Αυξήσεις έως 8% για περίπου 314.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίες θα καταβληθούν σταδιακά σε βάθος τετραετίας, φέρνει το νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Οι αλλαγές εξειδικεύονται με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιάρακη με την οποία δίνονται οδηγίες στις διευθύνσεις προσωπικού σε υπουργεία, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ για την επανακατάταξη του προσωπικού σε βαθμολογικά κλιμάκια βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού.
Σχεδόν οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν μικρές αυξήσεις στο βασικό μισθό οι οποίες θα καταβληθούν σε βάθος τετραετίας, δηλαδή θα αποδίδεται το 1/4 των αυξήσεων στον βασικό μισθό κάθε έτος για το 2016, 2017, 2018 και 2019. Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος που θα πρέπει να λάβει αύξηση 60 ευρώ θα δει τον βασικό του μισθό να αυξάνεται κατά 15 ευρώ τον χρόνο για την επόμενη τετραετία.
Με το νέο μισθολόγιο ξεπαγώνουν οι μισθολογικές ωριμάσεις και θα ευνοηθούν οι υπάλληλοι που λόγω του «παγώματος» των αυξήσεων που επιβλήθηκε το 2011 ήταν κολλημένοι επί χρόνια στο τελευταίο μισθολογικό κλιμάκιο του βαθμού που ανήκαν. Οι υπάλληλοι με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας τους θα επανακαταταχθούν στα μισθολογικά κλιμάκια του νέου μισθολογίου όσον αφορά τους βασικούς μισθούς που λαμβάνουν.
Ειδικότερα με το νέο μισθολόγιο:
1. Ο βαθμός αποσυνδέεται από τον μισθό και η βαθμολογική εξέλιξη θα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διεκδίκηση θέσης ευθύνης, με την προκήρυξη των θέσεων γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων τμημάτων.
2. Οι υπάλληλοι κατατάσσονται με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας που έχουν αναγνωριστεί μέχρι τις 31-12-2015 και μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι και 7 χρόνια προϋπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα.
3. Για τις κατηγορίες υπαλλήλων Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το νέο μισθολόγιο προβλέπει 13 μισθολογικά κλιμάκια, τα οποία θα αποδίδουν ωριμάσεις στους βασικούς μισθούς ανά τριετία.
4. Για τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει 19 μισθολογικά κλιμάκια που θα αποδίδουν αυξήσεις ανά διετία.
5. Βασικό κριτήριο για την κατάταξη των υπαλλήλων είναι τα τυπικά τους προσόντα και η προϋπηρεσία. Οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων προωθούνται κατά δύο μισθολογικά κλιμάκια (4 χρόνια) και οι κάτοχοι διδακτορικού κατά 6 μισθολογικά κλιμάκια (12 χρόνια) Οι Απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης κερδίζουν 10 χρόνια στην μισθολογική τους κατάταξη (3 Μισθολογικά κλιμάκια).
6. Η κατάταξη με βάση τα έτη προϋπηρεσίας αποδίδει τον βασικό μισθό. Όμως το σύνολο των αποδοχών προσδιορίζεται από τον βασικό μισθό και τα επιδόματα που αποδίδονται στους δημοσίους υπαλλήλους, τα οποία είναι: η οικογενειακή παροχή, το επίδομα απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, το επίδομα θέσης ευθύνης καθώς και το επίδομα σύνδεσης της αμοιβής με την θέση εργασίας.
7. Παραμένουν στα ίδια επίπεδα οι εισαγωγικοί μισθοί (780 ευρώ για τους ΥΕ, 858 για τους ΔΕ, 1.037 ευρώ για τους ΤΕ και 1.092 ευρώ για τους ΠΕ) που ισχύουν σήμερα, πάνω στους οποίους θα χτιστεί το νέο μισθολόγιο.
8. Το επίδομα οικογενειακής παροχής που αποδίδεται μόνο για ανήλικα τέκνα ή τέκνα με αναπηρία 50% τουλάχιστον υπολογίζεται ως εξής:
• 50 ευρώ για ένα τέκνο,
• 70 ευρώ συνολικά για δύο τέκνα,
• 120 ευρώ συνολικά για τρία τέκνα,
• 170 ευρώ συνολικά για τέσσερα τέκνα και επιπλέον 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.
9. Αυξάνονται τα επιδόματα θέσης ευθύνης και διαμορφώνονται ως εξής:
• Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων: 1.000 ευρώ,
• Προϊστάμενοι Διευθύνσεων: 450 ευρώ.
• Προϊστάμενοι Υποδιευθύνσεων: 350 ευρώ και
• Προϊστάμενοι Τμημάτων: 290 ευρώ.
Τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας καθώς και το επίδομα παραμεθόριων περιοχών (100 ευρώ) παραμένουν ως έχουν, ενώ η αποζημίωση που συνδέεται με την περιγραφή και την αξιολόγηση θέσεων εργασίας θα αποδοθεί από το 2017 μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των θέσεων εργασίας και την αξιολόγηση με βάση την επίτευξη στόχων.
10. Διατηρείται η προσωπική διαφορά για όσους υπαλλήλους καταγράψουν ονομαστική μείωση στον βασικό μισθό. Για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή παροχή και το επίδομα θέσης ευθύνης.
11. Στην περίπτωση που προκύπτει βασικός μισθός υψηλότερος από αυτόν που ελάμβανε ο υπάλληλος στις 31.12.2015, η αύξηση που προκύπτει χορηγείται σε ισόποσες δόσεις σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών. Τυχόν αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης καταβάλλεται στο ακέραιο.
Παράδειγμα
Υπάλληλος Π.Ε., προϊστάμενος Διεύθυνσης, κατά την 31-12-2015, λαμβάνει βασικό μισθό 1.800 ευρώ, οικογενειακή παροχή 50 ευρώ και επίδομα θέσης ευθύνης 400 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο δικαιούται:
• βασικό μισθό 1.900 ευρώ,
• οικογενειακή παροχή 50 ευρώ και
• επίδομα θέσης ευθύνης 450 ευρώ.
Η αύξηση του βασικού μισθού, χορηγείται σε διάστημα τεσσάρων ετών. Δηλαδή ο βασικός μισθός του υπαλλήλου θα ανέρχεται σε 1.825 ευρώ για το 2016, 1.850 ευρώ για το 2017, 1.875 ευρώ για το 2018 και 1.900 ευρώ για το 2019. Η αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 50 ευρώ χορηγείται άμεσα.