Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Τσίπρας: Η έξοδος από την κρίση περνά από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος

«Οποιαδήποτε προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση δεν μπορεί παρά να περνά από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας στο Μέγαρο Μελά.




Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη οι τράπεζες να ξαναπαίξουν τον ουσιαστικό τους ρόλο, να χρηματοδοτήσουν δηλαδή την πραγματική οικονομία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση άρχισε από τον τραπεζικό κλάδο, οδήγησε στη συρρίκνωση της ρευστότητας, τελικά προκάλεσε σοβαρές ζημιές στον κύριο κορμό της οικονομίας, στην επιχειρηματικότητα και στα ελληνικά νοικοκυριά»», δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας «μέσα σε ένα πλαίσιο που θα αναδεικνύει την καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα».
Τσίπρας: Η έξοδος από την κρίση περνά από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος

Όπως σημείωσε, όμως, ο κ. Τσίπρας, «η ύφεση επέφερε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις οδηγώντας την χώρα σε μια πρωτοφανή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση». Ο πρωθυπουργός ανέφερε στο σημείο αυτό ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα στο τέλος του 2014 η ανεργία βρισκόταν στο 26,5%, πρωτοφανές ποσοστό για μια χώρα στον πυρήνα της Ευρωζώνης.

Τσίπρας: Η έξοδος από την κρίση περνά από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την αξία των εναλλακτικών εργαλείων χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως το Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας, καθώς όπως είπε «τα συσσωρευμένα προβλήματα των τραπεζών περιορίζουν μέχρι σήμερα τη δυνατότητα αυτές να παρέχουν πόρους για να ανακάμψει η οικονομία και να εδραιωθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη σε στέρεα βάση».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «η ανάπτυξη συμμετοχικών και κοινωνικών μορφών χρηματοδότησης θα αποτελέσει εργαλείο για την ανάπτυξη»

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός οι εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, το οποίο όπως είπε θα παρουσιαστεί την άνοιξη.

Ωστόσο όπως έσπευσε να δηλώσει πυλώνες του σχεδίου θα είναι η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων.

Όπως σημείωσε μάλιστα πρώτος στόχος του σχεδίου είναι να σταματήσει η αποεπένδυση από τη χώρα καθώς από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί, όπως είπε, 30 δισ ευρώ ή το 65% των συνολικών επενδύσεων στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα δήλωσε πως σε συνεργασία με την ΕΤΕπ εξετάζονται βέλτιστες πρακτικές για ένταξη έργων στο σχέδιο Γιούνγκερ ώστε να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια. «Παράλληλα προωθούμε βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο με ένα νέο αναπτυξιακό νόμο για την ελληνική οικονομία που θα συνδυάζει μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με προσανατολισμό στην καινοτομία, τις εξαγωγές και τα προϊόντα υψηλής αποδοτικότητας».

«Η πενταετής ύφεση προκάλεσε και αρνητικές συνέπειες στην ραχοκοκκαλιά της οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως σήμερα 1,7 εκατ. Έλληνες συνεχίζουν να εργάζονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνεπώς «δεν μπορεί παρά σε αυτές να στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας».

«Από την ανάληψη της διακυβέρνησης και αντιμέτωποι με αυτήν την ανθρωπιστική κρίση, προτεραιότητά μας κορυφαία αποτέλεσε να βρουμε τρόπο να περιορίσουμε την κρίση αυτή, είπε και έκανε έναν απολογισμό των ενεργειών της κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Λίγο πριν την ομιλία Τσίπρα πάντως, δεν έλειψαν οι εντάσεις... Μία μικρή ομάδα πολιτών αποδοκίμασε έντονα τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο την ώρα που εισερχόταν στο Μέγαρο Μελά.

Αστυνομικοί προσήγαγαν έναν πολίτη που διαμαρτυρόταν αλλά και απομάκρυναν όσους διαμαρτύρονταν!

 
website counter
friend finderplentyoffish.com