Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Πότε θα πληρώσουμε φόρους 5 δισ.

Οι φορολογούμενοι καλούνται κάθε μήνα να πληρώνουν φόρους για τα εισοδήματα, τα ακίνητα και τα περιουσιακά τους στοιχεία.



Φόρος εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και τέλη κυκλοφορίας οχημάτων είναι οι φοροεπιβαρύνσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι και υπερβαίνουν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα -και αν δεν υπάρξουν νέες εκπλήξεις- το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών είναι το εξής:

1. Τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων στα οποία έχουν ενσωματωθεί ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση από τις 19 Ιουλίου ή θα την υποβάλουν μέχρι τις 26 του μήνα θα πρέπει έως τις 31 Αυγούστου να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Στα εκκαθαριστικά αυτά έχει υπολογιστεί και η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε., τις πισίνες και για τα σκάφη αναψυχής πάνω από 5 μέτρα στα οποία επιβάλλεται για πρώτη φορά.

Όσοι είχαν υποβάλει έως τις 18 Ιουλίου φορολογική δήλωση και πλήρωσαν στο τέλος του προηγούμενου μήνα την πρώτη δόση του φόρου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι επόμενες δύο δόσεις θα «χτυπήσουν την πόρτα τους» στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ θα έρθει και συμπληρωματικό εκκαθαριστικό με τα αυξημένα ποσά του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για όσους διαθέτουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, πισίνες και σκάφη αναψυχής.

2. ΕΝΦΙΑ: Το χρονοδιάγραμμα είσπραξης του ΕΝΦΙΑ ενδεχομένως να επηρεαστεί από τις πολιτικές εξελίξεις. Ο σχεδιασμός πάντως αφορά βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Σεπτέμβριο και έναρξη είσπραξης του φόρου από τον Οκτώβριο. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέτνε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται στο τέλος Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι από τον ΕΝΦΙΑ θα εισπράξει φέτος 2,650 δισ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για το 2016.

3. Έκτακτη εισφορά: Οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς αυξήθηκαν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015, προκειμένου να εισπραχθούν φέτος έξτρα έσοδα 251 εκατ. ευρώ από φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Οι έχοντες εισόδημα από 12.000 έως 30.000 ευρώ θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά, χωρίς ανατροπές, όσα είχαν υπολογίσει μέσω μηνιαίας παρακράτησης και του εκκαθαριστικού της δήλωσής τους. Το έξτρα αφορά όσους έχουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Ωστόσο οι επιβαρύνσεις θα έρθουν για τους φορολογούμενους αυτούς σε δυο δόσεις. Το πρώτο σοκ των αυξημένων συντελεστών θα το υποστούν με την εκκαθάριση της μισθοδοσίας Ιουλίου (αν δεν έχει γίνει ακόμα) ή Αυγούστου και το δεύτερο θα έρθει το 2016, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

4. Τέλη κυκλοφορίας: Έως τις 31 Δεκεμβρίου, όπως κάθε χρόνο (συνήθως με παράταση και ουρές στις εφορίες για καταθέσεις πινακίδων) θα πρέπει να πληρωθεί κοντά στο 1 δισ. ευρώ για να μην πέσει πολλαπλάσια έξω ο προϋπολογισμός. Τα σχέδια αλλαγών στη φορολογία Ι.Χ. και τα τέλη κυκλοφορίας έχουν παγώσει, ενώ οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. δεν θα πρέπει να εκπλαγούν αν διαπιστώσουν ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα. Την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε ισχύ αύξηση του συντελεστή φόρου ασφαλίστρων στο 25% (από 20%) για τον κλάδο πυρός και στο 15% (από 10%) για τον κλάδο αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης της αστικής ευθύνης).

5. Δόσεις ληξιπρόθεσμων: Στις υποχρεώσεις των επόμενων μηνών, περίπου 900.000 φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους το προηγούμενο διάστημα θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 400 εκατ. ευρώ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com