Απώλειες πάνω από 28 δισ. ευρώ - όσο περίπου «κοστίζει» η καταβολή των συντάξεων στους σημερινούς συνταξιούχους μέσα σε ένα χρόνο(!)- «γράφουν» τα ασφαλιστικά ταμεία από την αδυναμία είσπραξης των εισφορών, οι οποίες αναλογούν στην πραγματική απασχόληση ή τους... οφείλονται, καθώς και από τη διατήρηση της ανεργίας πάνω από το όριο των 600.000 που ήταν πριν από την κρίση.
Τις απώλειες εσόδων, όχι μόνο εξ αιτίας της παρατεταμένης ύφεσης και των συνεπειών της, αλλά και από... νομοθετημένους πόρους ελλείψει ενός αξιόπιστου μηχανισμού ελέγχου και είσπραξης των εισφορών, καταγράφει στην «ΗτΣ» ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Σ. Ρομπόλης, προειδοποιώντας ότι «αν αυτές δεν αντιμετωπιστούν, οι διαδοχικές μειώσεις που γίνονται στις συντάξεις θα είναι... αδιέξοδες».
Οι απώλειες
Οι «τρύπες» στα έσοδα των Ταμείων, με βάση τους υπολογισμούς του Σ. Ρομπόλη, έχουν ως εξής:
1. Στα 6 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι φτάνουν οι απώλειες από την εισφοροδιαφυγή και την αποφυγή της δήλωσης της πραγματικής σχέσης εργασίας κυρίως μέσω των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής εργασία) που αξιοποιούνται για την καταβολή χαμηλότερων ασφαλίστρων.
2. Τουλάχιστον 2,2 δισ. έχει χάσει το ΙΚΑ από τη νομοθέτηση και την εφαρμογή των νέων χαμηλότερων κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων. Το ποσό διαμορφώνεται στα 3 δισ., αν συνυπολογιστούν και οι μειώσεις των εισφορών οι οποίες έχουν νομοθετηθεί και ισχύουν στο ΙΚΑ, ενώ για κάθε μείωση 6% μισθού που έχει γίνει, τα Ταμεία χάνουν επιπλέον 700 εκατ.
3. Στα 14,8 δισ. ανέρχονται οι απλήρωτες εισφορές που έχουν «μεταφερθεί» για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Το πραγματικό ύψος των βεβαιωμένων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία είναι, ωστόσο, πολύ μεγαλύτερο και υπολογίζεται ότι «αγγίζει» τα 26 δισ.
4. Τουλάχιστον 4 δισ. είναι το κόστος από τη διατήρηση της ανεργίας πάνω από το όριο των 600.000 που ήταν πριν από την κρίση. Από τη μη ασφάλιση 800.000 ατόμων, το ΙΚΑ χάνει 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Μέτρα
«Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις και διαρθρωτικά μέτρα στο σκέλος των εσόδων των Ταμείων», υπογραμμίζει ο Σ. Ρομπόλης φέροντας ως «παράδειγμα» τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία κ.ά.) στις οποίες η ασφαλιστική νομοθεσία είναι απλοποιημένη και λειτουργεί ένας ενιαίος φορέας ελέγχου των εισφορών με αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων για τους παραβάτες, με αποτέλεσμα να καταγράφονται πολύ χαμηλά ποσοστά εισφοροδιαφυγής.
Με δεδομένο το γεγονός ότι η στατιστική ανεργία στη χώρα μας δεν προβλέπεται να μειωθεί και θα παραμείνει για πολλά χρόνια στα υψηλά επίπεδα που βρίσκεται (άνω του 25%), η αντιμετώπιση της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής που, σύμφωνα με εκτιμήσεις προσεγγίζει το 25% (περίπου 1.250.000 ανασφάλιστοι) μπορεί να «δώσει» στο σύστημα, σε συνδυασμό με την είσπραξη έστω και μέρους των βεβαιωμένων οφειλών, περισσότερα απ’ ό,τι η... εύκολη «συνταγή» της περικοπής των συντάξεων, σημειώνει. Ως πρόσθετη «πηγή» εσόδων θεωρεί, τέλος, την απ’ ευθείας επιδότηση και απόδοση στο ΙΚΑ των εισφορών (αντί των... μισθών) των προσλαμβανόμενων, μέσα από προγράμματα απασχόλησης ανέργων που θα «τρέξουν».
Στα... χαρτιά
Αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων μέσα από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, είχαν «υποσχεθεί» οι προηγούμενες κυβερνήσεις με νομοθετικές διατάξεις που, μολονότι ψηφίστηκαν, παραμένουν στα... χαρτιά:
Η πρώτη προβλέπεται στο άρθρο 39 του ν. 3863/10 και επιβάλλει την υποχρεωτική κατάθεση, σε τράπεζα, των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ταυτόχρονα και συνολικά με τις ασφαλιστικές εισφορές και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί, πράγματι, να αποδώσει και δεν αποκλείει να το ενεργοποιήσει στο πλαίσιο της προωθούμενης μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού.
Η δεύτερη διάταξη που ψηφίστηκε πριν από τις εθνικές εκλογές και, έκτοτε, παραμένει «ανενεργή», προβλέπει τη συγκρότηση ειδικών κλιμακίων ελέγχων εργοδοτών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η διοίκηση του ΙΚΑ έχει ζητήσει να εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα δώσει τη δυνατότητα ενίσχυσης των επιτόπιων ελέγχων που σήμερα γίνονται μόνο δειγματοληπτικά από...24 μόνιμους ελεγκτές της Eιδικής Yπηρεσίας Eλέγχου Aσφάλισης (EYΠEA) και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.
Στα... χαρτιά των Μνημονίων έχει μείνει και η διασύνδεση των υπαρχόντων πληροφοριακών συστημάτων του ΣΕΠΕ, του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ και της «Εργάνης» εξασφαλίζοντας on line διασταύρωση όλων των δεδομένων (των μισθών, των μορφών απασχόλησης και των εισφορών).