Σε λιγότερο από 1 ώρα, η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται, για να γυρίσει ακόμα μία σελίδα στην 41χρονη ιστορική της πορεία. Στις επτά το πρωί ανοίγουν οι κάλπες για την εκλογή του επόμενου αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην αφετηρία βρίσκονται οι κύριοι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας. Οι τέσσερις μονομάχοι ολοκλήρωσαν, αργά χθες το βράδυ, την προεκλογική τους εκστρατεία, με σημείο αιχμή των δημόσιων παρεμβάσεών τους, το ζήτημα της συμμετοχής των πολιτών στην εσωτερική διαδικασία εκλογής. Στη λεωφόρο Συγγρού δηλώνουν έτοιμοι για το εγχείρημα-μαμούθ, ενώ ομοίως έτοιμα είναι τα στρατόπεδα των υποψήφιων προέδρων, έχοντας διανύσει ένα δίμηνο σκληρό μαραθώνιο, ο οποίος πολλές φορές σημαδεύτηκε από εντάσεις, πυρά, αιχμές και εκατέρωθεν βολές, που προκάλεσαν σαφείς τριγμούς στο γαλάζιο οικοσύστημα.
Η διαδικασία
Σύμφωνα με το εκλογικό modus vivendi, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ψηφίσουν μέχρι και τις επτά το απόγευμα της Κυριακής, όποτε και θα κλείσουν οι κάλπες, σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο ανά την επικράτεια. Παράλληλα:
-Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι αποδέχονται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές, καθώς και τις πολιτικές θέσεις της παράταξης και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τηρούν το καταστατικό, τους κανονισμούς και τις αποφάσεις της, υπογράφοντας σχετική δήλωση με τα στοιχεία τους.
-Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίδειξη επίσημου αποδεικτικού δημοσίου εγγράφου για ταυτοπροσωπία (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο).
-Το αντίτιμο συμμετοχής στην ψηφοφορία είναι τρία ευρώ.
-Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, οι ενδιαφερόμενοι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα που ψήφισαν την πρώτη φορά, χωρίς κανένα αντίτιμο συμμετοχής.
Οι κύριοι Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας, οι στενοί συνεργάτες τους, τα πρόσωπα εμπιστοσύνης και τα επιτελεία τους είχαν σχεδόν 60 ημέρες καθαρού προεκλογικού αγώνα, για να πείσουν τους γαλάζιους ψηφοφόρους να τους εμπιστευτούν τις τύχες της παράταξης. Οι διακριτές πλατφόρμες των τεσσάρων διατυπώθηκαν. Οι βασικές δομές της εκστρατείας τους…πάτησαν επάνω στο όραμά τους για την επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας και πλέον έφτασε η ώρα των πολιτών, για να δώσουν απάντηση στο ποιος θα διαχειριστεί τη νέα ταυτότητα του κόμματος, όπως αυτή θα διαμορφωθεί σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, το οποίο ζητά καθαρές στρατηγικές και λύσεις στην πραγματική οικονομία και στην καυτή ατζέντα της καθημερινότητας.
Ενότητα και ανασυγκρότηση
Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στην πολύχρονη πορεία του στη Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ως το πρόσωπο, που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του γαλάζιου στρατοπέδου. Με την πεντακάθαρη στήριξη των Καραμανλικών, αλλά και ενός σημαντικού αριθμού βουλευτών και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μεϊμαράκης έχει στείλει ήδη τα σαφή μηνύματα της ανανέωσης και της ανασυγκρότησης. "Φιλοδοξώ να χτίσω και όχι να γκρεμίσω, με σύνθεση. Δεν προτείνω τη σύγκρουση, αλλά τη συμφιλίωση και τη συγκατοίκηση. Δεν καλώ σε μάχη και κατεδάφιση, αλλά σε ένα νεοδημοκρατικό ξεκίνημα. Δεν πιστεύω στη διαμάχη των γενεών, αλλά στη διαμάχη των ιδεών. Όλες οι γενιές μαζί να πάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας και να την πάμε μπροστά", διαμηνύει ο υποψήφιος αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, μόνη αξιόπιστη δύναμη, δύναμη σιγουριάς, σταθερότητας και ελπίδας, είναι η Νέα Δημοκρατία. Την Κυριακή όλοι μαζί κάνουμε ακόμα πιο μεγάλη και πιο δυνατή τη Νέα Δημοκρατία", σημειώνει στο σημερινό μήνυμά του, την ώρα που στενοί συνεργάτες του δηλώνουν σίγουροι για τη νίκη, ακόμα και από την πρώτη Κυριακή.
