Oριακή βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας πάντως σε επίπεδα κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά του Δεκεμβρίου 2014, σύμφωνα με την έρευνα Οικονομική Συγκυρία του ΙΟΒΕ, που ανακοινώθηκε
Η άνοδος ήταν αποτέλεσμα της βελτίωσης των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο και δευτερευόντως στη Βιομηχανία, καθώς και στην ελαφρά ανάκαμψη της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης. Αντίθετα σε Υπηρεσίες και Κατασκευές η απαισιοδοξία εντείνεται.
Ο Δείκτης έκλεισε τον Δεκέμβριο στις 87,1 μονάδες από 86,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. «Παρά τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις και την αβεβαιότητα ως προς βασικές διαστάσεις της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, όπως το ασφαλιστικό, συνολικά καταγράφεται εικόνα σταθερότητας το τελευταίο τετράμηνο», σημειώνουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι προσδοκίες τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων φάνηκαν να σταθεροποιούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το μέσο όρο του 2014 και του πρώτου εξαμήνου 2015. Τα capital controls αποδείχθηκαν το σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία.
Στη Βιομηχανία, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών ανέκαμψε στις 84,6 μονάδες από 83 μονάδες τον Νοέμβριο, με τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να βελτιώνονται. Ωστόσο, τα αποθέματα εκτιμάται ότι αυξάνονται. Παράλληλα αμβλύνθηκαν οι έντονα αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση. Ανοδική τάση κατέγραψαν και οι δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας, με τον δείκτη εξαγωγών να κερδίζει 21 μονάδες από +6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής αυξήθηκαν και εξασθένησαν οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση. Ο επιμέρους δείκτης για τις βιομηχανίες στα Καταναλωτικά Αγαθά έμεινε σχεδόν στάσιμος, στις 84,1 μονάδες από 84,9 μονάδες, ενώ για τα Κεφαλαιουχικά Αγαθά βελτιώθηκε ελαφρά. Πιο ισχυρή ήταν η άνοδος των προσδοκιών στα «Ενδιάμεσα Αγαθά».
Κατασκευές
Αντίθετα, στον τομέα των Κατασκευών ο επιμέρους δείκτης έχασε περίπου 10 μονάδες, κλείνοντας τον Δεκέμβριο στις 50,8 από 60,5 μονάδες. Η επιδείνωση οφείλεται στην απαισιοδοξία για τα δημόσια έργα, ενώ αντίθετα οι ιδιωτικές κατασκευές καταγράφουν βελτίωση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών.
Στο Λιανικό Εμπόριο ο επιμέρους δείκτης βελτιώθηκε αισθητά, φθάνοντας στις 88, 2 μονάδες από 82,3 μονάδες, κινούμενος ουσιαστικά προς τα επίπεδα που είχε προ της επιβολής των περιορισμών κεφαλαίου.
Στην κατηγορία «Τρόφιμα-Ποτά-Καπνός» ο επιμέρους δείκτης έμεινε αμετάβλητος, ενώ κέρδη είχε στα «Υφάσματα - Ένδυση - Υπόδηση», στον «Οικιακό Εξοπλισμό» και στα «Οχήματα-Ανταλλακτικά». Στα «Πολυκαταστήματα» όμως ο σχετικός δείκτης υποχώρησε.
Τέλος, στις Υπηρεσίες ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε στις 68,5 μονάδες από 70,9 μονάδες.