Επιχειρηματίες από ανάγκη γίνονται οι Έλληνες, ενώ το 2015 ο δείκτης επιχειρηματικής ενεργοποίησης υποχώρησε, αντανακλώντας την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην οικονομία και τις δυσκολίες που επέφεραν τα capital controls, σύμφωνα με την έρευνα «Επιχειρηματικότητα 2014-15: Η Δυναμική του Επιχειρηματικού Συστήματος στην Ελλάδα της Κρίσης», που παρουσίασε το ΙΟΒΕ.
Τα πρώτα αποτελέσματα από την ανάλυση των στοιχείων για το 2015, σε σχέση με το 2014 δείχνουν πτώση του δείκτη επιχειρηματικής ενεργοποίησης στη χώρα μας, στο επίπεδο του 6,9% (από 7,8%).
Η έρευνα, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του Global Entrepreneurship Monitor (GEM) και διενεργείται κάθε χρόνο, αναφέρει ότι μπορεί το 2014 σε ορισμένους δείκτες να ήταν καλύτερο από το 2013, όμως η βελτίωση αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολύ εύθραυστη όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για το 2015. Οι αναλυτές του ΙΟΒΕ καταλήγουν στο γενικό συμπέρασμα ότι, η συνεχιζόμενη ύφεση οδηγεί, συγκριτικά με άλλες χώρες, περισσότερους πολίτες στο «επιχειρείν» από ανάγκη, παρά από την επιθυμία αξιοποίησης πραγματικών ευκαιριών.
Λύση... ανάγκης το επιχειρείν για τους περισσότερους Ελληνες
Το 2015 οι συνθήκες επιδεινώθηκαν εξαιτίας της αβεβαιότητας, της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης, της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών και της συρρίκνωσης της οικονομίας, οπότε «η βελτίωση ορισμένων δεικτών επιχειρηματικότητας που καταγράφει η μελέτη για το 2014 σε σχέση με το 2013 είναι πιθανό να είναι εύθραυστη», αναφέρει το ΙΟΒΕ.
Λύση... ανάγκης το επιχειρείν για τους περισσότερους Ελληνες
Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών που βρίσκεται σε αρχικά στάδια επιχειρηματικής ενεργοποίησης ανήλθε το 2014 σε 7,8% έναντι 5,2% το 2013, επίπεδα υψηλότερα από το μακροχρόνιο μέσο όρο του δείκτη (2003-2014).
Η ελληνική επιχειρηματικότητα που κινητοποιείται από τον εντοπισμό ευκαιριών (30,5%) κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των χωρών καινοτομίας (54,9%), ενώ στον αντίποδα, το ποσοστό των ατόμων στη χώρα μας που εισέρχονται στον επιχειρηματικό στίβο λόγω ανάγκης (43,6%) κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών καινοτομίας (23,9%).
Η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση της κατάταξης μεταξύ των χωρών καινοτομίας μελών της Ε.Ε. σε όρους επιχειρηματικότητας ευκαιρίας και την πρώτη θέση στη λίστα της επιχειρηματικότητας ανάγκης. Το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει πως έχει διακόψει ή αναστείλει την επιχειρηματική δραστηριότητα το 2014 ανέρχεται στο 2,8% του πληθυσμού, χαμηλότερα από το αντίστοιχο ποσοστό το 2013 (4,8%) και σε μικρή απόσταση από τον μέσο όρο των χωρών καινοτομίας, εξέλιξη που έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα άρχισε να θωρακίζεται απέναντι στην πολυετή κρίση. Τα επιχειρηματικά εγχειρήματα που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα εντός της κρίσης μπορεί να έχουν καλύτερα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά, τα οποία να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους σε μεγαλύτερο βαθμό. Οι οικονομικοί παράγοντες και η έλλειψη κερδοφορίας σε ποσοστό 68% είναι η κυριότερη αιτία διακοπής ή αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης.
Το 2014 διαφάνηκε στροφή στην εξωστρέφεια, εξέλιξη που ακόμα δεν έχει αποκτήσει σταθερά χαρακτηριστικά. Το ποσοστό των επιχειρηματιών που απευθύνθηκαν αποκλειστικά σε πελάτες στο εσωτερικό είναι 41,8% έναντι 43,1% το 2013.