"Η δική μου αίσθηση είναι ότι θα τελειώσουμε από την πρώτη Κυριακή και αυτό είναι για το καλό της Ν.Δ. και το συνολικό καλό της πολιτικής ζωής του τόπου, γιατί η Ν.Δ. είναι ένα μεγάλο κόμμα. Αυτό θα το αποφασίσει ο κόσμος που θα έρθει να ψηφίσει, αλλά οι μετρήσεις και το κλίμα που εισπράττουμε από την Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, η αίσθησή μας, είναι ότι θα τελειώσουμε από την πρώτη Κυριακή. Δεν φοβόμαστε καμία διάσπαση της Ν.Δ. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η Ν.Δ., η οποία ασφαλώς έχει κάποια προβλήματα και πρέπει να αλλάξει, αλλά αυτή την ώρα έχουμε αυτό το καταστατικό και είμαστε υποχρεωμένοι να το τηρήσουμε, θα βγει πιο ενωμένη από αυτή τη διαδικασία. Δεν θεωρούμε ότι κάποιος έχει στην άκρη του μυαλού του σενάρια διάσπασης της Ν.Δ. Δεν θα τολμήσει να τα κάνει και αν τα τολμήσει, θα καταδικαστεί από τη βάση του κόμματος", τόνισε ο Θόδωρος Αμπατζόγλου.
Νέα Δημοκρατία από την αρχή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα 47 χρόνια του, είναι το τρίτο μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη (μετά τον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τη βουλευτή και πρώην υπουργό, Ντόρα Μπακογιάννη) που διεκδικεί την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βασικό "θέλω" του είναι μία Νέα Δημοκρατία από την αρχή, η οποία και θα επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο τις βασικές αξίες της και θα μιλήσει ουσιαστικά για ελευθερία, αξιοκρατία, δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες. "Ο Κυριάκος οραματίζεται να μετατρέψει και πάλι τη Νέα Δημοκρατία σε ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας, που θα έχει το ρόλο του κεντρικού διαμορφωτή των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Θέλει ένα κόμμα που θα δώσει πραγματικές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Μήνυμά του είναι να ανοίξουμε τα παράθυρα της παράταξης, για να μπει οξυγόνο", σημειώνει το περιβάλλον του βουλευτή και πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αιχμή της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν και είναι τα μείζονα ζητήματα της οικονομίας. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, στη διάρκεια αυτού του δίμηνου, ο κ. Μητσοτάκης έστρεψε τα πυρά του εναντίον της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για το μείγμα της παραγόμενης πολιτικής της. "Δε βλέπω κανένα περιθώριο συναίνεσης με αυτή την κυβέρνηση ούτε μπορώ να φανταστώ πώς ένας μεγάλος συνασπισμός θα λειτουργήσει προς όφελος της χώρας. Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία είναι επικίνδυνη. Μια κυβέρνηση η οποία δύο μόλις μήνες μετά τις εκλογές οδηγεί τη χώρα σε τελείως λάθος κατεύθυνση. Μια κυβέρνηση η οποία συνολικά απαρτίζεται από ανθρώπους οι οποίοι κατά την άποψή μου είναι και ανίκανοι και εμμονικοί", τόνισε, σήμερα το πρωί, μιλώντας στο "Mega", ο υποψήφιος πρόεδρος, θέτοντας, ταυτόχρονα, το δίλλημα της αυριανής κάλπης. "Είναι πολύ ξεκάθαρο: Στασιμότητα ή δημιουργική ανανέωση και διεύρυνση της κεντροδεξιάς παράταξης", σημείωσε και ζήτησε να υπάρξει μαζική προσέλευση στις εκλογές, προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να πάρει την τύχη στα χέρια της "και να μην αφήσει αυτή την εκλογή να είναι μια εκλογή των κομματικών μηχανισμών".
