Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Κ. Μίχαλος: Ενιαίος φορολογικός συντελεστής 22%

Ενιαίο φορολογικό συντελεστή 22% για φυσικά πρόσωπα και εταιρείες προτείνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.



Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, όλα τα είδη εισοδημάτων θα πρέπει να φορολογούνται με τους ίδιους συντελεστές, ώστε να μην δημιουργούνται αντικίνητρα και αδικίες.

Πρακτικά αυτό θα σήμαινε κατάργηση του συντελεστή 42% για μισθωτούς, μείωση των κατώτερων συντελεστών από επιχειρηματική δραστηριότητα από 26% σε 22% (φυσικά και νομικά πρόσωπα, με τη φορολογία του μερίσματος να αυξάνεται σε 14%), αύξηση των συντελεστών για αγροτικά εισοδήματα (στην ουσία ενσωμάτωσή τους στα επιχειρηματικά εισοδήματα) και αύξηση του κατώτερου συντελεστή για ενοίκια. Συγχρόνως, για τους μισθωτούς θα πρέπει να μειωθεί η φορολογική έκπτωση των 2.100 σε 1.150 ευρώ (το οποίο θα ισχύσει για εισόδημα 5.000 ευρώ και σταδιακά θα μειώνεται). Δηλαδή θα μειωθεί το αφορολόγητο εισόδημα από 9.455 σε 5.000 ευρώ. «Το τρέχον καθεστώς αφήνει ένα οικογενειακό εισόδημα της τάξης των 19.000 ευρώ αφορολόγητο, παρά την απαιτούμενη δημοσιονομική προσπάθεια από όλους. Συγχρόνως το ποσό των 5.000 ευρώ είναι πολύ πιο κοντά στο ελάχιστο όριο διαβίωσης. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επανεξεταστεί, όμως, η επιπλέον έκπτωση για νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκια», λέει ο κ. Μίχαλος, ο οποίος τονίζει πως «τέτοιου είδους ρυθμίσεις μπορούν να αποφέρουν έσοδα της τάξης των 3 δισ. ευρώ».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com