Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ωρα αποφάσεων για να αποφευχθεί νέο δράμα

Κυβερνητικά στελέχη που μιλούν σε διάφορα πηγαδάκια τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται αισιόδοξα ότι η αξιολόγηση της οικονομίας θα λήξει σύντομα και θα ανοίξει ο διάλογος για το χρέος.



Η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, εκφράζει την πεποίθηση ότι σύντομα μπορούν να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τους δανειστές, με τους οποίους το κλίμα έχει βελτιωθεί.

Είναι πράγματι ευχής έργον να επιβεβαιωθεί η αισιοδοξία της κυβέρνησης και η οικονομία να βαδίσει ξανά στον «ενάρετο κύκλο» της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το κυριότερο: Να ξεκινήσει η συζήτηση για το μεγάλο πρόβλημα του χρέους το οποίο, αν δε λυθεί, θα ταλανίζει για δεκαετίες τη χώρα.

Ωστόσο, η πλευρά των Θεσμών φαίνεται να μη συμμερίζεται την αισιοδόξία της Αθήνας. Παρ’ ότι διαρρέουν ότι οι συζητήσεις διεξάγονται σε εξαιρετικό κλίμα που δεν έχει καμιά σχέση με τις περιπετειώδεις συναντήσεις με τον Γ. Βαρουφάκη, φαίνεται να επιλέγουν ξανά να εμφανίζονται σκληροί με την ελληνική πλευρά. Τον ρόλο του «κακού» αναλαμβάνει, όπως φαίνεται, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τις ευλογίες του Β. Σόιμπλε. Το ΔΝΤ θα έχει ενεργό ρόλο στη συζήτηση για το χρέος, αυτό θα κρίνει εν πολλοίς και την αξιολόγηση, ενώ φαίνεται ότι θα ηγηθεί και των ασφυκτικών πιέσεων που θα ασκηθούν τις επόμενες ημέρες για το Ασφαλιστικό.

Οι δανειστές ζητούν σκληρότερα και ποσοτικοποιημένα μέτρα για τις αλλαγές που προτείνει ο Γ. Κατρούγκαλος. Δείχνουν να μη συμφωνούν με τις υπέρογκες αυξήσεις στις εισφορές και επιμένουν προφανώς σε μια οριζόντια μείωση των κύριων συντάξεων.

Πρόκειται για απόψεις που βρίσκουν κάθετα αντίθετη την Αθήνα, με τον Αλ. Τσίπρα να θέτει ως απαραβίαστη «κόκκινη» γραμμή τη διατήρηση των συντάξεων στα σημερινά επίπεδα. «Ακόμη και με ένα ευρώ μείωση, πέφτουμε», φαίνεται να διαμηνύουν στους εταίρους κυβερνητικά στελέχη. Ηδη στα πολιτικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια διακινούνται σενάρια νέων εκλογών που για τους περισσότερους μοιάζουν με το... Star Wars που παίζεται με επιτυχία στους κινηματογράφους. Αλλωστε, όλοι γνωρίζουν ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και οι λύσεις δεν δίνονται μόνο με προσφυγή στις κάλπες κάθε έξι μήνες. Ηδη ηχούν οι πρώτες καμπάνες από το εξωτερικό για επαναφορά των σεναρίων περί Grexit, αν η κυβέρνηση πάει σε εκλογές.

Διαμορφώνεται, λοιπόν, ένα κλίμα θολό, αβέβαιο και πέρα για πέρα επικίνδυνο. Απαιτούνται πολύ λεπτοί χειρισμοί από την πλευρά του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου. Χωρίς ακρότητες, συγκρουσιακή διάθεση ή προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης.

Η χώρα βρίσκεται ξανά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντέξει τις στιγμές που έζησε το περσινό δραματικό καλοκαίρι. Με μια οικονομία που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, με τις τράπεζες σε οριακό σημείο και με τα capital controls να συνεχίζουν να πνίγουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μια νέα «σεισμική δόνηση» πολλών Ρίχτερ θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη.

Είναι, λοιπόν, ώρα σημαντικών αποφάσεων για την αποφυγή μιας ακόμη τραγωδίας στην οικονομία.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com