Παράταξη ανοιχτή στην κοινωνία
Τελευταίος στην κούρσα της διαδοχής μπήκε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Με προεκλογική εκστρατεία...α λα Ομπάμα (γύρισε την Ελλάδα με λεωφορείο) ο κ. Γεωργιάδης έπαιξε δυνατά το χαρτί ότι δεν προέρχεται από "πολιτικό τζάκι", υπερασπίστηκε πολλές φορές το έργο των κυβερνήσεων Σαμαρά, κλείνοντας το…μάτι στα στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό, διαμήνυσε πως επιθυμεί ένα κόμμα ανοιχτό στους νέους και επεσήμανε στις παρεμβάσεις του πως διεκδικεί την ηγεσία, με στόχο να υπηρετήσει τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας. "Το ότι είμαι δεξιός δε σημαίνει ότι αλλάζω τον χαρακτήρα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι και θα παραμείνει η Νέα Δημοκρατία κεντροδεξιό κόμμα. Πιστεύω σε μία Νέα Δημοκρατία σαν την γαλλική δεξιά του Νικολά Σαρκοζί. Ένα κόμμα, το οποίο στις επόμενες εκλογές θα κερδίσει τον Τσίπρα", ανέφερε, συχνά-πυκνά, ο υποψήφιος πρόεδρος.
"Ακριβώς επειδή εγώ μπορώ να κάνω την ιδεολογική σύγκρουση με την αριστερά, θα μπορέσουμε με σκληρό πολιτικό αγώνα, με την ανάδειξη νέων στελεχών και με την παρουσία των θέσεων μας στην κοινωνία να ανατρέψουμε τα στερεότυπα που έχουν εγκαθιδρυθεί στην ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες. Παραδείγματος χάριν, στην Ελλάδα κάθε ιδιωτικοποίηση θεωρείται εκ των προτέρων ξεπούλημα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Κάθε επιχειρηματίας θεωρείται εκ των προτέρων απατεώνας. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Αυτό εάν το κάνουμε στο επίπεδο των ιδεών θα κερδίσουμε τελικά όχι μόνο τις εκλογές αλλά και την πολιτική ηγεμονία. Μας βοηθάει, για να το πετύχουμε, η κρίση που δεν αφήνει πλέον άλλο περιθώριο στις ψευδαισθήσεις", τονίζει ο κ. Γεωργιάδης, στη σημερινή του συνέντευξη στο "Κεφάλαιο".
Αλλαγή γενιάς
Η υποψηφιότητα, που συζητήθηκε περισσότερο από όλες, ήταν αυτή του 37χρονου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο ίδιος σημειώνει πως διεκδικεί την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να σηματοδοτήσει την αλλαγή γενιάς, ενώ έχει τη στήριξη βουλευτών που πρόσκεινται σαφέστατα στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου, Αντώνη Σαμαρά, καθώς και του Μάκη Βορίδη. "Για τους νεοδημοκράτες και τις νεοδημοκράτισσες που θέλουν ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα με ενότητα, συλλογικότητα, αποφασιστικότητα και αξιοκρατία και ζητούν μια νέα και καθαρή πολιτική απάντηση πρέπει να υπερβούμε τα όρια των εσωκομματικών ισορροπιών που μικραίνουν τον ορίζοντα της παράταξης...", ήταν το μήνυμα-αιχμή του κ. Τζιτζικώστα, που βρέθηκε ουκ ολίγες φορές απέναντι στο μείζον ερώτημα των συνυποψηφιών του. Τι θα πράξει, σε περίπτωση εκλογής του, για την εκπροσώπηση της παράταξης εντός της Βουλής και ποια πρόσωπα θα εμπιστευθεί σε θέσεις αντιπροέδρων, ελέω του συνταγματικού κωλύματος εκλογιμότητάς του. Ο ίδιος, στην τελευταία δημόσια παρέμβασή του, εστίασε στην ανάγκη της μέγιστης δυνατής συμμετοχής στις εκλογές. "Μόνο με ένα τρόπο θα αλλάξουν τα πράγματα και στην παράταξη και στη χώρα, με τη συμμετοχή. Ακόμα πιο πλατιά, ακόμα πιο μεγάλη συμμετοχή. Ένα βροντερό όχι στη σιωπή και την απομόνωση, που κάποιοι θέλουν να επιβάλουν στον κόσμο αυτής της παράταξης. Εσείς όμως είστε η ψυχή της Νέας Δημοκρατίας. Αρνηθείτε αυτούς που σας αρνούνται. Αγνοήστε αυτούς που σας αγνοούν. Γυρίστε την πλάτη σε όσους δεν θέλουν μεγάλη και ισχυρή τη Νέα Δημοκρατία. Σηκώστε ψηλά, τη σημαία των κοινών μας αγώνων. Είναι η ώρα τώρα, που εσείς αποφασίζετε και θέλουν δεν θέλουν θα σας ακούσουν. Δεν είστε δεδομένοι για κανέναν. Οι αβόλευτοι δεν παίρνουν γραμμή από τους βολεμένους. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα", τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.