Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Το παράδοξο της βενζίνης

Τελικά, μερικά πράγματα δεν αλλάζουν στη ζωή και στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας οι τιμές στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο -σε ποσοστό- αφού προηγουμένως είχαν καταρρεύσει κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι. Και ως εκ θαύματος η αύξηση αυτή μεταφέρθηκε αμέσως στο τελικό καταναλωτή - μεσολάβησαν μετά βίας 48 ώρες.



Και, βέβαια, είναι κουραστικό και ατελέσφορο να επισημάνει κανείς ότι στη μεγάλη πτώση των τιμών η μεταφορά της στον τελικό καταναλωτή έγινε μετά από 48 ημέρες. Δύο μέτρα και δύο σταθμά και κανενός δεν ιδρώνει το αυτί λες και πρόκειται για κάτι απολύτως φυσιολογικό.

Ορατοί οι κίνδυνοι για τον τουρισμό
Βραδυφλεγής βόμβα

Η παράταση της αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, του τουρισμού. Θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, προκειμένου να δοθεί σήμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα hot προορισμός. Και μπορεί εμείς ως Έλληνες να είμαστε υπερήφανοι και καλά κάνουμε που προσφέρουμε την υποδοχή και τη φιλοξενία που πρέπει στους πρόσφυγες, ωστόσο οι ξένοι που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα το επόμενο καλοκαίρι ζητούν ένα περιβάλλον που δεν θα είναι ορατή η... μιζέρια. Απαιτείται λοιπόν η χώρα να ισορροπήσει ανάμεσα στον ανθρωπισμό και στην επιχειρηματικότητα, μία άσκηση που μόνο εύκολη δεν είναι.

Ένας «κούκος» φτάνει;
Τρικλοποδιές που δεν έχουν τελειωμό

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλας δεν έχει ποτέ κρύψει ότι είναι και αισθάνεται αριστερός. Ένας όμως αριστερός που θεωρεί ότι τα όρια του κράτους πρέπει να είναι ευδιάκριτα. Δια του λόγου αυτού προσπαθεί με κάθε θεμιτό μέσο να υλοποιήσει το έργο που του έχει ανατεθεί, με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για το ελληνικό δημόσιο. Και εδώ έχουμε το εξής παράδοξο. Η αντιπολίτευση να στέκεται διακριτικά δίπλα του και μέλη της κυβέρνησης και του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ να του ασκούν καθημερινά πλέον σκληρή κριτική. Προφανώς και η κατάσταση αυτή θα πρέπει να τελειώνει και οφείλουν από το Μέγαρο Μαξίμου να του προσφέρουν τη μέγιστη και δημόσια στήριξη, προκειμένου ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ να κάνει τη δουλειά του. Γιατί είναι γνωστό ότι ένας κούκος, δυστυχώς σπάνια μπορεί να φέρει την άνοιξη.

Οι δυσκολίες για το Ασφαλιστικό
Διπλό μέτωπο

Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μία ομολογουμένως δύσκολη κατάσταση για το θέμα του Ασφαλιστικού, αφού θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στη μνημονιακή υποχρέωση για μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης ίσης με το 1% του ΑΕΠ, περίπου 1,8 δισ. και από την άλλη να θέσει τις βάσεις ώστε τα επόμενα χρόνια το σύστημα να είναι βιώσιμο. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει το μίνιμουμ της αποδοχής από την ελληνική κοινωνία, καθώς και από τους Θεσμούς. Για την ώρα, ούτε το ένα συμβαίνει, αλλά ούτε και το άλλο. Προφανώς και ο δρόμος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας στο συγκεκριμένο θέμα και μακρύς είναι και στρωμένος με αγκάθια. Απαιτείται σύνεση από όλες τις πλευρές, αλλά κυρίως να υπάρξουν λύσεις που στο μέτρο του δυνατού θα έχουν μέσα τους την έννοια της δικαιοσύνης, όπως την εννοούν οι... πολλοί.

Ο Σόιμπλε στηρίζει Λαφαζάνη
Επιστρέφει το Grexit

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέστρεψε με την επαναδιατύπωσή του για Grexit μερικών ετών, ώστε «ο πόνος να είναι άπαξ και όχι σε δόσεις». Ωστόσο η άποψη αυτή, έστω και με μερικές αλλαγές, υποστηρίζεται και από κάποιους από τον προηγούμενο... ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη θέλει το Grexit ώστε να πάρει ανάσα η χώρα. Και προκαλεί αίσθηση ότι κάποιοι στρέφονται ενάντια στον Γερμανό πολιτικό. Να το πει αυτό κάποιος που σθεναρά τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ, φαίνεται απόλυτα λογικό, αλλά να στρέφεται κάποιος που θέλει Grexit εναντίον του Β. Σόιμπλε, μάλλον δεν φαντάζει και το πιο λογικό πράγμα του κόσμου, αφού και οι δύο θέλουν το ίδιο.

Μήπως να το ξαναδούν εκ νέου;
Φορολογική απλότητα

Όταν ήμασταν μικρά παιδιά και κάποιος μας έδινε ένα νόμισμα δεν θέλαμε επ' ουδενί να ανακατευτεί με τα άλλα, γιατί νομίζαμε ότι θα χάσει την αξία του. Το παιδικό αυτό βίωμα προφανώς ακολουθεί την προηγούμενη και την νυν κυβέρνηση σε ό,τι τουλάχιστον αφορά τη φορολογία. Και εξηγούμαστε. Είναι τουλάχιστον δύσκολο να αντιληφθεί κανείς, γιατί θα πρέπει να υπάρχει διαφορετικός τρόπος φορολόγησης για τα εισοδήματα. Και άντε να εξαιρεθούν μερίσματα και τόκοι καταθέσεων, λόγω της ιδιομορφίας τους, αλλά γιατί να υπάρχει εξαίρεση των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία, ελεύθερο επάγγελμα και ενοίκια; Ποιος ο λόγος και ποια η σκοπιμότητα. Ας υπάρξει επιτέλους ένα σύστημα απλό, εύχρηστο και δίκαιο. Το απλό είναι πάντα πιο εύκολο.

Έφυγαν, αλλά θα ξανάρθουν
«Πυρετός» με emails

Το έργο αυτό το έχουμε δει πολλές φορές και δυστυχώς θα το δούμε και στο άμεσο μέλλον ξανά. Ο λόγος για την πρώην τρόικα και νυν κουαρτέτο ή Θεσμούς. Ήρθαν στην Αθήνα, έστειλαν σκληρό μήνυμα και έφυγαν. Η κυβέρνηση πλέον καλείται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να βρει άκρη με τους δανειστές. Δεν είναι και το πλέον εύκολο, όπως άλλωστε γινόταν και στο πρόσφατο παρελθόν. Δυστυχώς οι δανειστές παραμένουν στις ίδιες θέσεις που είχαν και δεν αλλάζουν, ανεξάρτητα από το ποια είναι η κυβέρνηση στη χώρα. Η νέα προγραμματισμένη επιστροφή των δανειστών είναι για τις 15 Φεβρουαρίου, αλλά με βάση την εμπειρία του παρελθόντος με τόσα μέτωπα ανοικτά, πολύ δύσκολα θα τηρηθεί το... ραντεβού.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com