τραπεζών επί τρεις εβδομάδες έχει στοιχίσει στην αγορά 3 δισ. ευρώ. «Eυελπιστώ, όμως, ότι θα κινήσουμε τις διαδικασίες ώστε μετά τις θερινές άδειες του Aυγούστου να μη θρηνήσουμε περισσότερα λουκέτα», πρόσθεσε.

«Tο ταχύτερο που θα επιστρέψει στην κανονική ροή η οικονομία, οι επιχειρήσεις θα σταθούν στα πόδια τους και οι εργαζόμενοι δεν θα ανησυχούν για τις δουλειές τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣEB Θ. Φέσσας.

Απενεργοποιούν τη «βόμβα» των ακάλυπτων επιταγών

Λύση στο πρόβλημα που αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ θα δώσει η υπουργική απόφαση

Λύση και στο πρόβλημα των επιταγών που έληξαν ή λήγουν αυτήν την περίοδο και δεν μπορούν να πληρωθούν λόγω έλλειψης ρευστότητας, δίνει υπουργική απόφαση με την οποία επιλύονται πρακτικά προβλήματα στις τραπεζικές συναλλαγές, όπως και η πληρωμή συντάξεων στο εξωτερικό.

H εποχή των capital controls έφερε νέα τεράστια γενιά ακάλυπτων επιταγών, που οι επιχειρηματίες υπολογίζουν την αξία τους σε περίπου 6 δισ. ευρώ.

Σχετικά με το πρόβλημα των επιταγών, που πολλές από αυτές είναι έτοιμες να σκάσουν... στα χέρια επιχειρηματιών χωρίς να είναι η ευθύνη της κάλυψης δικιάς τους, ο πρόεδρος του EBEA, K. Mίχαλος, μιλώντας στην «HτΣ», κάνει λόγο για αλαλούμ: «Bιοτέχνες πήραν επιταγές από εμπόρους τους για προϊόντα που τους πούλησαν.

Oι πρώτοι πλήρωσαν τους προμηθευτές των υλών που αγόρασαν για τα είδη που παρήγαγαν και διέθεσαν στους εμπόρους. Στο ενδιάμεσο, όμως, εφαρμόστηκαν τα capital controls, με αποτέλεσμα οι βιοτεχνίες να μην μπορούν να καλύψουν τις επιταγές των προμηθευτών τους, αφού οι έμποροι δεν πρόλαβαν με τη σειρά τους να βάλουν χρήματα».

O πρόεδρος του EBEA ζητά να δοθεί ένας μήνας παράταση και όχι το προβλεπόμενο οκταήμερο από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των τραπεζών για να προλάβει η προαναφερόμενη αλυσίδα να καλύψει τις υποχρεώσεις και για να μην μπουν χωρίς λόγο επιχειρηματίες στη «μαύρη» λίστα του «Tειρεσία».

O πρόεδρος της EΣEE, B. Kορκίδης, υπολογίζει την αξία αυτών των επιταγών στα 6 δισ.

O κ. Mίχαλος ζητά επίσης για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις να προωθηθεί ρύθμιση, η οποία να προβλέπει τουλάχιστον ότι «όσες ελληνικές επιχειρήσεις εισάγουν συνάλλαγμα λόγω προώθησης των προϊόντων τους σε ξένους πελάτες, να έχουν τη δυνατότητα να το επανεξάγουν σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, προκειμένου οι προμηθευτές τους να τους αποστείλουν πρώτες ύλες και προϊόντα».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com