Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Πλώρη για δεύτερη θητεία στο ΔΝΤ βάζει η Λαγκάρντ

Πολύ κοντά στην ανανέωση της θητείας της ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται η Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς πριν καλά-καλά «στεγνώσει το μελάνι» της προκήρυξης της θέσης (η τρέχουσα πενταετής θητεία της λήγει την 1η Ιουλίου), Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητάς της.



Με κολακευτικά λόγια για το πρόσωπό της εκφράστηκαν από το Νταβός ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, ενώ την υποψηφιότητα της Λαγκάρντ αναμένεται να στηρίξει και η Κίνα, ο ισχυρότερος εκπρόσωπος των αναδυόμενων αγορών, καθώς η Λαγκάρντ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ένταξη του κινεζικού γιουάν στο «καλάθι» των νομισμάτων που απαρτίζουν το de facto νόμισμα του Ταμείου (SDR), κάτι που επιθυμούσαν διακαώς οι αρχές του Πεκίνου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Λαγκάρντ θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί για μια δεύτερη θητεία στο ΔΝΤ παρά τις δικαστικές της περιπέτειες στη Γαλλία όπου θα «καθίσει στο εδώλιο» τους επόμενους μήνες, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες διασπάθισης δημόσιου χρήματος για πληρωμή που ενέκρινε προς τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας το 2008.

Σημειώνεται ότι από τότε που ιδρύθηκε, το ΔΝΤ διοικείται πάντα από Ευρωπαίο, ενώ στον έτερο οργανισμό του συστήματος Bretton Woods, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον επικεφαλής επιλέγουν πάντα οι ΗΠΑ, έστω και αν δεν φέρει αμερικανικό διαβατήριο...

Αυστηροποίηση κανόνων
Την ίδια στιγμή, σε μια κίνηση ισχυρού συβολισμού, το ΔΝΤ προχώρησε στην αυστηροποίηση των κανόνων δανεισμού του, καταργώντας τη συστημική εξαίρεση που επέτρεπε τη χορήγηση μεγαλύτερων δανείων σε χώρες που θεωρούνται σημαντικές για τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η εξαίρεση αυτή χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας το 2010 και η κατάργησή της εκπέμπει μήνυμα πιστής τήρησης των κανόνων και του καταστατικού του Ταμείου, αφού δρομολογήθηκε εν μέσω της έντασης που υπάρχει σχετικά με τους όρους συμμετοχής και το ρόλο του Ταμείου στο τρίτο Μνημόνιο.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του ΔΝΤ, «το Εκτελεστικό Συμβούλιο ενέκρινε μία σημαντική μεταρρύθμιση αναφορικά με το πλαίσιο κατ΄ εξαίρεση πρόσβασης σε δανεισμό από το Ταμείο, που περιλαμβάνει την άρση της συστημικής εξαίρεσης, η οποία καθιερώθηκε το 2010. Ο στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι να προσαρμόζονται καλύτερα οι αποφάσεις για τη χορήγηση δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις ιδιαιτερότητες του χρέους των μελών του, αποφεύγοντας τα μη αναγκαία κόστη για τα μέλη, τους πιστωτές τους και το σύστημα συνολικά...».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com