Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Βήμα - βήμα η υλοποίηση του νέου Μνημονίου

Τα πάνω κάτω στην οικονομία και στη λειτουργία της αγοράς φέρνει η υλοποίηση των διατάξεων του νέου Μνημονίου.



Η αρχή γίνεται με την ψήφιση από την Βουλή των προαπαιτούμενων, αλλά περιέχεται και ένα ακόμη πιο επώδυνο «πακέτο» μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τον Οκτώβριο. Η υλοποίηση του Μνημονίου, όμως, δεν μένει εκεί. Απομένει να διευκρινιστούν μία σειρά από ζητήματα, μέσω υπουργικών αποφάσεων και διευκρινιστικών εγκυκλίων που θα εκδίδονται σταδιακά το επόμενο χρονικό διάστημα. Ένα από τα ζητήματα αυτά που χρήζουν πολλών νομοθετημάτων και εγκυκλίων είναι αυτό του ανοίγματος των αγορών και των επαγγελμάτων, όπως φαρμακείων, αρτοποιείων, συμβολαιογράφων, αδειών για φορτηγά ιδιωτικής χρήσης κ.ά.

Το φορολογικό πακέτο αποτελεί τον μεγαλύτερο όγκο δουλειάς και θα γίνει σε επιμέρους φάσεις. Τα κυριότερα εξ αυτών που αναμένονται είναι:

• ΕΝΦΙΑ: Θα μπει στις ράγες με επιμέρους ρυθμίσεις που ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξουν δραστικά το υφιστάμενο πλαίσιο επιβολής του φόρου, τουλάχιστον για φέτος.

• Φόρος εισοδήματος: Έως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα καταργήσει φοροαπαλλαγές, θα αναμορφώσει και θα ενσωματώσει στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος την «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης που από το 2016 μονιμοποιείται, ενώ παράλληλα θα απλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα σχετικά με τις επιστροφές φόρου.

• Αντικειμενικές αξίες: Έως τον Σεπτέμβριο του 2016 οι αρχές θα εξισώσουν τις αντικειμενικές τιμές της εφορίας με τις εμπορικές αξίες, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017.

• Συμπληρωματικός προϋπολογισμός: Η κυβέρνηση καλείται να εγκρίνει τον Οκτώβριο του 2015 συμπληρωματικό προϋπολογισμό -εφόσον κριθεί αναγκαίο- προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 και νέο Μεσοπρόθεσμο 2016-2019. Σε αυτό το πακέτο θα προβλέπονται μεταξύ άλλων, η σταδιακή αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% σε 20% για το 2016 και 26% για το 2017, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός για εισόδημα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% και ο υψηλός από 33% σε 35% καθώς και η «καλύτερη στόχευση» η οποία προμηνύεται περικοπές στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης από το 2106, με στόχο «να μειωθούν κατά το ήμισυ οι δαπάνες για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016».

• Πλαστικό χρήμα: Έως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση δεσμεύεται να εγκρίνει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης και να επεξεργαστεί σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ιδιωτικό τομέα, κοστολογημένο σχέδιο για την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο του 2016.

• Αλλαγές στα πρόστιμα: Έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να καταργηθούν όλα τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ( τα παλιά) και θα αλλάξουν τα πρόστιμα για τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων. Οι παραβάσεις αυτές θα αντιμετωπίζονται από σκοπιάς προστίμων ως «απλές αλλά σοβαρές» και θα σχετίζονται με τον ΦΠΑ.

• Έλεγχοι και πλειστηριασμοί: έως τον Οκτώβριο του 2015 «η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει την επαρκή πρόσβαση της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων εγκαίρως και για σκοπούς επιβολής του νόμου». Άλλη διάταξη προβλέπει επίσης μεταρρυθμίσεις στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων «συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης για την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς».

Για το ασφαλιστικό απαιτούνται μία σειρά αλλαγές προκειμένου να συνταχθεί το νέο ασφαλιστικό και παράλληλα να εξοικονομηθούν κονδύλια, σε εφαρμογή των διατάξεων που περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο. Προβλέπεται νέος γύρος μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, με στόχο να βρεθούν 1,8 δισ. για το 2016.

Αλλαγές και μάλιστα δραστικές έρχονται και στη λειτουργία της αγοράς, με την απελευθέρωση μίας σειράς επαγγελματικών δραστηριοτήτων, όπως φαρμακεία, φούρνοι, φορτηγά, συμβολαιογράφοι, τελωνεία, μηχανικοί κ.ά.

Αποκρατικοποιήσεις
«Κλειδί» η υλοποίηση του προγράμματος

«Κλειδί» για την υλοποίηση του νέου Μνημονίου, αλλά και της σημερινής έκβασης του Eurogroup, αποτελεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Οι δανειστές και κυρίως οι Γερμανοί ζητούν από την Ελλάδα να προχωρήσει με ταχύτητα στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και παράλληλα να δώσει όλα εκείνα τα εχέγγυα ότι αυτό θα συμβεί, χωρίς τα γνωστά πισωγυρίσματα.

Το Βερολίνο έθεσε ευθέως το θέμα και ζητεί εγγυήσεις, τόσο για την υλοποίηση του υπάρχοντος προγράμματος, όσο και για τη δημιουργία του Υπέρταμείου, που θα »προικιστεί» με περιουσία 50 δισ. Στο συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί από τον υπουργό Οικονομικών σήμερα στο Eurogroup να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και να δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος. Πηγές από τη γερμανική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι στο Μνημόνιο υπάρχει ασάφεια και ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να πέσουν ξανά στο δημιούργημα του Γ. Βαρουφάκη περί «δημιουργικής ασάφειας». Όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο στην τριετία το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει ποσό 6,4 δισ. από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, ενώ θα πρέπει να τηρηθεί με ευλάβεια το υφιστάμενο πρόγραμμα, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί και με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που είχε στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ στις 31 Δεκεμβρίου.

Σε πρώτη φάση θα κληθούν θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι δεσμευτικές προσφορές, το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου για τον ΟΛΘ, τον ΟΛΠ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ROSCO και τον ΑΔΜΗΕ. Για το τελευταίο project μάλιστα υπάρχει εναλλακτική πρόταση να μην προχωρήσει, εφόσον παρουσιαστεί από την ελληνική πλευρά εναλλακτική πρόταση απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και εγκριθεί από τους εκκπροσώπους των δανειστών.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com